Raspored župnog vjeronauka 2021./2022.

PRIPRAVA ZA PRIMANJE SAKRAMENATA

PRVE PRIČESTI I KRIZME

TRAJE DVIJE (2) GODINE

UZ UPISAN VJERONAUK U ŠKOLI

TE REDOVITO POHAĐANJE

NEDJELJNE SVETE MISE

I ŽUPNOG VJERONAUKA

UPIS DJECE   KOJA SE PRIPREMAJU

ZA PRIMANJE SAKRAMENATA

2. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

TE 1. RAZREDA SREDNJE ŠKOLE

DO 16. 10. 2021.

ŽUPNI VJERONAUK ZAPOČIMA

PRVI PONEDJELJAK  U LISTOPADU

PO RASPOREDU:

Osnovna škola

 

Dan

Ujutro

Popodne

1. i 2.

Utorak

10.30

15.30

3. r.

Utorak

10.00

15.00

4., 5. i 6. r.

Ponedjeljak

10.00

15.00

7. i 8. r.

Ponedjeljak

10.30

15.30

Srednja škola

1. r.

Ponedjeljak

 

20.00

2. r.

Ponedjeljak

 

20.30

PLANO

Osnovna škola

1. – 3. r.

Subota

 

12.00

4. – 8. r.

Subota

 

12.30

Srednja škola

1. – 2. r.

Subota

 

13.00

Ljetni raspored svetih misa/Holy masses – summer schedule

RADNIM DANOM (od 1. 6. do 30. 9.)

Crkva Sv. Ivana Pavla II.  – 8 sati

NEDJELJOM  (od 1. 6. do 31. 8.)

1) crkva Sv. Ivana Pavla II.  – 8, 11 i 20 sati

2) crkva Sv. Marte (Plano) – 9.30 sati

HOLY MASSES: SUMMER SCHEDULE

WEEKDAYS (1 June – 30 September)

Church of St John Paul II – 8 a.m.

SUNDAYS (1 June – 31 August)

1) Church of St John Paul II – 8 a.m., 11 a.m. and 8 p.m.

2) Church of St Martha (Plano) – 9.30 a.m.

LETNI PORZĄDEK NABOŻEŃSTW

DNI POWSZEDNIE (1.06 – 30.09)

Kościół Św.Jana Pawła II  – godz.8.00

NIEDZIELE (1.06 – 31.08)

1) kościół Św.Jana Pawła – godz.8.00, 11.00 i 20.00

2) kościół Św.Marty (Plano) – godz.9.30

Dopis župljanima – Uskrs 2021.

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani župljani!

Korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo uvijek je služilo vjernicima da iskrenije zavire u svoju dušu te poprave svoje riječi i djela. Vjerujem da svatko od vas nastoji iskoristiti ovo milosno vrijeme za svoj duhovni napredak kroz molitvu, odricanje i dobra djela, kako nas sam Isus uči. Na taj način najbolje se pripremamo za naš najveći i najvažniji kršćanski blagdan – Uskrs. I ovim putem želim svakome od vas uspjeh u odlukama i nastojanjima da svoju vjeru živite još aktivnije i kvalitetnije, po čemu ćemo svi biti prepoznati kad stanemo pred lice i sud Onoga koji nas poznaje u dušu i pred kim ne možemo glumiti.

Pred nama su sveti dani Velikog tjedna. U okolnostima koje su zahvatile cijeli svijet, pa tako i nas, nastojimo se prilagoditi, ali opet ne izgubiti iz vida potrebu za duhovnim i svetim. Zato ćemo ove godine imati nešto izmijenjen raspored događanja. Na letku uz ovaj dopis napisan je cijeli raspored, a ovo su neke izmjene:

KRIŽNI PUT GRADA TROGIRA: ove godine neće biti zbog okolnosti u kojima se nalazimo.

AKCIJA CARITASA ZA CVJETNICU: dosadašnjih godina imali smo uistinu uspješne akcije Caritasa pomoću kojih smo pomagali potrebitima u našoj župi i šire. Ove godine nećemo skupljati kolače i prodavati ih nego potičemo sve ljude dobre volje da donesu hranu i higijenske potrepštine (kao i do sada) u prostorije Caritasa u pastoralnom centru u subotu pred Cvjetnicu (27. 3.) od 10 do 12 sati.

