Pričest 2012.

Dan kada mališani prvi puta pristupaju oltaru i primaju Svetu Pričest po mnogima je, po meni sigurno, najljepši župni događaj. Jednostavno je poseban doživljaj gledati ta uzbuđena i nasmijana lica koja, pomalo sa strahom i neizvjesnošću, iščekuju početak cijelog događaja. 

U crkvi Sv. Marte u Planom, 20. svibnja, sakramentu Svete Pričesti pristupilo je 57 prvopričesnika, a ono što je odmah svima bilo uočljivo je da su ove godine dominirali dječaci kojih je bilo vidljivo više nego djevojčica. Nakon pozdravnog govora roditelja, okupljene roditelje, prijatelje i župljane svojom su recitacijom pozdravila tri Roka. Prvopričesnica Petra Grmoja izrekla je recitaciju „Majko, upali svijeću“ koja je uvijek najemotivniji dio svete mise te se uvijek nađe neka mama koja pusti suzu na ovu recitaciju. Mama Anita ponosno je upalila svijeću svojoj kćeri, a zatim i svim ostalim prvopričesnicima koji su potom obnovili obećanja koja su, u njihovo ime, na krštenju izgovorili njihovi roditelji i kumovi.

Pričest je uvijek emotivna, brojni okupljeni vjernici se sjete svoje pričesti ili pričesti svoje djece te uvijek rado prate pristupanje novih prvopričesnika dok primaju Tijelo Kristovo. Velik je to dan za djecu, od tog dana mogu, ravnopravno sa svim ostalim vjernicima, pristupati ovom sakramentu na svakoj svetoj misi.

Mi se samo možemo nadati da će njihove prvopričesničke svijeće stalno sjati istim sjajem i podsjećati ih na ovaj dan kad su obećali Isusu da će mu rado dolaziti na zajedničke susrete.