Poziv župljanima na proslavu 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru

Poziv župljanima na proslavu 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi župljani!
Pred nama su izuzetno važni dani i događaji za našu župnu zajednicu, koji će zasigurno obilježiti ovu godinu, ali i svih 45 godina otkada postoji naša župa. Dapače, proslava 800 godina od gradnje prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj, naše Gospe od Anđela, ostat će ne samo za Trogir, nego i za cijelu Hrvatsku, uistinu veliki i povijesni događaj. Stoga smo ponosni i sretni kao generacija koja će proslaviti ove veličanstvene događaje, kada će nam u trajni posjed pripasti relikvije jednog od najvećih svetaca Katoličke Crkve, svetog Franje Asiškoga. Ovo je doista milosno vrijeme za našu župu!

Sigurni smo da vas većina već zna kako je prvi franjevački samostan dao podići sam sv. Franjo tijekom svog boravka u našem gradu 1212. godine! Taj samostan, koji je izgrađen na mjestu naše današnje župne crkve, prvi je franjevački samostan u Hrvatskoj te prvi uopće kojeg je sv. Franjo osnovao van Italije. Ovo je iznimno važan podatak ne samo za našu župu, nego i za naš grad, a usuđujemo se reći i za cijelu domovinu. Biti prvi u nečemu velika je stvar, a činjenica da je jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve hodao ulicama našega grada je nešto na što smo iznimno ponosni.

Gore spomenutim događanjima želimo se pohvaliti onim što nitko nema, ali ne zbog samohvale nego zbog same činjenice da je ovdje kolijevka franjevačke prisutnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te još više istaknuti i potaknuti u crkvenim i društvenim krugovima ovu hvale vrijednu spoznaju da smo prvi u svijetu. Stoga, ne bez razloga, crkvu Gospe od Anđela u Trogiru zovu i „Hrvatskom porcijunkulom“, a što sve nas čini još više posebnima, ali i obveznima, da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije uspomenu na dolazak svetog Franje u Trogir, podizanje prvog samostana i crkve Gospe od Anđela, kao i na ovu veliku obljetnicu koju slavimo.

Sve ovo navedeno čini nas pozvanima obilježiti ovu veliku obljetnicu na dostojan i svečan način. Stoga naša župa u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejem grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ te Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru organizira međunarodni znanstveni skup pod nazivom „OSAM STOLJEĆA ŠTOVANJA GOSPE OD ANĐELA I PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U TROGIRU“.

Međunarodni simpozij održat će se 18. i 19. listopada 2018. u Trogiru. Ovo je uistinu važan događaj što potvrđuje i dolazak brojnih uvaženih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Uz poznate i ugledne franjevce iz Rima i Asiza, iznimno smo počašćeni što će na simpozij doći i predsjednik Međunarodne papinske marijanske akademije iz Vatikana, izaslanik generalnog ministra reda franjevaca konventualaca iz Rima, Generalni postulator iz Rima, koji odobrava davanje relikvija našoj župi, provincijali franjevačkih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, saborski zastupnici, okolni gradonačelnici i načelnici te neki od predstavnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu. Cijeli događaj organizira se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović! Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike, koju također očekujemo na našoj proslavi, važnost ovih događaja prepoznali su i prihvatili pokroviteljstvo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture te naša Splitsko-dalmatinska županija.

Osim predavanja brojnih predavača, tijekom simpozija ćemo u dvorištu naše župne crkve postaviti kip sv. Franje u prirodnoj veličini. Kao krunu ovog događaja, drugog ćemo dana, 19. listopada, navečer zajedno sa svim gostima i predavačima slaviti svetu misu tijekom koje će naša župa primiti relikvije sv. Franje Asiškog, što će biti trajni spomen na boravak dragog nam sveca u našem gradu, ali i trajna uspomena na cijeli ovaj događaj. Isto tako, ovom prigodom ćemo jednom spomen-pločom obilježiti da je u našoj župnoj crkvi pokopan Trogiranin Ivan Ćipiko, zadarski nadbiskup (+1504.). Kako su samostan i crkva više puta kroz svoju povijest bili rušeni, ne zna se gdje je točno nadbiskupov grob, ali se iz povijesnih izvora zna da je zatražio, što je i učinjeno, da ga se pokopa u Trogiru, u crkvi Gospe od Anđela.

