POZIV NA SUDJELOVANJE U AKCIJI POVODOM NEDJELJE CARITASA

Dragi župljani!

Ove godine smo, ulaskom u novu crkvu, došašće dočekali u posebnom raspoloženju. Kako priprema za Božić i naše veselje ne bi bili samo izvanjski, pravo je vrijeme da učinimo sve što možemo da i naši bližnji budu jednako sretni. Nova crkva i pastoralni centar obvezuju nas da još bolje i ozbiljnije radimo kako bismo blagdanske dane uljepšali svim potrebitim obiteljima u našoj župi.

Tako i ove godine organiziramo akciju povodom Nedjelje Caritasa. Akcija će se održati u nedjelju 15. prosinca 2019. godine. Pred crkvama Sv. Ivana Pavla II. te Sv. Marte u Planom će se nakon svih svetih misa prodavati kolači i dječji radovi, a sav novac koji prikupimo iskoristit ćemo za kupnju prigodnih paketa hrane i higijenskih potrepština za najpotrebitije u našoj župi tijekom cijele godine. Kolači koje budemo prodavali bit će, kao i do sada, donacija naših vrijednih župljanki.

Stoga i ovog puta molimo naše domaćice, koje žele sudjelovati u akciji, da ispeku kolače i donesu ih u subotu, 14. prosinca 2019. od 12.00 do 14.00 sati, u pastoralni centar, a domaćice iz Planog isto mogu učiniti za vrijeme svete ispovijedi u crkvi Sv. Marte. Uz to, svi župljani mogu donijeti i hranu te higijenske potrepštine jer ćemo na taj način moći češće posjetiti naše obitelji i pomoći im koliko možemo.

Od srca zahvaljujemo svim župljanima koji se već 14 godina odazivaju na naše akcije, bilo donacijom bilo kupnjom na dan akcije. Hvala u ime svih obitelji, kojima će naši volonteri, zahvaljujući vašoj dobroti, uljepšati najljepši dan u godini, blagdan Isusovog rođenja!

S poštovanjem!

Župnik

don Stipan Bodrožić

Proslava Gospe od Anđela

Naša župa je 2. kolovoza proslavila spomen svoje nebeske zaštitnice. Vjernici su se u hrvatskoj Porcijunkuli, župnoj crkvi koja je građena na temeljima prvog franjevačkog samostana van Italije kojeg je osnovao sam sv. Franjo tijekom svog boravka u Trogiru, za proslavu blagdana pripremali trodnevnicom koju je predvodio dr. don Mislav Hodžić.

Continue reading

Dopis župljanima – srpanj 2019

ŽUPA GOSPE OD ANĐELA – TROGIR

ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE

Nova Crkva

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi župljani naše župe Gospe od Anđela!

Kao i prijašnjih godina obraćamo vam se sa namjerom da vas izvijestimo o najvažnijim temama koje se tiču naše župne zajednice. Najvažnije su svakako novosti koje se tiču naše nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem.

