HODOČAŠĆE ŽUPE GOSPE OD ANĐELA U RODNO MJESTO I DOMOVINU SVETOG IVANA PAVLA II.

KRAKOW – WADOWICE – BUDIMPEŠTA

 – CZESTOCHOWA – AUSCHWITZ – MARIAZELL

28. 9.  –  3. 10.  2020.

PONEDJELJAK – 28. 9.

Polazak iz  TROGIRA   u  1 sat. Vožnja autocestom  preko Zagreba, Čakovca,  Goričana…. Dolazak u BUDIMPEŠTU oko 11 sati.  Razgled grada:  mostovi, Parlament, trg heroja,    Budim… Sv. Misa. Smještaj u hotel.Večera. Noćenje.       

UTORAK  –  29. 9.

Poslije doručka  nastavak vožnje preko Slovačke do poznatog rudnika soli WIELICZKA– Razgled rudnika koji je pod zaštitom UNESCA. Sv. misa. Smještaj u hotel. Večera.Noćenje.

SRIJEDA  – 30. 9.      

KRAKOW  – doručak. Slijedi posjet svetištu MILOSRDNOG ISUSA i grobu sv. Faustine, te svetištu sv. Ivana Pavla II.  Sv. misa.  Ručak. Poslije podne razgled Krakova: katedrala, stari kraljevski grad Vawel, središnji gradski trg, tvrđava Barbakan, crkva sv. Marije…Večera. Noćenje.

ČETVRTAK  – 1. 10.   

KRAKOW – doručak.  Cjelodnevni izlet u najveće Gospino svetište u Poljskoj – JASNA GORA  koja se nalazi u gradu CZESTOCHOWI. Hodočasnički program – sv. misa, križni put, molitva pred slikom, zajednički ručak, kupnja suvenira. Povratak u Krakow. Večera.Noćenje.

PETAK  –  2. 10.   

KRAKOW  – doručak. Odlazak do AUSCHWITZA – razgled najvećeg nacističkog logora a nakon toga i do WADOWICA – rodno mjesto Ivana Pavla II.  Ručak. Dan završavamo u poznatom svetištu KALVARIJI ZEBRZDOVSKOJ  (sv. misa). Večera. Noćenje.

SUBOTA – 3. 10

KRAKOW – doručak. Ranije ustajanje. Pospremanje stvari  i napuštanje hotela.Vožnja preko Katovica,  južne Poljske, Brna, Beča do velebnog svetišta MARIAZELL – razgled i sv. misa. Nastavak vožnje preko Graza, Maribora, Krapine (oproštajna zajednička večera), te onda dalje preko Zagreba, Karlovca  do TROGIRA gdje stižemo  iza  pola noći.

Cijena  – 3.500 kn 

Cijena uključuje:

     – 5 polupansiona (večera, noćenje, doručak)

     – ulaznice za rudnik soli,  Auschwitz, lokalni vodiči, 3 ručka

     – smještaj u dobrim  hotelima u dvokrevetnim sobama

       (nadoplata za jednokrevetnu sobu 1.000 kn)

Prijave: Župa Gospe od Anđela – Trogir, tel. 884-174;

E-mail: zupagoatrogir@gmail.com

 Plaćanje: 1/3 prilikom prijave, 1/3 do 1. 7. 2020., 1/3 do 1. 9. 2020.

Raspored bogoslužja za božićne blagdane

SVA SLAVLJA U TROGIRU ODVIJAJU SE U NOVOJ CRKVI SV. IVANA PAVLA II.

Devetnica Božiću:  16. – 23.  12.        6 sati

Božićna ispovijed:

14. 12. SUBOTA – PLANO        12. 

17. 12. UTORAK                 10.30        i      16

16. 12. PON.     Ispovijed bolesnika 8 – 12                                                                                       

Dječja polnoćka:                  

24. 12. UTORAK                19.00

Božićna polnoćka:

24. 12. UTORAK                          23

              PLANO                             23

BOŽIĆ                  8           9.30 (Plano)       11 

SV. STJEPAN      8             9.30 (Plano)         11

SV. IVAN              9

SV. OBITELJ        8      9.30 (Plano)    11        19

STARA GODINA        16.00     Misa zahvalnica

NOVA GODINA           11

DRUGA NED. PO BOŽIĆU    8      9.30 (Plano)    11        19

TRI KRALJA                8     9.30 (Plano)    11  

 

KRŠTENJE GOSP.       8     9.30 (Plano)    11        19

RADNIM DANOM        8

POZIV NA SUDJELOVANJE U AKCIJI POVODOM NEDJELJE CARITASA

Dragi župljani!

Ove godine smo, ulaskom u novu crkvu, došašće dočekali u posebnom raspoloženju. Kako priprema za Božić i naše veselje ne bi bili samo izvanjski, pravo je vrijeme da učinimo sve što možemo da i naši bližnji budu jednako sretni. Nova crkva i pastoralni centar obvezuju nas da još bolje i ozbiljnije radimo kako bismo blagdanske dane uljepšali svim potrebitim obiteljima u našoj župi.