VELIKI ČETVRTAK: ove godine imat ćemo samo jednu Misu Večere Gospodnje u našoj novoj crkvi u 19 sati!

BLAGOSLOV HRANE ZA USKRS: kao i prije dvije godine, blagoslov hrane bit će iza vazmenog bdijenja i nakon svake svete mise na Uskrs!

OTVARANJE NOVE ŽUPNE KNJIŽNICE U PASTORALNOM CENTRU: s velikom radošću planiramo otvoriti knjižnicu na korist i upotrebu mnogima kojima će duhovni (a i ostali) sadržaji dobro doći u ovim čudnim vremenima. Otvorenje i blagoslov knjižnice planiramo na sam Uskrs, iza svečane župne mise u 11 sati!

POSVETA NAŠE NOVE CRKVE: na letku!

Koristim priliku od srca i iskreno zahvaliti svima koji su se za božićnu ispovijed i božićne blagdane pridržavali uputa i mjera (nošenje maski i držanje razmaka) da se ne širi virus, što se moglo i primijetiti, jer se broj oboljelih nije povećao, a mi smo uistinu svečano proslavili sve božićne blagdane. Duboko vjerujem da ćemo se i za uskrsnu ispovijed i sve svete dane Velikog tjedna pridržavati propisa te tako pokazati da smo odgovorni jedni prema drugima.

Imam dužnost i obvezu osvrnuti se na aktualna događanja oko parkinga ispred naše nove crkve te dječjeg vrtića u kompleksu pastoralnog centra „Sv. Ivan Pavao II.“, ponajprije radi mnogih upita, ali i krivih informacija koje kruže našim gradom. Bez obzira što će se moje riječi svakako tumačiti i mene optuživati, istina nema alternativu! Kad sam pisao 2009. godine o nepravilnostima rada tadašnje gradske vlasti, nisam se bojao ni ljudi ni komentara, pa ću tako i sada iznijeti istinu o ovim problemima. Zanimljivo je da sam onda bio hrabar, skoro i narodni heroj, što sam se usudio pisati protiv gradske vlasti, a sada čujem da sam klerofašist jer govorim protiv ove vlasti!

PARKING ISPRED PASTORALNOG CENTRA! U božićnom dopisu spomenuo sam odugovlačenje s uređenjem parkirališta ispred pastoralnog centra. Najprije, treba naglasiti da je parking na pomorskom dobru te da s njim raspolaže grad Trogir (ne pripada pastoralnom centru!). Bilo bi doista zanimljivo istražiti TKO JE ODGOVORAN ZA OVAKAV URBANISTIČKI PLAN i tko nije htio ostaviti ovako velikom kompleksu pastoralnog centra i dječjeg vrtića niti jedno jedino parkirno mjesto!!!

Nadalje, imalo pismen čovjek može pročitati na službenoj ploči gradilišta da je pravomoćna građevinska dozvola izdana 2. 1. (siječnja!) 2020. godine! Zašto se čekalo deset mjeseci? Pozivali se na koronu!? I ljetnu sezonu!? Usporedbe radi, radovi na novoj lučici započeli su 16. ožujka 2020. Radili su gotovo bez prestanka, bez obzira na koronu!!! I ljetnu sezonu!!! Zato stoji moja tvrdnja da je to smišljeno (zlonamjerno!) iz razloga da propadne još jedna vrtićka godina, jer uporabna dozvola za vrtić ovisi o pristupnoj cesti. Što se tiče pristupne ceste prema vrtiću, na česte upite gradskih vijećnika o toj temi, otužno je slušati sramotne izjave gotovo tri godine kako sadašnja vlast nije znala za to. U proračunu za 2018. godinu, izglasanom 14. prosinca 2017. godine, šest mjeseci od dolaska na vlast, uvrstili su izgradnju pristupne ceste s parkiralištem Brigi-Lokvice (Kapitalni projekt K 100069 – oznaka u proračunu). To isto su učinili i u proračunu za 2019. godinu u iznosu od milijun kuna. Pa se postavlja sasvim logično pitanje: kako to da nisu znali da treba pristupna cesta za vrtić?  A uvrstili u proračun čim su došli na vlast! Žalosno s koliko lakoće se javno i jadno laže građane, kao da su ovce koje ništa ne razumiju!

