Proslava blagdana Sv. Marte

U subotu, 29. srpnja, na povijesnom lokalitetu Bijaći proslavljen je blagdan Sv. Marte, drugog najvećeg blagdana u našoj župi. Povodom proslave blagdana, na lokalitetu sjedišta hrvatskih knezova i prvog spomena Hrvata, pripremljen je prigodni kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili gosti iz župe Bagalovići, kulturno-umjetničko društvo „Bagalovići”, klapa „Rašpe” iz Trogira te župni zbor Gospe od Anđela.

Gosti iz Bagalovića su, na oduševljenje okupljenih vjernika, otplesali tri plesa iz neretvanskog kraja te pokazali svu raznolikost hrvatske kulturne baštine.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je župnik župe Gospe od Karmela iz Bagalovića don Nikola Bodrožić-Selak, a za vrijeme mise pjevali su župni zborovi iz Bagalovića te naš župni zbor. Na samom početku svete mise don Stipan Bodrožić zahvalio se gostima iz Bagalovića što su došli i time uljepšali proslavu ovog blagdana te svojim plesom pozvali na očuvanje naše kulturne tradicije.

Predvoditelj misnog slavlja u svojoj homiliji je istaknuo važnost služenja, služenja Bogu, župi, prijateljima, članovima svojih obitelji, ljudima u svom okruženju. Svaki vjernik pozvan je na služenje. Bog nam je svima dao talente kako bismo ih iskoristili ne na svoju slavu, nego na dobrobit cijele zajednice. Marta je služila Isusa u svom domu. I baš poput nje i mi smo danas pozvani na služenje. Pomoći u svojoj župi, pomoći roditeljima kako oni ne bi sve morali raditi sami, pomoći ljudima koji su slabiji i siromašniji od nas trebao bi biti imperativ svakog kršćanina.

Mnogobrojni vjernici, od kojih su mnogi došli i iz dalekih krajeva, dobili su poticaj za još ustrajnije življenje u vjeri te još veći angažman u vjerničkom životu. Župnik se na kraju zahvalio vjernicima koji su po velikoj vrućini došli proslaviti misu na ovom svetom mjestu te tako pokazali svoju spremnost žrtvovati se iz ljubavi prema Bogu.

Nakon misnog slavlja organizirana je večera u restoranu „Mlinica” na Pantani gdje smo počastili naše goste te im i na taj način zahvalili na dolasku.