Prinos darova na mladoj misi

Na Kristov oltar prinosimo sada svoje darove, molitve i prošnje koje će po rukama svećenika, koji vrše ovu službu u ime Velikog Svećenika Isusa Krista, biti prineseni pred nebesko prijestolje.

 

1. kruh i vino

Kao prvi dar prinosimo domaći kruh ispod peke i bukaru vina. Simboli su to našeg ljudskog rada i posvećenja svih naših prinosa na Kristovom oltaru. Dok jedemo kruh svagdašnji i pijemo čašu vina kao plod svojih truda, ne smetnimo da smo svi upućeni i na onaj euharistijski, kao što ovaj naš kruh na oltaru postaje Tijelo Kristovo.

2. maslinovo ulje

Drugi dar je boca maslinovog ulja. Ona je opet spoj nebeskog i ljudskog. Bog se poslužio plemenitim stablom masline da bi u Starom zavjetu pomazivao svoje proroke, svećenike i kraljeve. Maslinovo ulje je simbol Krista koji je Božji pomazanik, a time i znak svećeničkog ređenja na kojem je i naš mladomisnik bio pomazan da bi se suobličio Kristu pomazaniku.

3. kalež

Kalež je simbol svećeničke euharistijske službe, središnje dimenzije svećeničkog služenja u kojem će i don Miljenko prikazivati Kristovu žrtvu na oltaru za spas Božjeg naroda.

Kalež, koji prinosimo na oltar, dar je župe Gospe od Anđela svom mladomisniku.

4. misnica

Postavši kršćanima svi mi smo, kako kaže sveti Pavao, svukli staroga čovjeka, a obukli novoga. Za svećenika to vrijedi na još izvrsniji način. On je obukao ruho samog Krista Gospodina, čiju službu i poslanje vrši u Crkvi.

Misnica, koju donosimo na oltar, dar je Zajednice mladih župe Gospe od Anđela don Miljenku.

5. časoslov

Svećenik je pozvan biti molitelj koji trajno združuje molitve puka s molitvom Krista Glave koji moli u nama, s nama i za nas. Ujedno je pozvan moliti službenu molitvu Crkve – božanski časoslov, ne samo u svoje ime, nego i u ime puka Božjega.

Neokatekumenska zajednica iz Trogira darovala mu je zato časoslov koji, također, prinosimo na oltar.

6. majica zajednice mladih

Svećenik je, kao onaj koji dijeli sakramente, u župi simbol novog života koji možemo nazvati trajno mladim i svježim životom. Zato mu je poseban privilegij raditi s mladim kršćanima i za mlade kršćane.

Na oltar prinosimo svoj posljednji dar, majicu Župne zajednice mladih u kojoj je nesebično i svesrdno djelovao i don Miljenkov brat, pokojni Zdenko, koji je naglo preminuo prije četiri tjedna ne dočekavši ovaj dan, a kojem se toliko radovao i s toliko ga veselja iščekivao. Neka ova majica bude znak povezanosti nas koji slavimo ovo euharistijsko slavlje ovdje na zemlji s nebeskom Crkvom združenom s nama u istoj ljubavi Božjoj.