Dragi župljani! Sve ovo što će se u listopadu događati u župi, bez obzira na sve navedene goste i uzvanike, nema smisla ako njima ne prisustvujete vi. Vi ste živa Crkva i vi svjedočite da je naša zajednica uistinu živa i radosna! Stoga vas ovom prigodom pozivamo da se odazovete na sva događanja, a na poseban način da budete dio svete mise i svjedočite još jednom povijesnom događaju. Svakako, pozovite i svoje susjede, rodbinu i prijatelje, da se zajedno s nama raduju ovim velikim i povijesnim trenucima za našu generaciju.

Ovim putem želim izraziti zahvalnost ravnateljima/icama osnovne i srednjih škola na području naše župe, koji su rado prihvatili da se na dan ove velike proslave (petak 19. listopada), nastava u popodnevnoj smjeni završi do 17.30 sati, kako bi sva djeca i mladi mogli prisustvovati ovom svečanom i velikom događaju za sve nas.

Naši davni preci bili su svjedoci dolaska sv. Franje u naš grad, a mi imamo priliku biti svjedoci još jednog povijesnog trenutka – dolaska relikvija sv. Franje Asiškog u našu župu. Prije 800 godina sveti je Franjo šetao ovim puteljcima i poljima, našim ulicama i gradom, a sada će ponovno prošetati zajedno s nama, u svojim relikvijama istim tim puteljcima i uličicama, našom župom i gradom Trogirom.

Neka našu župu i sve vas prati zagovor naše Nebeske Majke Gospe od Anđela, neka vam isprosi sve milosti i usliši sve molitve i vapaje koje joj upućujete. Isto tako, neka vas prati zagovor ovog velikog i divnog sveca svetog Franje, koji je svojom prisutnošću prije 800 godina blagoslovio naš grad i sve njegove stanovnike, a neka to svojim dolaskom učini i danas!

Bogu na slavu, a nama na spasenje!

Don Stipan, župnik

PROSLAVA 800 GODINA PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I CRKVE GOSPE OD ANĐELA U TROGIRU

Dragi župljani!

Cijelo ljeto smo u pripremama za događaj koji će zasigurno obilježiti ovu godinu u našoj župnoj zajednici. Sigurni smo da vas većina već zna kako ove godine slavimo 800 godina od gradnje prvog franjevačkog samostana kojeg je dao podići sam sv. Franjo tijekom svog boravka u našem gradu 1212. godine!

Franjevački samostan, koji je izgrađen na mjestu naše današnje župne crkve, prvi je franjevački samostan u Hrvatskoj te prvi uopće kojeg je sv. Franjo osnovao van Italije. Ovo je iznimno važan podatak ne samo za našu župu, nego i za naš grad, a usuđujemo se reći i za cijelu domovinu. Biti prvi u nečemu velika je stvar, a činjenica da je jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve hodao ulicama našega grada je nešto na što smo iznimno ponosni.

Sve ovo navedeno čini nas pozvanima obilježiti ovu veliku obljetnicu na dostojan i svečan način. Stoga naša župa u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejem grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ te Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru organizira međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom „OSAM STOLJEĆA ŠTOVANJA GOSPE OD ANĐELA I PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U TROGIRU“.

Međunarodni simpozij održat će se 18. i 19. listopada 2018. u Trogiru. Ovo je uistinu važan događaj što potvrđuje i dolazak brojnih uvaženih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Iznimno smo počašćeni što će na simpozij doći i predsjednik Međunarodne papinske akademije iz Vatikana, generalni ministar reda franjevaca konventualaca iz Rima, provincijali franjevačkih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, saborski zastupnici, okolni gradonačelnici i načelnici te neki od predstavnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu. Cijeli događaj organizira se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović!

Osim predavanja brojnih predavača, tijekom simpozija ćemo u dvorištu naše župne crkve postaviti kip sv. Franje u prirodnoj veličini. Kao krunu ovog događaja, drugog ćemo dana, 19. listopada, navečer zajedno sa svim gostima i predavačima slaviti svetu misu tijekom koje će naša župa primiti relikvije sv. Franje Asiškog, što će biti trajni spomen na boravak dragog nam sveca u našoj župi, ali i trajna uspomena na cijeli ovaj događaj.   

Dragi župljani! Sve ovo što će se u listopadu događati u župi, bez obzira na sve navedene goste i uzvanike, nema smisla ako njima ne prisustvujete vi. Vi ste živa Crkva i vi svjedočite da je naša zajednica uistinu živa i radosna! Stoga vas ovom prigodom pozivamo da se odazovete na sva događanja, a na poseban način da budete dio svete mise i svjedočite još jednom povijesnom događaju. Naši davni preci bili su svjedoci dolaska sv. Franje u naš grad, a vi imate priliku biti svjedoci još jednog povijesnog trenutka – dolaska relikvija sv. Franje Asiškog u našu župu.

