Proslava blagdana Sv. Marte u Bijaćima

… od stoljeća sedmog tu Hrvati dišu…

Blagdan Sv. Marte proslavljen je 29. srpnja na mjestu gdje su naši preci primili kršćanstvo doseljenjem na ovo područje u 7. st. Ponosni što taj povijesni lokalitet pripada našoj župi, sa željom da ostane sačuvan od zaborava te da ime Hrvat s tog mjesta nikad ne bude izbrisano, upriličen je kulturno-umjetnički program koji je postao tradicija na blagdan Sv. Marte.

Tako je prvi nastup u svojoj župi imao vokalno-instrumentalni sastav «Emaus» kojeg čine mladi glazbeni talenti naše župe, kao i već dobro nam poznati župni zbor Gospe od Anđela.

U programu su nastupili i pučki pjevači sa susjednog Drvenika Velog koji su izveli nekoliko pučkih napjeva Gospi u čast. Inače, župni zbor Drvenika Velog  djeluje već 30 godina i u Bijaćima su prvi put nastupili izvan svojih škoja. Oni su ujedno i pjevali tijekom koncelebrirane mise koju je predvodio njihov župnik don Dražen Balić.

Don Dražen se osvrnuo na važnost onog što Sv. Marta predstavlja, a to je služenje Bogu i bratu čovjeku. Svi smo mi pozvani na služenje i da vršimo zadaće koje su nam dane koliko god je moguće bolje.

Nakon što smo se okupili i blagovali oko Kristova stola, ponovno smo se našli za stolom restorana «Maestral» gdje smo počastili naše goste večerom te im još jednom zahvalili na dolasku.