Sada vam već možemo najaviti da će naša nova crkva biti posvećena velikom svecu našega vremena i ljubitelju našega naroda, svetom Ivanu Pavlu II., kako smo to i planirali. Nadbiskupija je prepoznala važnost i trud ove zajednice, te je uložila sav organizacijski i financijski napor da se ovaj veliki i iznimno važni kompleks privede kraju na jesen. Svi možemo vidjeti kako se iz dana u dan obavljaju radovi na crkvi i novom pastoralnom centru. U tijeku je izvođenje završnih građevinsko-zanatskih radova. Radovi su na većem dijelu pastoralnog centra i vrtića na samom kraju, a u crkvenom objektu postavlja se kamena fasada. Za sada se sve odvija sukladno dinamičkom planu kojeg je dao izvođač. U nekoliko smo navrata posjetili gradiliše i bili uistinu zadivljeni s novim prostorima koje će dobiti naša župna zajednica. Ovaj centar, osim nove crkve, daje čitav niz novih prostora koje možemo koristiti za dobrobit svih žitelja Travarice i grada Trogira, ali i šire. U sklopu centra nalazi se i izuzetno kvalitetan dječji vrtić, kojeg je Nadbiskupija također financirala, i koji je, kako smo i prije navodili, prvi tako projektiran objekt nakon više od 40 godina u Trogiru. Pozivamo i sve vas da posjetite nove prostore! Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Pri završetku radova dobit ćemo dakle niz prostora, sa sređenom vanjštinom (fasadom), te interijerom. Na nama je da te prostore privedemo svrsi. Trudom i zalaganjem svih vas, do sada je u župi prikupljeno 562.000 kn i 31.200 eura. Dio sredstava potrošen je i na druge župne projekte: Izgrađen je novi zid oko crkve Sv. Marte u Planom. Izgradnjom zida formirao se i uredili smo prostran plato na istočnoj i južnoj strani dvorišta. Sada je time riješen osnovni problem parkiranja za vrijeme misa, ali postoji još niz ideja kako iskoristiti ovaj novi i lijepi prostor. Želja nam je još postaviti ogradu s kapijom i rasvjetu oko tog župnog objekta. Sva ostala  sredstva bit će utrošena u opremanje nove crkve. Da bi nova crkva mogla zaživjeli potrebno je opremiti prostor osnovnim namještajem, liturgijskom opremom te nizom uređaja i elemenata da se u novom zdanju može slaviti sveta misa i ostala događanja potrebna našoj zajednici. Nakon posvete crkve, koja će biti ove jeseni, čeka nas opremanje pastoralnog centra i dječjeg vrtića, kako bismo i njih uskoro stavili u funkciju.

Pozivamo sve vas, da još jednom zajedno, nadomak velikog cilja, djelujemo kao prava zajednica te da doprinesemo, svatko od nas koliko može, da ovi objekti zažive u punom sjaju.

Uz ovaj dopis sastavili smo i popis potrebnih stvari za našu novu crkvu. Iz priloženoga se vidi da je potrebno mnogo toga, od značajnih elemenata do sitnica. Mnogo je primjera u okolnim župama i gradovima, da su pojedinci takve darove prinosili kao zavjet. Pozivamo sve koji žele, da prije svega svoju želju podijele sa župnikom i da u dogovoru s njim odluče darovati crkvi potrebno kao zavjet Bogu za sebe i svoju obitelj.

Svatko od nas pozvan je da pridonese onoliko koliko može. Svaki je dar dragocjen jer je to vaš ulog u našu zajednicu i naše zajedništvo. Nekada davno i naši su stari svoje skromne težačke zavjete utkali u drvo i kamen naših katedrala i malih crkvica po poljima duž čitave Dalmacije (u našoj župi najbolji primjer je zavjetna crkva Gospe od Demunta, ali i druge male crkvice). Nisu možda ni znali da ostavljaju, iako nepismeni, najdublji potpis na ovoj zemlji i na ovom tlu. Pozivamo svakoga od vas, da se uključi onoliko koliko može. Reći će vam da ponovno molimo novac i usluge. Ne molimo! Molimo se samo dragom Bogu! I zadovoljni smo s onim što postižemo. Pozivamo sve naše župljane da se uključe u projekt nove župne crkve i pastoralnog centra da jednoga dana, pri zvuku novih zvona u nedjeljno jutro svatko od vas zna da je to njegova crkva i da je pridonio tome. Na isti način kako su to činili i naši stari.

U znak zahvale za sve što je učinio za ovu zemlju i naš narod, crkva će biti posvećena svetom Ivanu Pavlu II, jedinom papi koji je bio na tlu naše župe. Stoga kao župna zajednica organiziramo zahvalno hodočašće 29. rujna do 5. listopada u Rim na njegov grob, gdje ćemo slaviti svetu misu za cijelu našu župu i sve dobročinitelje. 

Za svoga zadnjeg posjeta našoj domovini papa Ivan Pavao II. nas je pozdravio riječima: “Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!” Danas, kada gubimo i naše ljude i naš identitet, ponovno zbog pravila koja nam na našem tlu nameću drugi ili oni nesposobni i zlonamjerni među nama, neka njegove riječi budu molitva nad našom župom, našim gradom i cijelom zemljom!