Bog vas blagoslovio!

Raspored župnog vjeronauka šk. god. 2018./2019.

RASPORED  VJERONAUKA   šk. god. 2018/19.

 

Osnovna škola   Dan        Ujutro     Popodne

    1./ 2.                Utorak    10.30         15.30 

    3. r.                   Utorak   9.30         14.30

 4., 5. i 6. r.          Petak      10.00         15.00

7. i 8. r.               Petak    10.45         15.45

 

 Srednja škola

  1. r.                 Ponedjeljak       20.00
  2. r.                Ponedjeljak        20.30 


Plano

Osnovna škola

1.-3. r.                 Subota                        12.00

4.-8. r                  Subota                        12.30

 

Srednja škola

1.-2. r.                  Subota                        13.00 

Pismo župljanima – srpanj 2018

ŽUPA GOSPE OD ANĐELA – TROGIR


ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE
Nova Crkva

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi župljani naše župe Gospe od Anđela!

Približava se vrijeme u godini kada naša župa slavi svoje glavne župne blagdane, ali isto tako, približava se vrijeme velike obljetnice koju ove godine slavimo u mjesecu listopadu, 800. obljetnice gradnje prvog franjevačkog samostana u Trogiru, a time i u Hrvatskoj, naše Gospe od Anđela. Približava se, također, i novi veliki blagdan u našoj župi, blagdan Sv. Ivana Pavla II., kojemu će biti posvećena naša nova crkva, koja je sada u izgradnji.
U obilju događaja koji slijede, želimo vas izvijestiti o planovima, tijeku priprema, a svakako i pozvati da zajedno sudjelujemo u župnim proslavama i župnom životu.
Pred nama je proslava naših župnih blagdana svete Marte i Gospe od Anđela. Svetu misu u Bijaćima (29. srpnja) predslavi mr. don Robert Čibarić, župnik u Dubrovniku. Slavlje naše nebeske zaštitnice Gospe od Anđela (2. kolovoza), zajedno s trodnevnom pripravom (30.7., 31. 7. i 1. 8.), predvodit će fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru. Ovo su naši stari župni blagdani, koji su nas obilježili kao zajednicu i dali nam identitet. Uvijek su se na ove naše proslave odazivali mnogi Trogirani i Kaštelani iz drugih župa da ih s nama uveličaju. Budimo, kao i do sada, aktivni vjernici ove župe, pozovimo svoje susjede, rodbinu i prijatelje iz okolnih župa i dostojno proslavimo naše svete zaštitnike.
Ove godine slavimo 800 godina prvog franjevačkog samostana (u temeljima naše župne crkve), koji je ujedno i prvi samostan franjevaca izvan Italije, pa je stoga i ovogodišnja proslava posebna. U kratkoj povijesti naše župe, ovo je jedan od najvažnijih događaja. Obilježavamo dolazak franjevaca koji su utisnuli kamen temeljac za crkvu u kojoj i danas služimo misu, ali koji su i u hrvatskom narodu ostavili neizbrisiv trag, počevši svoju povijest upravo ovdje, na tlu naše župe. Poduzeli smo niz aktivnosti da dostojno proslavimo ovaj veliki događaj.
Organiziramo hodočašće naše župe na grob svetog Franje Asiškoga (Asiz). Također ćemo hodočastiti i na grob svetog Padre Pija (San Giovanni Rotondo) prigodom 50. godišnjice njegove smrti. I na kraju, posjetit ćemo grad Luceru i slaviti svetu misu nad grobom našega blaženog Augustina Kažotića te moliti za naš grad Trogir. Hodočašće je od 30. rujna do 6. listopada ove godine.
Upravo zbog činjenice da je sveti Franjo, jedan od najvećih svetaca Katoličke crkve, bio u Trogiru 1212. godine, organiziramo međunarodni znanstveni simpozij pod naslovom: „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i franjevačkog samostana u Trogiru“. Iznimno smo ponosni na spoznaju da baštinimo prvi franjevački samostan izvan Italije, a kojega je dao podići sam sveti Franjo za svoga boravka u Trogiru. Samostan je kroz povijest tri puta doživio rušenje, kako bi se sačuvala stara gradska jezgra, a njegovu povijest ćemo upravo kroz simpozij doznati. Raduje nas što je ovaj događaj prepoznat ne samo u državnim, nego i u međunarodnim okvirima te stoga očekujemo dolazak predsjednika Međunarodne  papinske marijanske akademije iz Vatikana! Simpozij će se održati u našoj župi 18. i 19. listopada ove godine, o čemu ćemo vas još detaljnije izvijestiti u rujnu. Sve znanstvene radove koji će biti prezentirani na ovom simpoziju, planiramo objaviti u vidu zbornika, da ostane pisani trag svima nama, ali i budućim generacijama o temeljima ove župe, ali i temeljima Crkve u cijelom našem narodu. Mi jesmo mlada župna zajednica, ali nastala na uistinu starim temeljima. To je nešto na što smo ponosni i na što bi trebao biti ponosan i cijeli grad Trogir. Ovaj dokument ostat će kao trag djelovanja Crkve na Travarici, ali i kao trag naše brige za vjersku i kulturnu baštinu, svim budućim generacijama.
Za vrijeme simpozija podići ćemo kip svetoga Franje, kao trajni spomenik ovom velikom svecu koji je hodao našim gradom, a što on i zaslužuje. Kip će biti postavljen u dvorištu naše župne crkve Gospe od Anđela.
Najvažniji događaj za našu župu je svakako izgradnja i uređenje naše nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem Sveti Ivan Pavao II. Ovo je uistinu povijesni događaj za našu generaciju, na što smo iznimno ponosni i Bogu zahvalni. U Trogiru više od 200 godina nije sagrađena niti jedna crkva, a svaka crkva i svaki zvonik su ponos grada i njegovih stanovnika (pogledajmo staru gradsku jezgru!). Trogir je odavno prerastao svoje zidine te je nastalo novo, veliko naselje kojemu treba prikladan bogoslužni prostor, građen u novom, modernom stilu. Treba naglasiti da smo uz crkvu podigli i veliki funkcionalni pastoralni centar, u kojem će se buduće generacije naše djece i mladih susretati i družiti. Zahvalni smo našoj Nadbiskupiji koja je financirala prvi dio gradnje, te će još financirati i ostatak građevinsko-zanatskih radova na crkvi. Sva ta sredstva, koja je Nadbiskupija uložila u našu župu (a radi se o milijunskim iznosima u kunama) dobili smo kao potporu i pomoć, ali i obvezu da jačamo našu zajednicu.
Na nama je da opremimo crkvu iznutra (klupe, banci, ispovjedaonica, orgulje, stolice, misno ruho, misne knjige, misno posuđe… i sve što je potrebno za posvetu crkve!) kao i da postavimo zvona. A nakon toga slijedi uređenje i stavljanje u funkciju cijelog pastoralnog centra s dječjim vrtićem. 

