Proslava blagdana Gospe od Anđela 2010.

Najsvečaniji dan naše župe svake je godine iznova proslava naše nebeske zaštitnice Gospe od Anđela, 2. kolovoza. Velik broj župljana i njihovih gostiju dolazi odati štovanje našoj nebeskoj Majci koja stalno bdije nad nama. 

Svečano misno slavlje, kao i pripravu trodnevnicom, predvodio je fra Miroslav Bustruc, župnik Bristivice i Prapatnice, uz koncelebraciju našeg župnika i ostalih svećenika s područja trogirskog dekanata.

Slavlje je, kao i svake godine, započelo svečanom procesijom ulicama naše župe, u kojoj su Gospin kip nosili mladi u pratnji ministranata, svećenika i vjerničkog puka. Ističući kako je Isus središnje mjesto ovog misnog slavlja, a Majka Marija nam pomaže da se približimo tom mjestu, fra Bustruc je pozdravio vjernike i ohrabrio ih za nastavak vjerničkog života.

„Ne smijemo misliti da je Bog milosrdan i da zbog toga možemo raditi što želimo te da ćemo se na kraju spasiti, jer ćemo završiti na mjestu muke i vatre“, istaknuo je fra Miro na početku svoje homilije. Nastavio je riječima kako Isus nije davno bio, a sad se spominje, on je još tu. Iako se duhovno ne može vidjeti očima, zato u našim životima postoje sakramenti. Gospodin je tu u svojoj Riječi i po Majci Mariji te je pozvao vjernike da mu otvore svoja srca.

„Nema toga grijeha od kojeg nas ne može očistiti, osim ako se ne kajemo. Pravi su lijekovi  neugodni, ali liječe. Tako i Isus. I za najtajniji grijeh, koji nitko nije vidio, pokajmo se istog trenutka, nemojmo ga umanjivati i gladiti, jer on je tu. Ne smijemo zavidjeti drugima na dobru koje čine, nego zahvalimo Bogu na tome. Iako je teško, to možemo tek kad uđemo u Mir Božji. Kad se povežemo s Bogom, povezujemo se s Istinom“, istaknuo je. „Današnji blagdan povezan je s potpunim oprostom, kojim Isus miče kaznu za grijehe koje odslužujemo u čistilištu. To je najvažniji trenutak u našem životu. Utječimo se Gospi od Anđela da nam izmoli želju za oprostom. Valja nam težiti potpunoj čistoći srca i tijela. Odluku o tome ne može donijeti nitko za tebe, to moraš sam. Probudimo smisao za Dobro, za borbu protiv Zla, jer nam Isus veli – primili ste svoju plaću“, završio je svoju homiliju fra Bustruc.

Na samom kraju svete mise župnik don Stipan zahvalio je fra Miroslavu na njegovim riječima ohrabrenja ne samo tog dana, nego i na svetim misama u trodnevnici, te svim vjernicima koji su, usprkos vrućinama, nazočni bili na svetoj misi. Svečano misno slavlje svojim su pjevanjem zajedničkim snagama uveličali mješoviti župni zbor, zbor iz Planoga, sastav mladih „Emaus“, te i na taj način potvrdili važnost zajedništva u župi.