Bogu na slavu, a nama na spasenje!

IBAN HR1023400091510843143

 

 

POPIS POTREBNIH STVARI ZA NAŠU NOVU CRKVU

LITURGIJSKO POSUĐE:

Kaleži (veći i manji)

Ciboriji (veći i manji)

Plitica (posuda za velike kostije)

Tjelesnik ili korporal (na čemu stoji kalež na oltaru)

Pala (čime se pokriva kalež)

Kaležnjaci (rubac koji ide na kalež)

Pokaznica

Ampulice (posude za vino i vodu)

Posude za sveto ulje

Škropilica

Kadionica i lađica (sa stalkom)

Zvonce

Oltarne svijeće

 LITURGIJSKO RUHO:

Misnice (crvena, bijela, ljubičasta i zelena)

Albe (bijela haljina koja ide ispod misnice – više veličina) Štole (stavljaju se na albu i oko vrata svećenika – crvena, bijela, ljubičasta i zelena)

Pojasevi

Plašt

Veo

Oltarnici

Ministrantske haljine (više veličina)

LITURGIJSKE KNJIGE:

Misal

Obrednici (za krštenje, vjenčanje, krizmu, ispovijed i sprovod)

Nedjeljna čitanja ABC (lekcionar)

Tjedna čitanja (tri knjige)

Molitva vjernika (nedjelje + svagdani)

Svetačka slavlja 

Evanđelistar

Knjiga blagoslova

Zbirka misa o BDM

Katekumenat

Egzorcizmi

Veliki tjedan  

OSTALO:

Zvona (veliko, srednje, manje)

Elektronske orgulje

Klupe

Banci

Stolice

Klecala za ispovijed

Klecalo za vjenčanje

Tepisi

Stalak za misal

Procesijski križ

Uskrsna svijeća

Postaje križnog puta

Košare za milostinju

Stalak za tisak

Stalak za paljenje lučica

Oglasna ploča

Figure za božićne jaslice (velike).

Razgovor s Marijanom Petir o proslavi u Gospe od Anđela

Prošla su dva mjeseca otkad smo obilježili 800 godina prvog franjevačkog samostana koji je osnovan na mjestu naše današnje župne crkve. Vjerujemo kako su se Vaši dojmovi slegli. Prije nego što Vam postavimo nekoliko pitanja želimo Vam, u ime cijele naše župne zajednice, od srca zahvaliti što ste pronašli vremena te uveličali naše slavlje i otkrili spomenik Sv. Franje u našem župnom dvorištu.

I ovih dana kroz medije pratimo vijesti o prolascima migranata kroz našu zemlju. Međunarodni znanstveni skup u našoj župi zatvorili ste govorom o kardinalu Stepincu te progonima koje i danas kršćani doživljavaju diljem svijeta. Zašto se, po Vama, o progonima kršćana ne govori toliko u medijima koliko o migrantima? Kolika je opasnost od masovnog dolaska migranata u našu zemlju?


Kršćani su danas najprogonjenija vjerska skupina na svijetu. 3066 kršćana ubijeno je u 2017. godini prema podatcima organizacije Open Doors. U pedeset zemalja svijeta koje ova organizacija istražuje, 250 milijuna kršćana izloženo je nekom obliku nasilja – od neprijateljstva ili diskriminacije pa do teškog fizičkog nasilja i, u konačnici, ubojstava. Europska unija trebala bi veću pažnju posvetiti prevenciji i sankcioniranju kršenja ljudskih prava. Smatram da je potrebno uključiti slobodu vjeroispovijesti i vjersku toleranciju u sve međunarodne i društvene pregovore i sporazume te zatražiti povlačenje zakona o bogohuljenju koji se često koriste upravo protiv kršćanskih manjina kako bi ih pritvorili ili krivo optužili. Kad su u pitanju migracije, one sasvim sigurno danas predstavljaju veliki izazov za cijelu Europu i svijet. Stava sam da svakoj osobi treba osigurati pravo na miran i dostojanstven život u vlastitoj domovini, te da razvojna pomoć koju EU izdvaja kao najveći donator na svijetu treba biti iskorištena upravo za taj cilj. U situacijama kada to nažalost nije moguće, osobito u trenutku kada pred vratima imamo na desetke tisuća migranata, moramo sačuvati humanost ali i zadržati dozu opreza i odgovornosti kako bi naša granica bila zaštićena od ilegalnih prelazaka i kako bi našim građanima omogućili da se osjećaju sigurno.