Do sada smo kao župna zajednica prikupili 480.000 kuna i 24.500 eura: trudom, odricanjem i  žrtvom 310 obitelji iz naše župe. U našoj župi ima ukupno 1280 obitelji koje blagoslivljaju domove. Voljeli bismo i želja nam je da ovim porukama i dopisima proširimo broj vas koji sudjelujete. Ne tražimo, ne zahtijevamo, već molimo i pozivamo da se svi aktivno uključimo kao zajednica, za dobro svih nas, a posebno naše djece i mladih.

Kako i sami možete vidjeti iz gore navedenog, pred nama su veoma važni događaji koji iziskuju i ogromna financijska sredstva. Stoga smo se u više navrata obraćali gradu Trogiru, jer smo svi mi građani ovoga grada koji svojim doprinosima participiramo u njegovom funkcioniranju. Naši mnogobrojni upiti gradskim vlastima nisu urodili nikakvim rezultatom. Od Grada nismo dobili niti dostojan odgovor! Odluka je ovoga vijeća da se Grad Trogir nadalje isključi iz organizacije svih događanja, prije svega da očuvamo dostojanstvo naše župe te članova župnih vijeća. Svi vjernici su uvijek dobrodošli na našim proslavama, ali nećemo podilaziti strukturama vlasti koja odbija bilo kakav dijalog.

Sve se, dakle, ponovno svodi na nas. Pokažimo da možemo ove projekte organizirati i dovršiti kao zajednica. Pozivamo sve vas, još jednom, da se svi uključimo i aktivno sudjelujemo u ovim velikim događanjima te da pozovemo i druge ljude dobre volje izvan granica naše župe da nam se priključe. Vjerujemo da će se uz naš poticaj odazvati mnogi koji žele pomoći održavanje simpozija, podizanje spomenika i gradnju crkve s pastoralnim centrom i dječjim vrtićem. 

Bogu na slavu, a nama na spasenje!

Župno pastoralno i ekonomsko vijeće

—————————————–                                                                                                                                                      IBAN HR1023400091510843143