Prva pričest 2007.

Svake godine je Prva pričest poseban događaj i doživljaj, ne samo za djecu prvopričesnike i njihove roditelje, nego i za sve župljane. Uvijek je posebno lijepo vidjeti djecu koja s ushićenjem i izrazom oduševljenja na licima očekuju trenutak kada će i oni prvi put u svom životu primiti Tijelo Kristovo. Od prvoga dolaska na vjeronauk i svetu misu to je trenutak koji su svi, a i mi s njima, očekivali i sada se taj trenutak približio.

Ove godine se Prva pričest u našoj župi održala 20. svibnja u crkvi Sv. Marte u Planom. Četrdeset sedam prvopričesnika i prvopričesnica jednostavno je blistalo očekujući početak svete mise i njihovog „nastupa” pred našim župljanima. Svjesni činjenice da su sve oči okrenute prema njima, tragovi treme i laganog straha bili su vidljivi na njihovim licima.

Tijekom svete mise, koju je predvodio don Stipan, djeca su čitala, recitirala i pjevala uz pratrnju našeg dječjeg zbora. Prvopričesnike je, u ime roditelja, pozdravila gđa Josipa Zeko koja je djeci osim svog govora prikazala i PPS prezentaciju o prisutnosti Boga u našim životima te je i na način blizak današnjoj generaciji djece, koja su navikla na visoku tehnologiju, pokazala da Bog djeluje i preko medija koji su bliski njima – mobitela i interneta.

Prvopričesnik Mirko Maretić je odrecitirao „Majko, upali svijeću” te je nakon toga mama Anita upalila svijeće ostalim prvopričesnicima kao simbol svjetla Kristovog. Djeca su u prinosu darova na oltar prinijela križ, Bibliju, svijeću, kruh i vino te predmete koji su bliski i njima samima: ministrantsku haljinu, torbu s knjigama, lutke i nogometnu loptu kao simbol njihovih svakodnevnih obveza, problema i igara.

Prvi put na ovogodišnjoj Prvoj pričesti dvoje malih prvopričesnika je i služilo kod oltara kao pravi mali Isusovi učenici i poslužitelji oltara. Sam obred pričesti prošao je uistinu dostojanstveno. Djeca su strpljivo prilazila oltaru te je na licima roditelja isijavala radost, ponos, a u nečijim očima se pojavila i koja suza, naravno, radosnica.

Uz pjesmu dječjeg zbora, zahvalu župnika te kolače i piće, kojim su prvopričesnici željeli počastiti sve prisutne vjernike, i ove godine smo uživali u angažiranosti djece tijekom mise te poželili da sljedeće godine bude još više malih prvopričesnika koji će, zasigurno, s istim nestrpljenjem očekivati ovaj dan.