Proslava blagdana sv. Marte 2011.

Proslava blagdana Sv. Marte u Bijaćima uvijek se vezuje uz kulturni program koji se odvija prije same svete mise. On nije izostao ni ove godine i to odličnim natupima KUD-a Košute i Društva Košute pred brojnim župljanima i njihovim gostima.  Svojim su nastupima uveličali proslavu blagdana te nas podsjetili na neraskidivost ovog lokaliteta s kulturom našeg naroda. 

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Josip Dukić, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu, koji je našim župljanima dobro poznat jer je jedan dio svog svećeništva proveo baš u Trogiru.

U svojoj je homiliji don Josip naglasak stavio na prvi dojam kojeg stječemo pri susretu s ljudima. Svatko od nas stvara sliku o  drugima koja često puta može biti pogrešno. Mnogo puta naglasak stavljamo na ono izvana, a tek vremenom primijetimo i ono iznutra i zbog toga često griješimo u prvom dojmu.

Postoje brojni tekstovi o Sv. Marti, a posebno je lijepa priča s juga Francuske. Prema legendi, nakon Isusovog uskrsnuća, Marija, Marta, Lazar i druge osobe bliske Isusu otišli su u južnu Francusku kako bi propovijedali o Isusu. U jednom su mjestu imali problema s nekom čudnom zvijeri koja je ubijala stanovnike tog mjesta. Legenda pripovijeda da je sv. Marta počela moliti Zdravo Marijo i svaki put kad bi izmolila molitvu, zvijer bi se smanjila. Na kraju je postala tako mala da ju je sv. Marta uzela u ruku i premjestila je u susjedni gradić koji je dobio ime Tarascon, prema zvijeri.

Činjenica je da kršćanstvo traje i da se širi te da će trajati dok bude ijednog čovjeka koji bude shvaćao njegovu bit. Sv. Martu štuju svi kršćani. To je velika i važna činjenica. Štoviše, Marta je u pravoslavaca Mirofora, nositeljica mirisa kod Isusovog ukopa. Ona nam može i mora biti poticaj da nastavimo razvijati svoja učenja. Svi se možemo pomoliti Sv. Marti da nas čuva opasnosti donošenja brzih zaključaka ni o ljudima ni mjestima, nego da pustimo vremenu da se stvori kompletnija slika o svijetu.

Sveto misno slavlje uveličali su svojim zajedničkim pjevanjem zbor iz Planog te župni zbor iz Trogira. Don Stipan je na kraju zahvalio posebno gostima iz Košuta koji su nas na najbolji mogući način pripremili za proslavu te don Josipu koji je uvijek rado viđen gost u našoj župi.

  Sandra Vudrić