Pokušali su se na kraju izvlačiti na to da to nije njihova obveza, nego dobra volja! Nevjerojatno! Građevinsku dozvolu za cijeli kompleks gradnje crkve i pastoralnog centra s vrtićem izdao je Grad Trogir, Upravni odjel za prostorno planiranje, urbanizam i graditeljstvo (19. 10. 2016. godine). U toj istoj dozvoli, koju je napisala gradska služba, stoji da se prije ishođenja uporabne dozvole za cijeli kompleks, treba ishoditi uporabna dozvola za priključak i pristupnu cestu! Pa tko drugi može ishoditi dozvolu za zemljište kojim raspolaže i upravlja Grad? Crkva ne može! Ili su nesposobni pročitati građevinsku dozvolu ili…

Sada kad su dijelom završeni radovi ne mogu se oteti dojmu da je i ovako uređeno parkiralište smišljeno (zlonamjerno!) da bude što manje mjesta za parkiranje s jasnom porukom: ne trebate dolaziti u crkvu! Tko god je došao primijetio je i komentirao kako nema dovoljno parkirnih mjesta. Da, ovo parkiralište je MASAKRIRANO, jer smo na istom mjestu mogli parkirati više od 100 auta, a sada ne možemo niti 50! Svrha parkirališta nije da lijepo izgleda, nego da bude praktično i funkcionalno, a ovo naše to nije! Kao što svrha mnogih stvari, pa tako i muškarca ili žene nije da lijepo izgleda… Zamislite da su ispred Kauflanda napravili zelene otoke i druge zelene šetnice, a ne što više parkirnih mjesta! 

Ono što potvrđuje moje razmišljanje je nemogućnost pristupa dostavnim vozilom! Onaj tko je izrađivao projekt parkirališta (namjerno ili ne zaključite sami!) od pet predviđenih ulaza u cijeli kompleks nije ostavio niti jednu mogućnost dolaska dostavnog vozila. Što je najžalosnije od svega: za dječji vrtić nisu ostavili mogućnost dolaska niti dostavnih niti interventnih vozila (hitne pomoći ili vatrogasaca). Ovo je doista jadno! Ako je slučajno, onda je taj projektant potpuno nesposoban i nekompetentan! Pa dječji vrtić je kulturna, odgojna i obrazovna institucija – zar toliko mržnje prema vrtiću! Čovjek ostane bez teksta, jer svaki komentar je suvišan! Ovo je doista ZLOČIN!

Česti prolaznici pitali su me zašto se ne nastave radovi, jer još nije završena cesta u nepoznato…, a niti ja mogu spojiti telefon pošto su telefonske instalacije u novom nogostupu. Zašto se ne nastave radovi? Zbog čekanja na predizborno reklamiranje ili zbog nedostatka novca? Ili oboje?! Da nisu plaćali velike iznose PR agencijama (reklamiranje vlastitog ega!) vjerojatno bi bilo novca za nastavak radova ovdje i na dugo obećavanoj šetnici, a i za druge projekte! Najčešći komentari građana su: ne bi ni sad bilo parkinga da nisu uskoro izbori! Hoće li sve ovo dodatno ODGODITI IZDAVANJE UPORABNE DOZVOLE ZA VRTIĆ?!

DJEČJI VRTIĆ! Doista je bilo mnoštvo upita o dječjem vrtiću, jer je očito neophodan građanima Trogira i okolice. Dade se naslutiti iz gornjeg teksta o odugovlačenju rješavanja pristupne ceste i parkinga, a uvjet su za dobivanje uporabne dozvole za zgradu dječjeg vrtića koja drugu godinu neiskorištena propada. Pođimo redom! Kronološki!

