Misa na latinskom

Dana 18. 12. 2010. u našoj župnoj crkvi Gospe od Anđela održana je misa na latinskom jeziku. Predvodio ju je don Stipan Bodrožić, a nazočni su bili učenici drugog razreda Opće gimnazije iz Trogira zajedno s Marijom Kezele, profesoricom latinskoga jezika.

Učenici su prethodno uložili dosta truda u svladavanje dijelova mise na latinskom jeziku, pa im aktivno sudjelovanje u liturgijskom slavlju nije predstavljalo nikakav problem. Štoviše, bilo je zanimljivo poslušati misu kakva se nekad održavala. Svi su imali po jedan primjerak teksta mise na kojem su istovremeno mogli pratiti misu na latinskom i njen prijevod na hrvatskom jeziku. Za tu su se priliku i mladi iz župe, iz vokalno-instrumentalnog sastava Emaus, potrudili i naučili nekoliko pjesama kojima su uveličali sveto misno slavlje. Misa je započela uvodnom pjesmom ˝Laudate Dominum˝. Za pričest su otpjevali još i pjesme ˝Ubi Caritas˝ te ˝Adoro te devote˝. Na kraju svete mise jedan od učenika izmolio je ˝Angelus Domini˝ (Anđeo Gospodnji).

Ovo je prvi put da se misa na latinskom jeziku, u dogovoru s profesoricom latinskog jezika, održala u našoj župi, a ideja je više nego dobro prihvaćena, i  među učenicima i među drugim župljanima. Nadam se da će se idućeg puta još više župljana uključiti i upoznati drukčiji način održavanja liturgije.

 

Tina Šarić