Tako i ove godine organiziramo akciju povodom Nedjelje Caritasa. Akcija će se održati u nedjelju 15. prosinca 2019. godine. Pred crkvama Sv. Ivana Pavla II. te Sv. Marte u Planom će se nakon svih svetih misa prodavati kolači i dječji radovi, a sav novac koji prikupimo iskoristit ćemo za kupnju prigodnih paketa hrane i higijenskih potrepština za najpotrebitije u našoj župi tijekom cijele godine. Kolači koje budemo prodavali bit će, kao i do sada, donacija naših vrijednih župljanki.

Stoga i ovog puta molimo naše domaćice, koje žele sudjelovati u akciji, da ispeku kolače i donesu ih u subotu, 14. prosinca 2019. od 12.00 do 14.00 sati, u pastoralni centar, a domaćice iz Planog isto mogu učiniti za vrijeme svete ispovijedi u crkvi Sv. Marte. Uz to, svi župljani mogu donijeti i hranu te higijenske potrepštine jer ćemo na taj način moći češće posjetiti naše obitelji i pomoći im koliko možemo.

Od srca zahvaljujemo svim župljanima koji se već 14 godina odazivaju na naše akcije, bilo donacijom bilo kupnjom na dan akcije. Hvala u ime svih obitelji, kojima će naši volonteri, zahvaljujući vašoj dobroti, uljepšati najljepši dan u godini, blagdan Isusovog rođenja!

S poštovanjem!

Župnik

don Stipan Bodrožić

Proslava Gospe od Anđela

Naša župa je 2. kolovoza proslavila spomen svoje nebeske zaštitnice. Vjernici su se u hrvatskoj Porcijunkuli, župnoj crkvi koja je građena na temeljima prvog franjevačkog samostana van Italije kojeg je osnovao sam sv. Franjo tijekom svog boravka u Trogiru, za proslavu blagdana pripremali trodnevnicom koju je predvodio dr. don Mislav Hodžić.

Continue reading

Dopis župljanima – srpanj 2019

ŽUPA GOSPE OD ANĐELA – TROGIR

ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE

Nova Crkva

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi župljani naše župe Gospe od Anđela!

Kao i prijašnjih godina obraćamo vam se sa namjerom da vas izvijestimo o najvažnijim temama koje se tiču naše župne zajednice. Najvažnije su svakako novosti koje se tiču naše nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem.

Sada vam već možemo najaviti da će naša nova crkva biti posvećena velikom svecu našega vremena i ljubitelju našega naroda, svetom Ivanu Pavlu II., kako smo to i planirali. Nadbiskupija je prepoznala važnost i trud ove zajednice, te je uložila sav organizacijski i financijski napor da se ovaj veliki i iznimno važni kompleks privede kraju na jesen. Svi možemo vidjeti kako se iz dana u dan obavljaju radovi na crkvi i novom pastoralnom centru. U tijeku je izvođenje završnih građevinsko-zanatskih radova. Radovi su na većem dijelu pastoralnog centra i vrtića na samom kraju, a u crkvenom objektu postavlja se kamena fasada. Za sada se sve odvija sukladno dinamičkom planu kojeg je dao izvođač. U nekoliko smo navrata posjetili gradiliše i bili uistinu zadivljeni s novim prostorima koje će dobiti naša župna zajednica. Ovaj centar, osim nove crkve, daje čitav niz novih prostora koje možemo koristiti za dobrobit svih žitelja Travarice i grada Trogira, ali i šire. U sklopu centra nalazi se i izuzetno kvalitetan dječji vrtić, kojeg je Nadbiskupija također financirala, i koji je, kako smo i prije navodili, prvi tako projektiran objekt nakon više od 40 godina u Trogiru. Pozivamo i sve vas da posjetite nove prostore! Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Pri završetku radova dobit ćemo dakle niz prostora, sa sređenom vanjštinom (fasadom), te interijerom. Na nama je da te prostore privedemo svrsi. Trudom i zalaganjem svih vas, do sada je u župi prikupljeno 562.000 kn i 31.200 eura. Dio sredstava potrošen je i na druge župne projekte: Izgrađen je novi zid oko crkve Sv. Marte u Planom. Izgradnjom zida formirao se i uredili smo prostran plato na istočnoj i južnoj strani dvorišta. Sada je time riješen osnovni problem parkiranja za vrijeme misa, ali postoji još niz ideja kako iskoristiti ovaj novi i lijepi prostor. Želja nam je još postaviti ogradu s kapijom i rasvjetu oko tog župnog objekta. Sva ostala  sredstva bit će utrošena u opremanje nove crkve. Da bi nova crkva mogla zaživjeli potrebno je opremiti prostor osnovnim namještajem, liturgijskom opremom te nizom uređaja i elemenata da se u novom zdanju može slaviti sveta misa i ostala događanja potrebna našoj zajednici. Nakon posvete crkve, koja će biti ove jeseni, čeka nas opremanje pastoralnog centra i dječjeg vrtića, kako bismo i njih uskoro stavili u funkciju.

