Proslava blagdana Gospe od Anđela

Iz godine u godinu uvijek se jednaka atmosfera osjeća u našoj župi početkom osmoga mjeseca… Ono što posebno označava to doba, osim velikih vrućina, jest približavanje proslave glavnog župnog blagdana, proslave koja svjedoči o kršćanskoj vjeri i kulturi našega naroda. Mnogo vjernika okupilo se i ove godine na svečanoj misi i procesiji koje su se održale 2. kolovoza povodom blagdana naše nebeske zaštitnice Gospe od Anđela.

Proslava je započela procesijom ulicama župe s kipom Gospe od Anđela i barjacima trogirskih župa. Nakon procesije uslijedilo je svečano sveto misno slavlje koje je predvodio fra Ante Vučković, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu. Ono što je fra Ante odabrao kao glavni pokretač svoje propovjedi jest dragocjenost ljudske slobode, koju je uživala i Gospa od Anđela, živeći u Kristu. Vjernike je upozorio na to da ako žele doći do slobode i mudrosti kršćanstva, moraju proći kroz robovanje ovom svijetu, koje je u ljudskom životu često (robovanje kocki, porocima, tuđem mišljenju i sl.). Osvrnuvši se na utemeljitelja franjevačkoga reda sv. Franju, naglasio je njegovu težnju za slobodom. Sv. Franjo je bio čovjek koji je tražio mjesto spokoja i mogućnosti za molitvu. On je put prema svetosti prešao prelazeći iz ropstva u slobodu uočivši da je ona neprocjeniva. “Početak posjedovanja početak je gubljenja slobode”, rekao je fra Ante Vučković. Pojam slobode stavio je u ljudski život rekavši da onaj koji otkrije slobodu tu istu slobodu prenosi drugima. Nasuprot njemu, onaj tko je iznutra zarobljen svugdje gdje dođe unosi nemir. Naglasio je da ljubiti istinu znači ljubiti Krista, koji je jedini put k stjecanju slobode. U tome se vidi i mudrost života sv. Franje. Temeljna činjenica koja leži u srcu samoga kršćanstva jest ta da sloboda dolazi iz izbora. Sloboda je moći htjeti birati Dobro jer onaj tko bira Zlo već je zarobljen. “Potrebno je doći do Krista, izvora s kojega se crpi dah slobode”, zaključio je fra Ante.

Euharistijsko je slavlje uveličano pjevanjem župnoga zbora, zbora mladih “Emaus” i dječjega zbora naše župe, koji su, svaki na svoj način, proslavili Boga i našu Nebesku Majku.

Na samome kraju svete mise vjernici su izmolili zavjetnu molitvu Gospi od Anđela, koja se moli u Porcijunkuli odakle je i potekao blagdan, te su otpjevali himnu. Don Stipan je zahvalio fra Anti i svim vjernicima koji su svojim velikim srcem učinili ovaj blagdan toliko svečanim i lijepim. Potom je predstavljen novi broj župnog lista “Mladi kršćanin”, koji prati događaje u našoj župi i zanimljivim tekstovima vjernike potiče na razmišljanje.

Vjernici su se za blagdan pripremali tijekom trodnevnice krunicom i svetim misama koje su predvodili svećenici okolnih župa.