Posjet Svetog Oca Hrvatskoj

Dana 4. i 5. lipnja našu je domovinu posjetio Sveti Otac, papa Benedikt XVI. Papa je u Zagrebu boravio u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, pod motom “Zajedno u Kristu“. Kročivši na hrvatsko tlo, Sveti Otac se obratio Hrvatima: “Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike“, kazao je te dodao: “Zahvaljujem Vam, gospodine Predsjedniče, na srdačnim riječima dobrodošlice te izražavam najbolje želje za visoku dužnost koja vam je povjerena, kao i za mir i za napredak cijele zemlje“.

img_1121-medium

Tog istog dana na Trga bana Josipa Jelačića održano je bdijenje s mladima. Tom je prigodom Papa mladima uputio poruku: “Dragi prijatelji, vaša je mladost vrijeme koje vam Gospodin daruje da biste mogli otkriti smisao postojanja. To je vrijeme velikih obzora, snažnih osjećaja, ali i strahova zbog teških odluka. To predivno razdoblje vašega života u sebi nosi duboku čežnju, koja ne briše sve ostale, nego ga uzdiže da bi mu dala puninu. Isus vam danas govori putem evanđelja i Duha Svetoga da je on vaš suvremenik, on je onaj koji traži vas, a ne vi njega. Pustite da vas uzme za ruku, da bude prijatelj i suputnik na vašem putu. Neće vas nikada razočarati“, poručio je Papa.

Mladima je potom poručio da ne dopuste da ih zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu na štetu nutrine. “Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine!“, rekao je Papa i potom spomenuo kako u Crkvi mogu uvijek pronaći brojna imena svetaca i svetica, posebno spomenuvši blaženog Ivana Merza.

Dana 5. lipnja, nakon što se na zagrebačkom hipodromu okupilo mnoštvo vjernika, svečana je procesija s papom Benediktom na čelu pristupila oltarnom prostoru. Procesijski hod prema oltaru praćen je prikladnom instrumentalnom glazbom i pjesmom koja je otvorila slavlje. Došavši do oltara, Sveti Otac je iskazao čast oltaru poljupcem i kađenjem. Po završetku ulazne pjesme, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački, uputio je Svetom Ocu riječi pozdrava. Papa Benedikt održao je homiliju, čije je dijelove izgovorio na hrvatskom i talijanskom jeziku. Nakon homilije svi su ostali sjediti, nastavljajući u šutnji razmišljati o Božjoj riječi i poticajima koje je uputio Sveti Otac.

Kako bi to turbulentno razdoblje života iskoristili za dobro, Papa je mladima poručio da dopuste Kristu da ih uhvati za ruku. “Potpuno poštujući vašu slobodu, On se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati!“

Podupro je obitelji na hipodromu, a crkvenim službenicima jasno je poručio da se trude biti današnjem svijetu svjetlo i sol, po uzoru na mučenika i blaženika Alojzija Stepinca.

Dolazak vrhovnog poglavara katoličke crkve izuzetno je važan događaj, ne samo za vjernike, nego za sve ljude. Papa donosi poruku mira i tolerancije, tema njegova posjeta jest obitelj kao osnova društva, a suvremeni ubrzani način života, te potraga za brzim i efikasnim rješenjima, manjak povjerenja, vremena, upornosti i strpljenja te vjere u Boga, današnju obitelj i te kako ugrožavaju. Mislim da se svi koji su na bilo kakav način bili nazočni na ovom velikom događaju mogu osjećati počašćenima te duhovno obogaćenima i obnovljenima. Poruku mira i ljubavi, obitelji i zajedništva, učenja i odgovornog ponašanja, koju nam je papa Benedikt prenio, ponijeli smo u svojim srcima te je prenosimo dalje.

Tina Šarić