Krizma 2007

Ove je godine primanje sakramenta Potvrde u našoj župi održano 12. svibnja u crkvi Sv. Marte u Planom. Sakrament je primilo 35 krizmanika i krizmanica koji su ovim činom prihvatili ulogu zrelih članova naše župne zajednice.

Krizmanicima je sakrament Potvrde podijelio nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić te je samim time i uzbuđenje bilo veće jer je to bilo prvi put da je nadbiskup predvodio svetu misu u Planom.

Nadbiskupa Barišića, župnika, svećenike, kumove, roditelje i prisutne vjernike, u ime krizmanika pozdravila je Ana Bucat istaknuvši kako krizmanici žele potvrditi vjeru svog krštenja i preuzeti odgovornost da će nastaviti ispunjavati obveze koje ih vežu za Isusa i Njegovu Crkvu. 

Govor su još održale, u ime roditelja, gđa Marija Bucat te, u ime kumova, gđa Maja Tomasović. Obje su istaknule važnost uloge roditelja i kumova u praćenju duhovnog rasta krizmanika kroz njihov život te sazrijevanja u vjeri poželjevši da u svom daljnjem životu uvijek u Bogu traže utjehu, savjet i mir. Gđa Tomasović je na kraju svog govora istaknula: „Neka nas Gospodin sve uvijek iznova podiže da ne izgubimo hrabrost, da uvijek idemo Putem koji je Isus, k cilju koji je Otac, a Duh Sveti, koji se danas na poseban način izlijeva, neka nam je svima vođa na putu!”

U svojim su molitvama krizmanici zamolili od Boga da im da postojanost u vjeri, molili su za svoje roditelje, kumove, svećenike, svoje pokojne, ali nisu izostavili ni molitvu za što  skoriju izgradnju nove župne crkve i pastoralnog centra gdje bi se i oni mogli okupljati i tako svojim zalaganjem pridonijeti napretku cijele župe. I kao što se u svakoj misi na oltar prinose darovi, ovoga su puta krizmanici prinijeli križ kao simbol našeg spasenja, Bibliju kao živu Božju riječ, kruh i vino kao simbol Isusovog Tijela i Krvi, lađu kao simbol kao simbol cijele župne zajednice, maslinovo ulje kao vidljivi znak primanja darova Duha Svetoga, diplomu kao potvrdu da su postali zreli i odgovorni vjernici, cvijeće kao simbol samih krizmanika te košaru s njihovim osobnim molitvama.

Na kraju se krizmanica Zorana Oštrić zahvalila prije svega Ocu nadbiskupu koji im je prenio darove Duha Svetoga, roditeljima i kumovima koji su ih odgajali u vjeru svjedočeći je svojim životima.

Nakon svete mise krizmanici su sve vjernike počastili kolačima, a nama ostaje nadati se da to čašćenje nije predstavljalo oproštaj od Crkve već da će uistinu, kako su i obećali, nastaviti odgovorno živjeti svoju vjeru.