Koliko je važno u današnje vrijeme ugledati se i nasljedovati sv. Franju koji je u svoje vrijeme čak smatran preradikalnim u svojim stavovima o siromaštvu?

Sv. Franjo zahtijeva zaista radikalno siromaštvo, ali ne samo materijalno, već siromaštvo u kojem se odričemo samih sebe i stavljamo se na raspolaganje Bogu i drugim ljudima. Franjo je razumio da se kršćansko siromaštvo ne sastoji u neposjedovanju imetka nego u slobodi od toga imetka. To je danas u vrijeme materijalizma i konzumerizma velik izazov. Kada nas svijet toliko zaokuplja i privlači, lako je upasti u zamku i iz svog vidokruga izgubiti prave vrijednosti, Boga ali i brata čovjeka. Stoga bih rekla da je Franjin radikalan poziv na siromaštvo ustvari radikalan poziv na ljubav. Ljudima danas treba novac, no više od novca, treba im ljubav, topla riječ i suosjećanje. I danas kada govorimo o EU, govorimo o novcu i ekonomskim interesima zaboravljajući da je Unija sazdana na kršćanskim temeljima i kao unija vrijednosti i da su njeni osnivači bili angažirani vjernici katolici koji su svakog dana išli na svetu misu i brinuli se kršćanskom ljubavlju o dobrobiti građana koji su im bili povjereni.

Ne događa se često da se slavi 800-ta obljetnica nečega, a naša župa bila je mjesto prvog franjevačkog samostana van Italije. Kakav je osjećaj bio osjećaj biti dio naše proslave te otkriti kip sv. Franje u našem župnom dvorištu? Ima li nešto što Vas se posebno dojmilo?

Kao što je Hrvatska bila predziđe kršćanstva i na braniku kršćanskih vrijednosti tijekom naše povijesti, otkrivanje kipa sv.Franje važan je događaj u životu župe, grada Trogira ali i cijele Hrvatske, posebice kada znamo da je Hrvatska jedina zemlja koju je sv.Franjo posjetio osim Svete Zemlje. Obzirom da sam rođena 4. listopada na blagdan svetog Franje, čast da otkrijem kip sv.Franje za mene ima duboko osobno značenje, a ako tome pridodamo i trenutak da je kip sv.Franje u Trogiru postavljen u Europskoj godini kulturne baštine, možemo reći da se je Trogir još jednom upisao na kulturnu kartu Europe i svijeta gdje je oduvijek radi svoje bogate kulturne baštine i pripadao.

Tijekom proslave dobili smo u trajno vlasništvo i relikvije sv. Franje koje će u našoj župi stajati kao trajni spomen na ovaj važan događaj. Iz Vaše perspektive, koliko ta činjenica može pomoći u još većem duhovnom rastu vjernika pojedinaca, prije svega u smislu pobožnosti?


U vrijeme kad smo suočeni s velikim pesimizmom i krizom identiteta, demografskim problemima i velikim iseljavanjem iz Hrvatske, posebno mladih, potrebno je vratiti nacionalni optimizam koji je nužan za pokretanje pozitivnih promjena. Veća pobožnost može doprinijeti većem duhovnom rastu pojedinaca, koji pak mogu pokrenuti cijeli narod. Prisutnost relikvije svakako može biti dodatni pokretač duhovnog rasta kao podsjetnik da je tako veliki svetac kao što je sveti Franjo koračao našim hrvatskim tlom kojim i mi danas koračamo te da smo mu zasigurno bili posebno na srcu. To nije samo privilegija već i odgovornost da ne budemo „mlaki i bljutavi“ već da nam srca gore i da se nikada ne umorimo u činjenju dobra.

