O Župi

Osnutak Župe

Grad Trogir je tijekom cijele svoje povijesti, sve do 20. stoljeća, bio ograničen na samu gradsku jezgru unutar zidina. Cijelo područje današnjeg kopnenog dijela grada bilo je polje isključivo poljoprivredne namjene.

Tijekom 20. stoljeća, posebno nakon Drugog svjetskog rata, veliki broj doseljenika na tom području gradi obiteljske kuće, nakon čega je u to područje bilo potrebno dovesti kompletnu infrastrukturu. Tako je taj dio današnjeg Trogira pretvoren u gradsku sredinu. Velika većina novopridošlih stanovnika bili su ljudi iz sela trogirskog zaleđa te Hercegovine.

Kako bi se zadovoljile potrebe za pastorizacijom, odnosno duhovne potrebe novopridošlog stanovništva, koje je inače tradicionalno bilo pobožno i vjerski prosvijećeno, 20. veljače 1971.g. osnovana je izložena kapelanija Gospe od Anđela Trogir -Travarica. Do tada su vjernici na svetu misu morali odlaziti u katedralu Sv. Lovre, što je za neke predstavljalo problem zbog udaljenosti koju su morali prevaliti do tamo. Osnutkom kapelanije i imenovanjem don Ilije Vuletića prvim kapelanom, omogućeno je održavanje svete mise u crkvi Gospe od Anđela koja je, do tada bila zapuštena. Zalaganjem kapelana don Ilije i samih vjernika crkva je, malo po malo, obnovljena kako bi imala barem minimalne preduvjete za održavanje svete mise.

Od samog osnutka kapelanija je bila suočena s velikim problemima. Uz objektivne probleme poput zapuštene i poluruševne crkve, nepostojanja crkvenog inventara, nepostojanja župne kuće i sl., tu su bili i subjektivni problemi uzrokovani pritužbama jednog dijela vjernika centralne, gradske, župe kojima se nije sviđalo da sve veći broj vjernika odlazi na svetu misu u crkvu Gospe od Anđela.

Unatoč brojnim teškoćama, život u kapelaniji je sve više napredovao, u crkvu je dolazio sve veći broj vjernika, crkva se obnavljala, kupljen je crkveni inventar i osnovan je crkveni zbor, a sve to zahvaljujući zalaganju don Ilije i samih vjernika.

Kako je broj stanovnika na području kapelanije rastao, rasle su i potrebe njenih vjernika. U to vrijeme broj stanovnika kapelanije Gospe od Anđela bio je oko 3000. Zbog toga je nadbiskup Frane Franić 29. prosinca 1973.g. donio odluku o osnivanju nove župe Gospe od Anđela koja bi zamijenila dotadašnju kapelaniju. Nova župa Gospe od Anđela započinje svoje poslanje i djelovanje 1. siječnja 1974.g. Dotadašnji kapelan don Ilija Vuletić postaje prvim župnikom župe Gospe od Anđela. Međutim, samim činom osnutka župe nisu riješeni problemi s kojima se suočavala i kapelanija. Naime, iako je osnutkom župa postala samostalno tijelo, u praksi to nije bila u potpunosti. Sam nadbiskup je don Iliji uputio preporuku da svoje župljane na određene blagdane upućuje na svetu misu u trogirsku katedralu. Don Ilija se tome usprotivio ističući da nema smisla osnivati župu koja u svojoj župnoj crkvi ne smije održati svetu misu na Božić ili Uskrs te je povodom toga uputio nadbiskupu pismeno obrazloženje.

Dio župe Gospe od Anđela je i naselje Plano koje je u vrijeme nastanka župe imalo nešto manje od 100 vjernika kojima je bilo predaleko dolaziti na svetu misu u župnu crkvu. Jedina crkva u Planom bila je stara crkvica Sv. Marte koja dugi niz godina nije bila u uporabi te je bila zapuštena i nefunkcionalna. Uz pomoć vjernika don Ilija je crkvicu Sv. Marte doveo u stanje da se u njoj mogla slaviti sveta misa. U želji da i tim vjernicima svoje župe omogući da pohađaju nedjeljnu svetu misu, don Ilija je svake nedjelje odlazio pješice do crkvice Svete Marte i održavao svetu misu za sve veći broj vjernika. Ako se uzme u obzir da je crkvica Sv. Marte udaljena 3 km od autobusnog kolodvora u Trogiru, a vrijeme nije uvijek bilo ugodno za pješačenje, jasno je koliki je to napor bio za don Iliju.

Unatoč brojnim problemima koji su je pratili od njenog osnutka, župa Gospe od Anđela postala je najveća trogirska župa na čijem području danas živi 1200 obitelji. Ta činjenica jasno pokazuje da su i potrebe vjernika postale veće. Posebno je važno pitanje nove crkve i pastoralnog centra na Nasipu čiju gradnju svi župljani s nestrpljenjem čekaju. Svima je jasno da postojeća crkvica ni približno ne zadovoljava potrebe svojih vjernika te da je izgradnja nove neophodna u najskorijoj budućnosti.

Mnogi kažu da je veličina župe tolika da se javlja potreba za osnivanjem kapelanije unutar same župe, i to kapelanije Plano koja je stekla sve preduvjete za osnivanje samostalne župe. U Planom danas živi oko 180 obitelji koji svoje nedjeljne mise slave u novoj crkvi Sv. Marte čija je izgradnja započela 1999. godine te se očekuje njen blagoslov.