Uprizorenje Muke Gospodnje

Nakon prošlogodišnjih pozitivnih reakcija naših župljana na prvo uprizorenje Muke Gospodnje, koje se odvijalo od župne crkve Gospe od Anđela do crkve Sv. Eustahija, mladi naše župe i ove godine su na Veliki petak ponovili cijelo uprizorenje.

Prisjećajući se Kristove patnje i muke koje se dogodilo na Veliki petak prije dvije tisuće godina, mladi su željeli približiti Njegovu patnju i trpljenje i našim sugrađanima koji su došli doživjeti ovaj jedinstveni događaj u našem gradu.

Uprizorenje je uključivalo sve bitne scene Kristova križnog puta, od suđenja pred Pilatom te bičevanja, koje se odigralo pred župnom crkvom, pa sve do razapinjanja na križ pred crkvom Sv. Eustahija na brdu Krban.

Isusa je i ove godine uprizorio Marin Rožić, dok su i sve ostale uloge odigrali mladi iz zajednice „Emaus”: Zdenko Pavković (Poncije Pilat), Tina Strize (Marija), Anamarija Kuliš (Marija Magdalena), Mirko Mamut (Veliki Svećenik), Marko Gutić (Sv. Ivan), Ivan Mamut (Šimun Cirenac), Sandra Vudrić (Veronika), Stipe Kolovrat (1. vojnik), Ivan Strize (2. vojnik), Zvonimir i Ivica Jažo (vojnici) te dječji zbor (jeruzalemska djeca).

Želeći ne samo odglumiti scene iz posljednjih sati Isusovog života, nego i sami dublje proživjeti Isusovu patnju, mladi su nastojali cijelim putem što vjerodostojnije prikazati sve scene Isusovog puta do Golgote. Veliki broj vjernika, koji je i ove godine odlučio svojim prisustvom još više uljepšati ovaj događaj, svojim dostojanstvenim ponašanjem učinili su da ovo uprizorenje prođe u onakvom ozračju kakvo i zaslužuje. „Glumci” su se za ovaj događaj pripremali i malom duhovnom obnovom koju im je na Veliki četvrtak održao župnik.

Najviše osjećaja u vjernicima je izazvala scena razapinjanja koja je u mnogima pobudila sažaljenje i uzdahe, a kod nekih i suze, što je dokazalo da su mladi uspjeli dočarati ono najbitnije u cijelom ovom događaju, a to je samo maleni dio patnje koju je Isus podnio za sve nas.

Mladi su ove godine potražili i pomoć u pribavljanju kostima u čemu im je pomogao splitski HNK te Ana Jurić iz  Planoga, koja je sašila kostime za vojnike i Šimuna Cirenca, na čemu im zahvaljuju.