Od samog početka ideje o gradnji crkve bila je u planu i gradnja vrtića koji bi bio na korist cijelom gradu (o tome mogu posvjedočiti i bivši gradonačelnici (Rožić, Rilje, Stipčić) kojima sam svojevremeno iznosio prijedloge i planove. To i župljani dobro znaju jer sam o tome godinama često pisao i govorio. Kad je već započela gradnja cijelog kompleksa, bivši gradonačelnik (A. Stipčić) mudro je shvatio mogućnost korištenja prostora dječjeg vrtića za gradske potrebe te je 26. travnja 2017. godine s Nadbiskupijom potpisao Ugovor o pravu korištenja nekretnine. To znači: CRKVA JE BILA SPREMNA DATI GRADU TROGIRU CIJELI VRTIĆ NA KORIŠTENJE BEZ IJEDNE KUNE NAKNADE!!! Neka se i ovo zna! Nadbiskupija je razumjela potrebe Grada Trogira za vrtićkim prostorima te je bila spremna dati svoj prostor na korištenje gradskom vrtiću!!! I zato se potpisao Ugovor o pravu korištenja nekretnine!

Pa kako je i kada krenulo po zlu? Što se dogodilo? Dogodila se promjena vlasti u Trogiru! Došli su na vlast oni koju su najprije htjeli oteti Crkvi vrtić! Na već spomenutoj sjednici gradskog vijeća kad se donosio i proračun (14. prosinca 2017. godine) stranka na vlasti zatražila je da se Gradu Trogiru dade vrtić na Brigima u trajno upravljanje: drugim riječima pokušali su OTETI vrtić Crkvi! To je nečuveno! Kao da nismo u 21. stoljeću u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, nego u komunističkoj Sjevernoj Koreji! Izrazili su bojazan da bi Nadbiskupija mogla taj prostor namijeniti za neke druge sadržaje: što bi značilo da će Crkva prevariti građane Trogira! Sramotno i neviđeno u modernoj Hrvatskoj! Tekst o ovome možete pročitati u Slobodnoj Dalmaciji, od 31. prosinca 2017. godine, pod naslovom: Vrtić na Brigima u trajno upravljanje Gradu Trogiru! (G. Dragan)

Oprostit ćete mi što sam malo preskočio, pa nije sve kronološki, a ima i drugih zanimljivih događaja!

Srpanj 2017.! Već godinama naša župa se trudi što svečanije proslaviti svoje župne blagdane Sv. Martu i Gospu od Anđela, pozivajući i mnoge uvažene goste. Svaka dosadašnja vlast pomagala je koliko je mogla naše župne proslave, no nikada nisu odbili sudjelovati financijski pa i osobno na našim slavljima. Posebno bih tu istaknuo bivšeg gradonačelnika D. Rilju, koji je doslovno sve naše zamolbe uslišavao i pomagao koliko je mogao, te je prisustvovao baš na svakom slavlju naše župe. To je pokazatelj poštovanja! Ova sadašnja garnitura vlasti nije htjela poduprijeti naše proslave, dok su u isto vrijeme podupirali sve druge fešte (ribarske večeri i slično).

Nadalje, dva mjeseca kasnije, 5. rujna, upućujem ponovno dopis te molim da Grad Trogir pomogne izgradnju ogradnog zida oko crkve Sv. Marte u Planome. Ništa! Nema ni odgovora! Opet napominjem da niti jedna vlast do ove nije odbila pomoć za Plano, što god sam tražio!

Kako nisam dobio odgovor, što je krajnje nepristojno od jedne gradske vlasti prema instituciji Crkve, opet upućujem dopis 3. listopada 2017. Ovaj put sam dobio odgovor 20. listopada 2017. u kojem poručuju da je gradonačelnik jako zauzet (te me ne može primiti na sastanak, dok u isto vrijeme prima sve druge institucije i građane) te da nema novca za Crkvu!

