Proslava blagdana sv. Marte

U srijedu, 29. srpnja, proslavili smo blagdan nebeske suzaštitnice sv. Marte. Ove godine bilo je iznimno svečano jer je koncelebriranu svetu misu na povijesnom mjestu, ispred crkvice sv. Marte,  predvodio vojni biskup i ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Pred mnoštvom vjernika naše župe, ali i susjednih, s područja Trogira i Kaštela, msgr. Jezerinac izrazio je svoju zadivljenost lokalitetom na kojem su vladari stvarali jedinstvo naroda, čuvali vjeru, kulturu, jezik i pismo; mjestom gdje je knez Mutimir podigao crkvu u čast sv. Marte.

„Nijekanje Boga ima za posljedicu nijekanje morala u današnjem svijetu, u kojem je teško biti kršćaninom. Premda nam govore da je teško i da je kriza, iz krize se možemo izbaviti živeći evanđelje. Nijedno se društvo ne može zvati naprednim ako na djecu gleda kao na prijetnju, ako se žele ozakoniti istospolni brakovi umjesto da se razmišlja kako pomoći obitelji. Crkva danas ne treba reformatore, ona treba svece. Sveta Marta vjerovala je Isusu Kristu i za njom su krenule rijeke ljudi. Upravo zgoda o svetoj Marti u Evanđelju, koja je primila u svoj dom Isusa, govori i nama danas: važan je posao, ali važna je i Riječ Božja, jer se ne živi samo o kruhu. Bez obzira na to koji položaj obnašamo ili koju službu imamo, ovaj blagdan govori nam koliko je važno imati povjerenje u Boga. Mladi kršćani s velikom vjerom i povjerenjem u Gospodina mogu mijenjati svijet. Daj, Bože, da po zagovoru svete Marte ovaj narod živi! Ovdje se stvarala Hrvatska i ovdje se stvarala Europa!“ naglasio je u svojoj propovijedi msgr. Jezerinac.  U obraćanju vjernicima istaknuo je i važnost očuvanja ovog mjesta te trajne brige za nj poboljšanjem puta kojim se k crkvici dolazi te postavljanjem znakova koji bi posjetiteljima olakšali da je pronađu.

Ovako lijepu i svečanu proslavu svojom su pjesmom dodatno uljepšali članovi župnog te dječjeg zbora.