Žive jaslice

 

Isus se rodio za svakoga čovjeka, za sve narode svijeta i za cijelu našu zemlju.

 Iako je mjesto u kojem se rodio Isus daleko od našeg Trogira i naše župe, naših obitelji, ipak smijemo reći da je Betlehem posvuda. Na Božić svako mjesto postaje Betlehem. Svjetlo božićne noći obasjalo je cijeli svijet. Ljudi diljem svijeta na različite načine slave Božić. dsc00216-medium

Vodeći se tom mišlju i željom slavljenja i iskazivanja radosti zbog Isusovog utjelovljenja na ovaj svijet, s predstavom ‘živih jaslica’ ispred župne crkve Gospe od Anđela zajednica mladih i VIS „Emaus“ poželjeli su  svim župljanima i drugim posjetiteljima u badnjoj noći sretan Božić.

Mladi župljani su se potrudili uprizorenje Spasiteljeva rođenja izvesti iza dječje polnoćke i one u 23 sata, nastojeći interesantnim detaljima iz davne prošlosti dočarati čaroliju Betlehemske noći. Osim samog uprizorenja Svete obitelji, u ‘živim jaslicama’ moglo se izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje.

Pored svega,  tri su kralja s Istoka došla do štalice s malim Isusom, te mu se poklonili i darivali ga zlatom, tamjanom i mirnom.

Hrvatski narod je sačuvao mnoge običaje i pjesme Novorođenom Isusu, i sve to u želji da nikada ne prestane sjati zvijezda koja je najavila Kristovo rođenje. Idući za tim starim hrvatskim običajem mladi iz VIS „Emausa“ izveli su nekoliko pjesama koje su popratile tijek uprizorenja Isusova rođenja, anđelova navještaja Radosne vijesti pastirima, te poklona kraljeva.

Tišinu i radost te badnje noći u našoj župi teško je opisati riječima, ali se nadam da su mladi i u Vašem srcu probudili odsjaj Betlehema, i da su sva srca u našoj župi postala tople jaslice gdje će se svakog dana rađati Dobrota i zauvijek ostati EMANUEL.

Tina Rožić