Čudno kako već u srpnju, a tek su došli na vlast, nema novca za Crkvu! Za one koji su malo manje upućeni u rad lokalne uprave: svaki proračun po zakonu u sebi mora imati stavke i izdvajati sredstva za vjerske zajednice. U proračunu grada Trogira za 2017. godinu predviđena sredstva za sve vjerske zajednice na području grada Trogira (a ima ih 8) su 100.000 kuna. Do kraja svoga mandata (početak lipnja 2017.) bivši gradonačelnik A. Stipčić odobrio je trima vjerskim zajednicama (našoj župi ne!) gotovo polovinu sredstava. Znači, ostalo je još 50.000 kuna. Gdje je završilo tih ostalih 50 tisuća ne znam. Možda i u Planome, ali ne za uređenje okoliša crkve, nego na nekom malo ugodnijem mjestu! Do ovih podataka se lako može doći jer svaki građanin ima pravo na pristup informacijama. Svatko od vas može uputiti zahtjev za pristup informacijama i u roku 15 dana po zakonu morate dobiti odgovor u što se troši novac kojeg svi mi uplaćujemo Gradu! Treba napomenuti da je bivši gradonačelnik A. Stipčić, u puno težim financijskim uvjetima, a shvaćajući važnost i potrebu pastoralnog centra i vrtića, uvrstio u proračun i pomogao gradnju cijelog kompleksa dva puta po 100 tisuća kuna (2016. i 2017. godine) što mu ova vlast nikako nije mogla oprostiti!!! I da, za vrijeme A. Stipčića Gradsko vijeće oslobodilo je komunalnih doprinosa izgradnju vrtića i pastoralnog centra (što je sasvim logično i po zakonu jer su to odgojni, obrazovni, kulturni i društveni sadržaji), a protiv je bila tadašnja opozicija, a sadašnja vlast!!!

Vratimo se kronologiji! Nakon primljenog odgovora da me gradonačelnik neće primiti, novim dopisom od 30. listopada 2017. godine tražim da, kad već mene ne želi primiti, primi članove župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, predstavnike Župe kao institucije i građane grada Trogira! One iste građane koji pune gradski proračun! I od kojih gradska uprava živi! Pogađate, na ovaj dopis nisam dobio odgovor! Zar smo mi vjernici građani drugog reda? Nisam primijetio da su odbili uzeti doprinose i komunalnu naknadu vjernika i župljana ove župe! I na kraju, kad već nisu htjeli primiti župna vijeća na sastanak, upućujem zadnji dopis 13. studenoga 2017. godine u kojem navodim nekoliko točaka o kojima smo htjeli razgovarati s gradskom vlasti: međunarodni znanstveni simpozij, podizanje kipa sv. Franje Asiškoga, uređenje interijera nove crkve, posveta nove crkve… Između ostaloga, pod točkom 8 napisao sam: „Htjeli smo porazgovarati i o funkcioniranju dječjeg vrtića, kao i parkinga sa sjeverne strane nove crkve i pastoralnog centra, koji bi bio za sve roditelje koji dovoze ili odvoze svoju djecu te za vjersku službu u novoj crkvi!“ Znači, davne 2017. godine tražim razgovor na temu realizacije parkinga, kako bi se što prije stavilo dječji vrtić u funkciju i korištenje građanima!

U istom dopisu molim da se u gradski proračun za 2018. godinu uvrsti nekoliko gore spomenutih  točaka, i dakako, niti jedna nije uvrštena! NISU NI ODGOVORILI NA DOPIS!!! Tako će ostati zapisano da gradska vlast jednog kulturnog grada nije htjela podržati Međunarodni znanstveni simpozij o prvom franjevačkom samostanu u Hrvatskoj i ujedno u svijetu izvan Italije. Nisu htjeli pomoći postavljanje kipa (spomenika) velikom svecu koji je bio u Trogiru, svetom Franji Asiškome. Umjesto da se time zajedno ponosimo i promoviramo, kao Grad i kao Župa, oni nas ignoriraju i omalovažavaju.

Isto tako, ostat će zapisano da u četiri godine nisu dali niti jednu kunu (0 kuna) za izgradnju velikog društvenog kompleksa pastoralnog centra, izgradnju dječjeg vrtića, podizanje spomenika (kipa) velikom ljubitelju hrvatskog naroda svetom Ivanu Pavlu II., koji krasi čitavi kompleks i blagoslivlja sve koji ovuda prolaze. Ne treba niti spominjati da nisu dali za crkvu, zvona ili nešto slično. Županija je sudjelovala, Općina Okrug nam je pomogla, a ova gradska vlast izdvojila je za sve ovo 0 kuna. Dapače, čak su od Ministarstva demografije u srpnju 2018. godine dobili 720 tisuća kuna za vrtić na Brigima, ali novac nije stigao do vrtića!