Nikada niste krili da ste vjernica te ste često i u svojim javnim nastupima, kako u Hrvatskoj tako i u Briselu, promovirali kršćanske vrijednosti. Koliko je bitno da se katolici, posebice aktivni vjernici, uključuju u politiku? Ima li nešto čime biste možda i naše župljane motivirali za aktivno bavljenje politikom te sudjelovanje u odgovornom donošenju odluka koje su važne za sve nas? 

Iako su vjera i politika različita područja, ona nisu posve odijeljena jer je vjernik i građanin u isto vrijeme te je pozvan obavljati svoje vjerske dužnosti, jednako kao i svoje političke dužnosti. Naša uvjerenja utječu na naše društveno ponašanje. Autentičnost političara očituje se u skladu unutrašnjeg i onog što govori i radi. U Europskom parlamentu ima zastupnika koji drže do kršćanskih vrijednosti, koji se svoje vjere ne srame i ne skrivaju je pod tepih kako bi se priklonili većini jer je tako lakše ili jer se boje što će netko reći. Ja ne prestajem biti vjernica kada izlazim iz kuće i ulazim u političku arenu jer je moja vjera neodvojivi dio mene i mog identiteta, vjera me snaži u teškim trenutcima da ne klonem i podsjeća u trenutcima uspjeha da sve dugujem Gospodinu. Prilikom svakog susreta s mladima potičem ih da se uključe u razne udruge, inicijative pa i političke stranke kako bi dali svoj doprinos društvu u kojem žive. Sa više angažiranih vjernika laika u politici i politika može biti bolja a ako želimo živjeti bolje trebaju nam dobri političari, stoga pozivam vjernike u vašoj župi da se uključe u društveni život i budu pozitivni nositelji promjena.


Na kraju bih svim Vašim župljanima poželjela blagoslovljen Božić i puno uspjeha i zdravlja u novoj 2019. godini! 


 
Hvala Vam na Vašim odgovorima i još jednom zahvaljujemo što ste svojim sudjelovanjem obogatili naše slavlje.

PROSLAVA 800 GODINA PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA

Obilježavanje obljetnice 800 godina od izgradnje prvog franjevačkog samostana kojeg je sv. Franjo tijekom svog boravka u Trogiru dao izgraditi kao prvi franjevački samostan van Italije, započelo je 15. listopada prvim danom trodnevnice. Kroz tri dana duhovne priprave gostovali su zborovi iz gostujućih župa: prvog dana župni zbor župe Gospe od Anđela iz Imotskog sa svojim župnikom fra Kristianom Stipanovićem koji je i  predvodio misu, a druga dva dana misu je predvodio fra Ante Vučković dok su pjesmu predvodili VIS Abba iz župe Sv. Trojice, zbor župe Gospe od Pojišana te zbor mladih iz župe Svete Obitelji iz Splita.  