Pozivamo sve vas, da još jednom zajedno, nadomak velikog cilja, djelujemo kao prava zajednica te da doprinesemo, svatko od nas koliko može, da ovi objekti zažive u punom sjaju.

Uz ovaj dopis sastavili smo i popis potrebnih stvari za našu novu crkvu. Iz priloženoga se vidi da je potrebno mnogo toga, od značajnih elemenata do sitnica. Mnogo je primjera u okolnim župama i gradovima, da su pojedinci takve darove prinosili kao zavjet. Pozivamo sve koji žele, da prije svega svoju želju podijele sa župnikom i da u dogovoru s njim odluče darovati crkvi potrebno kao zavjet Bogu za sebe i svoju obitelj.

Svatko od nas pozvan je da pridonese onoliko koliko može. Svaki je dar dragocjen jer je to vaš ulog u našu zajednicu i naše zajedništvo. Nekada davno i naši su stari svoje skromne težačke zavjete utkali u drvo i kamen naših katedrala i malih crkvica po poljima duž čitave Dalmacije (u našoj župi najbolji primjer je zavjetna crkva Gospe od Demunta, ali i druge male crkvice). Nisu možda ni znali da ostavljaju, iako nepismeni, najdublji potpis na ovoj zemlji i na ovom tlu. Pozivamo svakoga od vas, da se uključi onoliko koliko može. Reći će vam da ponovno molimo novac i usluge. Ne molimo! Molimo se samo dragom Bogu! I zadovoljni smo s onim što postižemo. Pozivamo sve naše župljane da se uključe u projekt nove župne crkve i pastoralnog centra da jednoga dana, pri zvuku novih zvona u nedjeljno jutro svatko od vas zna da je to njegova crkva i da je pridonio tome. Na isti način kako su to činili i naši stari.

U znak zahvale za sve što je učinio za ovu zemlju i naš narod, crkva će biti posvećena svetom Ivanu Pavlu II, jedinom papi koji je bio na tlu naše župe. Stoga kao župna zajednica organiziramo zahvalno hodočašće 29. rujna do 5. listopada u Rim na njegov grob, gdje ćemo slaviti svetu misu za cijelu našu župu i sve dobročinitelje. 

Za svoga zadnjeg posjeta našoj domovini papa Ivan Pavao II. nas je pozdravio riječima: “Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!” Danas, kada gubimo i naše ljude i naš identitet, ponovno zbog pravila koja nam na našem tlu nameću drugi ili oni nesposobni i zlonamjerni među nama, neka njegove riječi budu molitva nad našom župom, našim gradom i cijelom zemljom!

Bogu na slavu, a nama na spasenje!

IBAN HR1023400091510843143

 

 

POPIS POTREBNIH STVARI ZA NAŠU NOVU CRKVU

LITURGIJSKO POSUĐE:

Kaleži (veći i manji)

Ciboriji (veći i manji)

Plitica (posuda za velike kostije)

Tjelesnik ili korporal (na čemu stoji kalež na oltaru)

Pala (čime se pokriva kalež)

Kaležnjaci (rubac koji ide na kalež)

Pokaznica

Ampulice (posude za vino i vodu)

Posude za sveto ulje

Škropilica

Kadionica i lađica (sa stalkom)

Zvonce

Oltarne svijeće

 LITURGIJSKO RUHO:

Misnice (crvena, bijela, ljubičasta i zelena)

Albe (bijela haljina koja ide ispod misnice – više veličina) Štole (stavljaju se na albu i oko vrata svećenika – crvena, bijela, ljubičasta i zelena)

Pojasevi

Plašt

Veo

Oltarnici

Ministrantske haljine (više veličina)

LITURGIJSKE KNJIGE:

Misal

Obrednici (za krštenje, vjenčanje, krizmu, ispovijed i sprovod)

Nedjeljna čitanja ABC (lekcionar)

Tjedna čitanja (tri knjige)

Molitva vjernika (nedjelje + svagdani)

Svetačka slavlja 

Evanđelistar

Knjiga blagoslova

Zbirka misa o BDM

Katekumenat

Egzorcizmi

Veliki tjedan  

OSTALO:

Zvona (veliko, srednje, manje)

Elektronske orgulje

Klupe

Banci

Stolice

Klecala za ispovijed

Klecalo za vjenčanje

Tepisi

Stalak za misal

Procesijski križ

Uskrsna svijeća

Postaje križnog puta

Košare za milostinju

Stalak za tisak

Stalak za paljenje lučica

Oglasna ploča

Figure za božićne jaslice (velike).