Bogu hvala, naši župljani, ali i dobri ljudi izvan granica naše župe, su svojom žrtvom i odricanjem doprinijeli da mi imamo bogoslužni prostor kakav dolikuje najvećoj trogirskoj župi. Ovdje ne smijem zaboraviti napomenuti da je Nadbiskupija splitsko-makarska uložila oko 30 milijuna kuna!!! Da je neki drugi privatnik toliko uložio u grad Trogir hvalili bi ga u svim svojim plaćenim medijima, spominjali bi ga svakog dana, naslikavali bi se, ali ovako KAD JE TO ULOŽILA CRKVA, NE SMIJE BITI NI SPOMENA O TOME. Dapače, ignoriranjem se potpuno omalovažava predstavnike Crkve! I još hoće oteti Crkvi njeno vlasništvo! Pa TKO BI NORMALAN HTIO SURAĐIVATI S NEKIM TKO VAM NAJPRIJE ŽELI OTETI VAŠU IMOVINU?!

I kad im nije pošlo za rukom oteti Crkvi dječji vrtić kapaciteta 100 djece s jaslicama, onda su brže-bolje počeli tražiti nove prostore za gradske vrtiće. I dok nisu završili gradske vrtiće odugovlačili su s parkingom kako nama ne bi dali uporabnu dozvolu! I sad vam je jasno zašto mi više od dvije godine čekamo, zašto nas zavlače, javno lažu, itd. Kakva lažna demagogija o demografiji!!!

Iskreno, vrtić ne treba meni nego građanima, i zato mi je uistinu žao onih petnaestak osoba koje su mogle već dvije godine biti zaposlene u vrtiću, a još više mi je žao onih roditelja koji nisu imali kamo s djecom jer su podstanari, a oba roditelja rade ili onih koji bi htjeli raditi, ali ne mogu jer nemaju kamo s djecom. Takvih roditelja je najviše postavljalo upite o vrtiću, ne samo s područja grada Trogira, nego i njegove okolice!

Na kraju, iako znam da nije profesionalno, dođe mi da sve ove službene dopise objavim na župnoj web stranici, da budu vidljivi i svakom dostupni!

Svakako, ostaje gorak okus mržnje prema Crkvi jedne gradske vlasti koja (kao i svi mi) danas jest, a sutra nije, a Crkva ostaje iza svih nas! Stoga, bio sam i uvijek ću ostati zahvalan svakome na bilo kojem daru, doprinosu, molitvi, žrtvi i ljubavi prema Crkvi.

Don Stipan, župnik

RASPORED BOGOSLUŽJA U VELIKOM TJEDNU 2021.

SUBOTA PRED CVJETNICU

Uskrsna ispovijed u Planome                           12.30

*************

CVJETNICA

Sv. mise           8              9.30 (Plano)             11.00

 

VELIKI PONEDJELJAK, UTORAK I SRIJEDA

Sv. misa           8.00

 

VELIKI PONEDJELJAK

Ispovijed bolesnika                  9.00 – 12.00

VELIKI UTORAK

Uskrsna ispovijed                     10.30          i    16.00

 

VELIKI ČETVRTAK            (Samo jedna sveta misa u Trogiru)

Misa Večere Gospodnje           19.00       

 

VELIKI PETAK

Obred Velikog Petka                19.00        (i Plano)

 

VELIKA SUBOTA

Blagoslov hrane       →    →    Iza Vazmenog bdjenja

Vazmeno bdjenje                      21.00        (i Plano)

 

USKRS – VAZAM

Sv. mise                8                 9.30 (Plano)             11

 

USKRSNI PONEDJELJAK

Sv. misa           9.00 

Prikupljanje pomoći za stradale u potresu

Dragi župljani!

U ova dva dana smo dobili brojne upite o tome hoćemo li prikupljati kakvu pomoć za potresom pogođena područja. Danas smo dobili i službene upute naših nadbiskupa mons. Marina Barišića i mons. Dražena Kutleše te ćemo se, u skladu s njima, uključiti u prikupljanje sredstava za ljude koji su u ovoj situaciji ostali bez svega što su posjedovali.

Kako smo i sami isticali, ovo nažalost nije situacija koja će završiti za dan ili dva. Ovi ljudi će trebati našu pomoć mjesecima, možda i godinama. Kako su i informacije s terena potvrdile, za sada je potreba za hranom i higijenskim potrepštinama zadovoljena brojnim akcijama građana te u ovom trenutku nećemo skupljati hranu. Ukoliko se situacija promijeni, o tome ćemo vas obavijestiti.

