Proslava blagdana Sv. Kuzme i Damjana

Proslava blagdana Sv. Kuzme i Damjana u našoj župi povezuje se s mladima koji su inicirali obnovu istoimene crkvice te su, zajedno sa župnikom, željeli približiti ovaj blagdan i crkvicu svim župljanima.

Tako je i ove godine blagdan ovih svetaca proslavljen ispred crkve 26. rujna. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Ferdo Jukić, župnik Blizne, koji je u svojoj homiliji vjernicima približio život braće Sv. Kuzme i Damjana koje danas slavimo kao zaštitnike liječnika i apotekara. Bili su liječnici koji su besplatno liječili ljude, ali s vjerom u Isusa Krista nisu radili samo na tjelesnom, nego i duhovnom ozdravljenju onih koji su k njima dolazili po pomoć. Zbog svoje vjere, ne želeći se odreći Isusa, podnijeli su mučeničku smrt, jer njihovi progonitelji nisu mogli podnijeti činjenicu da su kršćani.

Progoni kršćana nisu završili s Isusom ili Sv. Kuzmom i Damjanom. Oni su se nastavili kroz cijelu ljudsku povijest sve do danas. I u 20. stoljeću rušene su crkve i ubijani ljudi samo zbog toga što pripadaju Kristu i svjedoče za Njega. Nitko danas ne mora završiti mučeničkom smrću poput ovih ili brojnih drugih svetaca, ali svatko ima priliku ne stidjeti se svojih dobrih djela. Svatko od nas ima priliku služiti drugome kao što su to činili Sv. Kuzma i Damjan. „Toliko je onih koji su potrebni naše pomoći, lijepe riječi, lijepog primjera ili samo naše nazočnosti koja zna biti velika utjeha onome tko se osjeća odbačenim i napuštenim.”, istaknuo je fra Ferdo.

Da su mladi naše župe pronašli uzor u ovim svecima dokazao je i svečani čin osnivanja Udruge „Sv. Kuzma i Damjan” koju je okupljenim vjernicima predstavio predsjednik Marin Rožić. U svom je govoru istaknuo kako su mladi koji aktivno djeluju u župi, po uzoru na Udrugu štovatelja Gospe od Karmela iz Pasika i Udrugu mladih „Ivan Merz” iz Kaštela, a uz podršku župnika, odlučili organizirati se i na taj način u sklopu svoje udruge još više djelovati u župi i sustavnije raditi na što bogatijem životu župe, a svoj su naglasak stavili na obnovu crkvica, rad s djecom i mladima te karitativnu djelatnost. U Udrugu se mogu uključiti svi zainteresirani župljani bez obzira na godine te na taj način doprinijeti boljitku cijele župe i pružiti primjer djeci i mladima kako bi se i oni pronašli u brojnim aktivnostima koje će se nuditi, a u kojima svatko može pronaći nešto za sebe.