Susret mladih u Varaždinu

Susret hrvatske katoličke mladeži održava se svake dvije godine, a ove se godine održao u Varaždinu, 26. i 27. travnja. Grad baroka u ta se dva dana pretvorio u grad mladih katolika iz Hrvatske i dijaspore. Rijeke mladih preplavile su varaždinske ulice želeći razgledati taj lijepi grad prije samog centralnog događaja Susreta.

Naša je župa na put krenula s ostale dvije župe iz Trogira, a sve pod budnim okom đakona don Tomislava Bašića. Nakon razgledavanja grada uputili smo se na stadion sportskog centra „Sloboda” gdje se održao središnji dio Susreta koji se odvijao pod geslom „Bijahu postojani…”. Ovo je bio jubilarni, peti Susret na kojem je sudjelovalo, po službenim podatcima, 23 000 mladih. U pretprogramu su mlade svojom glazbom zabavljali i o svojoj vjeri svjedočili skupina Meritas, Ivana Husar – Mlinac, Meri Cetinić, Sanja Doležal, Marko Perković Thompson te sportaš Franjo Arapović. Pred sam početak svete mise fotograf Šime Strikoman je izradio milenijsku fotografiju sudionika Susreta.  

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić uz koncelebraciju više od 350 svećenika iz svih hrvatskih biskupija i nadbiskupija. Na početku je mlade pozdravio biskup domaćin msgr. Josip Mrzljak te zadarski nadbiskup Ivan Prenđa kao domažin sljedećeg Susreta 2010. koji će se održati u Zadru. Mnoštvo mladih zajedno je molilo i pjevalo, a tijekom mise mladi iz Zadarske nadbiskupije kao darove na oltar su prinijeli kruh, hostiju, grožđe, vino i vodu.

Nakon mise s nama se susrela animatorica Ivana koja nas je odvela u župu Kneginec gdje su nas prihvatili nadasve gostoljubivi i veseli domaćini. Hvala im još jednom na svemu što su napravili za nas u ta dva dana, jer gdje god smo se okrenuli vidjeli smo mnoštvo ljudi koje se okupilo zbog nas i koji su napravili sve što su mogli kako bismo se osjećali ugodno. A ugodno je preslaba riječ kojom bismo uopće mogli opisati kako smo se osjećali u Knegincu.

U nedjelju smo, zajedno s mladima iz nekoliko dubrovačkih i zagrebačkih župa, sudjelovali na svetoj misi prije koje su se sve župe predstavile domaćinima. Naša se župa predstavila DVD-om „Uprizorenja Muke Gospodnje”, Trpimirovom darovnicom te župnim listovima, koje je župniku domaćinu uručio Marin Rožić.

Susreti, poput ovog u Varaždinu, ostaju dugo u sjećanju pa će tako i nama, a već sad s nestrpljenjem očekujemo sljedeći susret u Zadru.