Pozivamo sve naše župljane u akciju Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije koja će se organizirati na više načina:

– U nedjelju, 10. siječnja 2021. god., u svim župama i crkvama naše Nadbiskupije prikupljena milostinja za vrijeme svetih misa bit će za stradale u potresu.

– U našim crkvama će se postaviti kutije u koje vjernici mogu dati svoj prilog za čitavo vrijeme trajanja prikupljanja pomoći, koje započinje 30. prosinca 2020. god. i trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova (2. veljače 2021. god.).

– Sva prikupljena sredstva se uplaćuju na račun Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Također ako netko želi izravno uplatiti novce to može napraviti na isti račun nadbiskupijskog Caritasa.

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu
SWIFT (BIC) za uplate iz inozemstva: PBZGHR2X

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna
(ili iznos po svom izboru) na gore navedenu nakanu
na IBAN Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Uz ovaj poziv za prikupljanje pomoći, upućujemo i poziv da trajno molimo za našu braću i sestre koji su na bilo koji način pogođeni ovom nepogodom. Sjetimo ih se u svojim mislima i molitvama. U misnim slavljima, osobito u molitvama vjernika, molimo za poginule, ozlijeđene i stradale kao i za mir u srcima i brzu obnovu života u pogođenim područjima. Molimo i za liječnike, medicinske sestre i sve druge službe koje nam pomažu i u borbi protiv trenutne pandemije koronavirusa.

 

Pismo naših biskupa možete pročitati na poveznici: https://smn.hr/61-caritas/4785-caritas-splitsko-makarske-nadbiskupije-prikuplja-novcanu-pomoc-za-stradale-u-potresu

Dopis župljanima – Božić 2020

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani vjernici!

Započeli smo milosno vrijeme Došašća, ove godine pod drugačijim i neobičnim okolnostima, ali duboko vjerujem da ćemo kroz ovu adventsku duhovnu pripravu molitvom i dobrotom ispuniti kako svoje tako i srca naših bližnjih. To je i pravi smisao Došašća! I na taj način se najbolje pripremamo za proslavu najradosnijeg dana za nas kršćane – blagdana Božića, Isusovog rođenja.

Premda nam u ovo predbožićno vrijeme nije naklonjena epidemiološka slika, planirat ćemo i nastojati pripremiti sve kako bi ovogodišnje božićno slavlje doista bilo blagoslovljeno nama i našim obiteljima. Trebamo se prilagoditi novonastaloj situaciji koja dijelom mijenja naše planove, ali ne može i ne smije umanjiti radost Božića i božićnih blagdana. Neće nam božićnu radost i božićno slavlje pokvariti ni u krivo vrijeme planirani radovi oko parkinga, kao da je gradska vlast namjerno izabrala ove kišne i predbožićne dane. Jer, čudno, pravomoćnu građevinsku dozvolu dobili su u siječnju ove godine, a Županija im je odobrila sredstva prije godinu dana te tražila da se odmah pristupi radovima kako bi se naš vjerski vrtić što prije otvorio. Očito je u tome najveći problem, što ova  vlast ne želi vjerski vrtić u gradu te namjerno odugovlači s radovima da nam propadne još jedna vrtićka godina.

Stoga vas sve molim za razumijevanje i strpljenje u svemu, kako bismo se uza sve poteškoće dostojanstveno i sveto pripremili, i još više, proslavili ove svete dane koji su pred nama. Bogu smo neizmjerno zahvalni što imamo veliku crkvu i ovako dobar kompleks pastoralnog centra i dječjeg vrtića, jer smo u ovim ograničenjima broja prisutnih na misi otvorili prostore dječjeg vrtića i pastoralnog centra te uz izvrstan vanjski razglas omogućili sudjelovanje na svetoj misi i onima koji su izvan prostora same crkve.

