Emaus

Mnoge Emaus asocira na mjesto u Bibliji gdje su učenici imali priliku prepoznati uskrslog Krista u lomljenju kruha te tu radosnu vijest razglasiti ostalim učenicima.
Međutim, kod nas Emaus predstavlja zajednicu mladih ove, a i ostalih trogirskih župa, koja kontinuirano djeluje već četiri godine


Ovu zajednicu osnovao je don Jenko Bulić 1999. god, nastojavši okupiti mlade ove župe, bar dio njih, u malu zajednicu u kojoj će se sastajati i moliti te na taj način održavati vjera kod mlađih generacija, koje nažalost sve manje mole i odlaze u crkvu.

Isprva smo se dvoumili oko imena grupe, htjeli smo da nas to ime povezuje međusobno, ali i da nas drugi prepoznaju po tom imenu. Na kraju smo se složili oko imena “Emaus”, jer to ime povezuje Isusa i učenike, Crkvu i nas. Nakon što smo se dogovorili oko imena i nekih načela (redovita molitva, međusobno pomaganje, pomaganje drugima), počeli smo se redovito sastajati jednom tjedno u župnoj kući gdje molimo i razgovaramo. Redovito, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, molimo se u župnoj crkvi pred Presvetim. Osim molitve imamo i neke druge planove, poput pomaganja onima kojima je potrebna pomoć, pogotovo starijima u župi, te obnove nekih dotrajalih građevina u župi. Međutim, osim ovih duhovnih obnova molitvom, s “Emausom” smo upoznali i neke druge župe, primjerice župljane iz Neorića s kojima smo sklopili nova prijateljstva.

Nakon što smo počeli djelovati s don Jenkom, nastavili s don Vladom, danas se sastajemo sa sadašnjim župnikom don Stipanom s kojim smo još uvijek svi na okupu. Danas se u “Emaus” uključuju novi mladi – mnogi se pitaju što nas drži na okupu? Upravo nas molitva i iskreno prijateljstvo vežu i opuštaju u toj molitvenoj zajednici, u “Emausu”!
Stoga pozivamo i Vas, dragi mladi! Ponedjeljkom u 21.00 sat u župnoj kući ili u crkvi Gospe od Anđela!