Proslava blagdana sv. Kuzme i Damjana

Dana 26. rujna 2009. godine proslavili smo spomendan mučenika svetih Kuzme i Damjana. Sveto misno slavlje predvodio je don Josip Čorić, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ovogodišnja proslava blagdana bila je višestruko posebnija od prethodnih. Naime, taj je dan bio osobit bračnom paru Rebić, Tonki i Anti, koji su tijekom svete mise obnovili bračne zavjete te proslavili dijamantni pir ­­– 60 godina zajedničkog, bračnog života. Nakon obnove zavjeta uručen im je i Papin blagoslov, koji je jako razveselio „mladence“.

U svojoj je homiliji don Josip ukratko prikazao živote sv. Kuzme i Damjana, dane za vjeru i istinu. Naglasio je kako ni današnji čovjek ne smije dopustiti da život ide mimo njega. Istaknuo je primjer bračnoga para Rebić koji svoj život već 60 godina živi u ljubavi i slozi, ali i u zajedništvu u vjeri, te je dodao kako se vijest o njima zasigurno neće naći u novinama jer novine u današnje vrijeme ne podupiru lijepe vijesti, nego žutilo i crnu kroniku. „Učite, čitajte, istražujte, kako nam drugi ne bi prodavali maglu! Hvala Bogu da imamo primjer 60 godina žive kršćanske zajednice, ali njihova fotografija i priča, na žalost, neće osvanuti na naslovnicama naših novina jer ih svaki dan pune isprazne priče osoba s hrvatske estrade“, zaključio je.

Na samom kraju svečanog misnog slavlja, koje je u cijelosti bilo usmjereno na obnovu zavjeta, predvoditelj je paru u ime župne zajednice poželio da ih Bog poživi kako bi proslavili još pokoji jubilej. Nakon misnog slavlja, što ga je svojim pjevanjem uveličao župni zbor, upriličen je domjenak za sve nazočne vjernike, ujedno prigoda da se čestita slavljenicima.