NEDJELJA CARITASA! Već više od 15 godina radimo akcije Caritasa za Nedjelju Caritasa te vašom dobrotom pomažemo najpotrebitije u našoj župnoj zajednici. Kako nismo imali akciju Caritasa za Cvjetnicu, naše zalihe hrane i higijenskih potrepština su se istopile, a za Nedjelju Caritasa ne možemo planirati skupljanje kolača ni organizirano donošenje hrane, ostaje nam mogućnost da svi vi, koji osjećate potrebu, ili donesete hranu u pastoralni centar ili svojim prilogom pomognete da kupimo potrebno za pohoditi obitelji kojima redovito pomažemo. Ne zaboravimo Isusove riječi koja nas sve pokreću: „Sve što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, meni ste učinili!“ Neka nas u našim nastojanjima i dobroti prati zagovor sv. Ivana Pavla II. i svete Majke Tereze da se ne umorimo činiti dobro!

BOŽIĆNA ISPOVIJED! Iako smo pod drugačijim okolnostima, nemojmo preskočiti vrlo važan dio u pripravi za Božić, a to je sveta ispovijed. Obzirom na stanje u kojem jesmo, omogućit ćemo više termina kako bismo izbjegli gužvu. Na posebnom letku, koji je u dodatku ovog dopisa, možete pronaći termine svete ispovijedi!

BOŽIĆNI BLAGDANI! Kao i dosadašnjih godina, svečano ćemo proslaviti svete božićne dane, poštujući sve epidemiološke mjere, a raspored svetih misa je uglavnom isti kao i do sada, s iznimkom da će polnoćka biti u 21 sat upravo zbog sada važećih propisa da nema okupljanja iza 22 sata! Na letku u dodatku raspored je bogoslužja za božićne blagdane!

Napomena! Budući da ne znamo kakvo će biti stanje te kakve će mjere donijeti Stožer civilne zaštite nakon 21. prosinca, držat ćemo se ovog rasporeda, a ako budu pooštrene mjere onda ćemo to objaviti na oglasnoj ploči i na web stranici župe!

BLAGOSLOV OBITELJI! Najveća promjena koja će se ove godine dogoditi jest za blagoslov obitelji, Naime, svjesni situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet, te načina kako se širi zaraza, ove godine nećemo vršiti klasični blagoslov obitelji posjećujući vas u vašim domovima, da ne bismo time doprinijeli širenju zaraze, pogotovo na starije i bolesne.

Stoga ćemo ove godine, iznimno, blagoslov obitelji obaviti u crkvi! Kako? Po predviđenom rasporedu po ulicama, koji je na letku u dodatku, doći ćete u crkvu na svetu misu koja će biti prikazana na vašu nakanu za zdravlje obitelji. Ponesite sa sobom bočicu vode i soli (možete odmah pomiješati!) koju ćemo nakon svete mise blagosloviti. Kad se vratite svojim kućama, ili u nedjelju kad je cijela obitelj na okupu, izmolite molitvu s preklopnice koju ćete dobiti u crkvi zajedno sa župnim kalendarom i naljepnicom. Dolaskom na svetu misu za obitelj i vašim molitvama iskazujemo zajedništvo u okolnostima u kojima se nalazimo.

Uz iskrenu zahvalnost svima za dosadašnju svakovrsnu brigu i uzdržavanje nas svećenika, što je dužnost vjernika, želim naglasiti da ne smijemo bježati od odgovornosti za svoju obitelj-župnu zajednicu, za sve njene članove, ali isto tako i za Božju kuću-crkvu. To je obveza svih vjernika, koji će, PO SVOJIM MOGUĆNOSTIMA, sudjelovati u životu i radu svoje župne crkvene obitelji. Na to nas pozivaju dokumenti i nauk Crkve! Citirat ću župnika Granešine kod Zagreba, koji je nakon potresa ostao bez župne crkve te počeo skupljati novac za gradnju nove crkve: Bogati pričaju a siromašni pomažu! Mi smo, Bogu hvala, sagradili novu župnu crkvu, ali još ima puno obveza u pastoralnom centru i cijelom kompleksu, kako bi postalo mjesto ugodnog boravka naše djece i mladih.

Svoje priloge, kao i do sada, možete tijekom cijele godine donijeti u župni ured ili crkvu, kao i uplatiti putem internet bankarstva ili na neki drugi način.

Poštovani vjernici, neka vam predstojeće vrijeme, ali i svaki dan koji je pred vama, bude blagoslovljen, ispunjen radošću i mirom, obogaćen Bogom i Božjim blagoslovom!

Vaši svećenici: don Stipan i don Josip