U četvrtak smo prije svete mise u crkvi otkrili spomen-ploču zadarskom nadbiskupu Ivanu Ćipiku koji je umro 1504. i pokopan je, prema vlastitoj želji, u našoj župnoj crkvi. Kako je samostan više puta rušen i građen danas se ne zna točno mjesto na kojem je pokopan tako da smo spomen-ploču odlučili postaviti na sjevernom zidu crkve. Svečano misno slavlje uz brojne svećenike iz trogirskog dekanata kao i uzvanike, predvodio je msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Konačno smo dočekali i dan kojeg smo toliko dugo iščekivali i za kojega smo se dugo pripremali. U petak smo u našem župnom dvorištu otkrili kip sv. Franje, rad akademske kiparice, naše župljanke Ljubice Dragojević Buble. Kip je prije svečane svete mise otkrila Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, a kip je blagoslovio fra Miljenko Hontić, izaslanik generalnog ministra franjevaca konventualaca, član Generalne kurije u Rimu i generalni asistent franjevaca konventualaca za Srednju i Zapadnu Europu, koji je i predvodio središnje misno slavlje. Kip sv. Franje dar je franjevačkih provincija iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Prije same svete mise dočekali smo i relikvije sv. Franje koje je u župnu crkvu donio fra Damian Patrascu, generalni postulator franjevaca konventualaca. Relikvije su prvog stupnja, dio kosti sv. Franje. O autentičnosti relikvija posvjedočio je dokument kojeg je na ulazu u crkvu brojnim okupljenim vjernicima pročitao don Ivan Bodrožić. Svečanom misnom slavlju prisustvovao je uistinu veliki broj naših župljana što je i najvažniji dio jer su svi željeli prisustvovati jedinstvenom događaju u našem gradu. Tijekom homilije fra Miljenko je istaknuo činjenicu da je jedina zemlja koju je sv. Franjo posjetio izvan svoje domovine, a osim Svete Zemlje, bila upravo Hrvatska i upravo naš grad. Nije to mala čast, iako sv. Franjo tu nije došao planirano, ali se u našem gradu zadržao neko vrijeme i za to vrijeme osnovao prvu zajednicu franjevaca te naložio da se izgradi samostan. Na kraju svete mise župnik se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi proslave, svim uzvanicima, kolegama svećenicima kao i vjernicima koju su prisustvovali svetoj misi. Slavlje je završeno veličanstvenom procesijom s relikvijama sv. Franje ulicama naše župe.

Međunarodni simpozij

Povodom proslave osam stoljeća od izgradnje prvog franjevačkog samostana u Trogiru, naša župa je 18. i 19. listopada 2018. organizirala međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru“. U organizaciji su, osim naše župe, sudjelovali i Muzej grada Trogira…. Skup, koji je okupio dvadeset i sedam uglednih znanstvenika koji su svojim istraživanjima donijeli nova saznanja o franjevcima u Trogiru kao i našoj župnoj crkvi, otvorio je naš župnik don Stipan Bodrožić. Među predavačima željeli bismo istaknuti fra Stefana Cecchina, predsjednika Međunarodne papinske marijanske akademije u Vatikanu koji je svoje predavanje o štovanju Gospe od Anđela održao na talijanskom jeziku uz prijevod don Ivana Bodrožića. Također je bilo zanimljivo i izlaganje don Jure Strujića koji je dao pregled života naše župe i svih aktivnosti koje su se u župi organizirale od njenog osnutka do danas. Skup je zatvoren izlaganjem gospođice Marijane Petir, hrvatske zastupnice u Europskom Parlamentu koja je dala zanimljiv osvrt na mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca kao i na progone kršćana danas u svijetu, a koji ne nalaze prostora u medijima. U sklopu simpozija za sve predavače i posjetitelje organizirali smo i razgledavanje povijesnog lokaliteta Bijaći s crkvom Svete Marte kao i gradilište naše nove župne crkve s pastoralnim centrom.

Cijeli znanstveni skup odvijao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a značaj skupa potvrdio je i dolazak brojnih gostiju poput Radoslava Tomića, izaslanika predsjedinka HAZU; Jasne Popović, izaslanice ministrice kulture; Mira Kovača i Davora Ive Stiera, saborskih zastupnika; Ante Vučića, izaslanika ministra rada; Željka Burića, gradonačelnika Šibenika; Ivane Mujkić, zamjenice gradonačelnika Vukovara; Grgice Benutića, zamjenika gradonačelnika Kaštela; Martina Damašeka, izaslanika gradonačelnika Praga te Tomislava Đonlića, županijskog pročelnika i izaslanika splitsko-dalmatinskog župana.

Cilj cijelog simpozija nije bio samo upoznati se sa životom franjevaca na ovom području nego i upoznati lokalno stanovništo o svemu što naša župa ima kao i bogatom pastoralnom djelovanju svih ovih godina.