Krizma 2011.

U subotu 14. svibnja 2011. godine  u filijalnoj crkvi sv. Marte u Planome vjernici župe Gospe od Anđela došli su uveličati sveto misno slavlje na kojem će ujedno biti podijeljen sakrament potvrde. 

Krizmanici i krizmanice, praćeni i poduprti od svojih kumova, s iščekivanjem su prišli primanju pečata dara Duha Svetoga. Prošavši temeljitu obuku i upute u vjerski život, pripremajući se kroz župni i školski vjeronauk, krizmanici su postali zreli i dostojni ulaska u životnu etapu vjerske i moralne punopravnosti, ali i odgovornosti.

Ulaznom pjesmom župni zbor, potpomognut vokalno-instrumentalnim sastavom „Emaus“, pozdravio  je 51-oga krizmanika, koji su u poniznosti i iščekivanju sjeli u svoja, već predodređena, mjesta. S oltara je krizmanike i sve nazočne pozdravio krizmatelj, monsinjor Jure Vrdoljak. Pozdrav su uzvratili krizmanik Marin Tomaš i predstavnica roditelja gospođa Senka Ćurak. Svojim pozdravima krizmatelju su izrazili dobrodošlicu i zahvalnost. I sam kao krizmanik osjećao sam određenu tremu i neizvjesnost zbog toga što me čeka jer sva je teorija bila naučena, a praksa je čekala svoj nastup. No već kroz propovijed krizmatelj nam je svima približio značenje i važnost svete krizme. Istaknuo je kako je mladima važno moliti i objeručke prihvatiti Svetoga Duha i primiti darove koje sa sobom donosi te nam stoga vjerska „vrata“ trebaju stalno biti otvorena, a mi kao domaćini stalno pripravni. Pokazatelj naše odgovornosti, kojom smo se zadužili, bit će i redovit odlazak na svete mise i redovito ispovijedanje i pričešćivanje. Mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji, kao sedam darova Duha Svetoga, dani su nam da slavimo Boga i promičemo njegovo ime u modernom društvu kao istinsku dobrotu; ne kao obvezu već kao olakšanje i utočište u vremenima krize morala.

Nakon blagoslova crkva se polako ispraznila, ali Crkva kao zajednica postala je zapravo punija.

Donat Zeko