Mlada misa

Don Miljenko Pavković u nedjelju, 1. lipnja, proslavio je svoju mladu misu, što je ujedno i prva mlada misa u povijesti naše župe. Zaredio se 17. svibnja u američkom Denveru u čijoj će blizini zasada i vršiti svoju svećeničku službu, a nakon mlade mise koju je slavio u Americi, želio ju je proslaviti i u  župi u kojoj je odrastao.

Ovom svečanom događaju prisustvovalo je mnoštvo župljana, članovi neokatekumenske zajednice iz Trogira, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji koji su došli uveličati mladomisničko slavlje.

Mladomisnika je u ime župe pozdravio Marin Rožić koji je istaknuo ponos svih župljana što mogu sudjelovati u ovakvom slavlju te je izrazio želju da će don Miljenko biti istinski pastir svoga stada i duhovni vođa svojih vjernika. U ime cijele obitelji recitacijom mu je čestitao četverogodišnji nećak Marko Marojević.  

Mladomisnik Pavković u svojoj je propovijedi istaknuo kako nije dovoljno biti blizu oltara kako bismo ušli u Kraljevstvo Nebesko, trebamo Boga i Isusa ljubiti cijelim srcem i posve im se predati. Posebno dirljiv trenutak je bio kad je don Miljenko u svojoj homiliji spomenuo svog pokojnog brata Zdenka kojeg su se tog dana sjetili vjerojatno svi koji su na misu došli. Zdenko je s nestrpljenjem i ponosom iščekivao ovaj dan više od ikoga od nas, ali bratovu mladu misu, nažalost, nije uspio doživjeti pa nije bilo čudno što su mnogi u tom trenutku i zaplakali. „Zdenku je Gospodin govorio na poseban način. Iskoristio je ovu priliku u zadnjih godinu dana da se pomiri s Bogom i svojim bližnjima te da uistinu može otići spreman pred Gospodina. I kad mislim o njemu, nema nikakve sumnje, da ga je Gospodin pravo pripravio, da je njegovo srce bilo spremno. S te strane ponosan sam na brata kojega sam imao i svi zajedno možemo biti ponosni što smo ga poznavali.” – zaključio je don Miljenko.   

U prinosu darova na oltar su prineseni kruh i vino, maslinovo ulje, kalež kao dar župe, misnica koju mu je poklonila zajednica mladih, časoslov kao dar neokatekumenske zajednice iz Trogira te majica zajednice mladih u kojoj je nesebično i svesrdno djelovao Zdenko, a prinesena je kao simbol povezanosti nas na Zemlji i Nebeske Crkve.

Don Miljenku je čestitao i gradonačelnik grada Trogira g. Vedran Rožić poklonivši mu repliku „Gospe u ružičnjaku” Blaža Jurjeva Trogiranina, a na samom završetku svete mise vjernicima se obratio i župnik izrazivši ponos što je župa dala svog prvog svećenika te je zahvalio svim župljanima koji su pomogli u pripremama mladomisničke proslave kao i brojnim donatorima. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su župni zbor, dječji zbor, glazbeni sastav mladih, sastav mladih župe Sv. Lovre te sastav neokatekumenske zajednice.

Slavlje je nastavljeno svečanim domjenkom u sportskoj dvorani „Vinko Kandija” gdje su brojni prijatelji i župljani mogli osobno čestitati slavljeniku.