Osnovana katolička udruga

U utorak, 26. rujna, proslavljen je blagdan sv. Kuzme i Damjana. Svečano misno slavlje upriličeno je ispred crkvice Sv. Kuzme i Damjana iz IX. st., koja se obnavlja na inicijativu mladih župe Gospe od Anđela, a predvodio ga je fra Ferdo Jukić uz koncelebraciju župnika i drugih svećenika iz susjednih župa.

           Tijekom euharistijskog slavlja potpisan je dokument kojim je službeno osnovana Katolička udruga, od strane župnika don Stipana Bodrožića i Marina Rožića, koji je ujedno i prvi predsjednik Udruge koja nosi službeni naziv – „Sv. Kuzma i Damjan”.

           Udruga je nastala na inicijativu mladih župe Gospe od Anđela koji su djelovali u župi i prije osnutka Udruge. Želja im je da okupljanjem, druženjem i radom što više i bolje upoznaju i radosno žive svoju katoličku vjeru po primjeru Isusa Krista te duhovno rastu po zagovoru Majke Crkve i svetih mučenika Kuzme i Damjana, koji su svoj život posvetili  bolesnicima i svima kojima je pomoć bila potrebna.

          Mladi na putu sazrijevanja i otkrivanja samih sebe nailaze na brojne zapreke, a među ostalim pronalaze jednu novu stranu sebe – svoju duhovnost koju, kada je otkriju, žele što više izgraditi i duhovno rasti.

Svjesni te stvarnosti, Udruga Sv. Kuzma i Damjan mladima želi ponuditi mjesto koje  «traže», u kojem će biti saslušani, gdje će naučiti nešto o vjeri i osnovnim životnim stvarima. Nudi im mjesto gdje će «napuniti baterije», naći traženi smisao i doživjeti ispunjenje na prirodan način bez raznoraznih opijata koje nudi današnje društvo.

Mladi vole konkretne zadatke, vole kada im se povjere konkretne stvari ili osobe, naposlijetku, vole se osjećati korisnima i potrebnima. Vodeći se za tim, Udruga nudi «konkretne stvari». Osmišljena je tako da će se njen rad realizirati kroz razne grupe u kojima će se moći «pronaći» ljudi različitih interesa, bilo da su vezani uz glazbu ili sport, bilo da se žele izraziti likovno, dramski ili literarno, sudjelovati u akcijama karitativne grupe ili su njihovi interesi više vezani uz molitvu i liturgiju, a oni koji žele doprinijeti svojim radom mogu se pridružiti nekolicini mladih u obnavljanju i održavanju župnih crkava.

Naravno, u svemu tome mladima je neophodna pomoć starijih i iskusnijih vjernika koji će svojim životnim iskustvom pomoći mlađima u njihovom rastu te će tako zajednički stvarati i učiti jedni od drugih.

          Stoga, dragi mladi ili stariji prijatelju, ako si se prepoznao u ovim riječima, pozivamo te na suradnju i druženje kroz dobrovoljan i koristan društveni rad da bi sebi i cijeloj našoj zajednici stvorili ugodniji i ljepši prostor duhovnog i svakodnevnog življenja.