Proslava blagdana Gospe od Anđela

Naša župa je 2. kolovoza svečano proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe od Anđela. Procesiju ulicama župe s Gospinim kipom i župnom zastavom te koncelebrirano misno slavlje predvodio je dr. don Ivan Bodrožić. Mnogi su se složili kako je ove godine procesija bila izrazito lijepa i pobožna. Krenulo se ispred Župne crkve ulicama župe, a lijepo ukrašen Gospin kip nosile su djevojke iz naše župe: Lucija Emer, Marijana Joka, Ursa Vukman i Sandra Vudrić. Procesija je praćena pjevanjem župnog zbora i litanija koje je pjevala Slava Kolak.

Ovaj blagdan predstavlja poziv svima nama da razmislimo o sadržaju koji on u sebi donosi. Moramo se zapitati ima li što zajedničko između nas i ovog blagdana, nas i naše nebeske zaštitnice. „Što je zajedničko između nas i anđela? Oni su duhovna bića koja se u mnogočemu razlikuju od nas. Nemaju tijela kao ni drugih tjelesnih potreba kao što ih mi imamo. U duhovnom smislu daleko su uzvišeniji i savršeniji od nas. Mi nismo anđeli, jer se ne možemo poput anđela jednom zauvijek opredijeliti za Boga, neprestano i nepovratno biti za Boga opredijeljeni, u Bogu otpočinuti kontemplirajući Njegovo lice.” istaknuo je propovjednik.

Na kraju je don Ivan zaključio: „Draga braćo i sestre, moramo učiniti dodatne napore upravo u ovom vremenu koje od nas iziskuje da pokažemo, kao kršćani, da stojimo na braniku vrednota, da smo svjesni kako istinska ljubav izvire iz Boga, da se zasniva na komunikaciji duha i sposobnosti poput one koju posjeduju anđeli. Tek u takvom kontekstu u kojemu ljudska ljubav traži svoje temelje, smisao i cilj u Bogu, može se izgraditi brak i obitelj.”

Euharistijsko slavlje uveličano je pjevanjem župnog i dječjeg zbora, djece koja su posebno oduševila sve vjernike te su svojim cjelokupnim nastupom još jednom dokazala kako dječji entuzijazam može doprinijeti izrazito svečanom i veselom ugođaju svete mise.

Ove godine mladi naše župe su se uključili i u organizaciju proslave župnog blagdana pa je bilo jako lijepo vidjeti veliki broj mladih ljudi obučenih u majice sa slikom Gospe od Anđela, napravljenih posebno za ovu prigodu, koji su aktivno sudjelovali u procesiji i svetoj misi. Na kraju svete mise, don Stipan je predstavio novi broj našeg župnog lista „Mladi kršćanin” kojeg su mladi pripremali cijelu godinu, a u kojemu su prikazani svi važniji događaji iz života župe protekle godine te mnogi zanimljivi tekstovi za naš duhovni rast. Mladi su, nakon svete mise, četvrti broj Mladog kršćanina podijelili okupljenim vjernicima te na taj način pružili priliku svakoj obitelji da se što bolje upozna sa svim aktivnostima koje se u našoj župi nude i u koje se svatko od njih može uključiti.

Samome blagdanu prethodio je nogometni turnir u Sportskoj dvorani u kojemu su svoje snage odmjerili čelnici gradova Trogira, Kaštela, Solina i Omiša kojeg je župa organizirala dan prije samog blagdana. Vjernici su se pripremali i molitvom tijekom trodnevnice koje su predvodili don Ivan Kovačević, don Tomislav Ćubelić te fra Stjepan Pupić-Bakrač.