Dopis župljanima – Božić 2020

Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani vjernici!

Započeli smo milosno vrijeme Došašća, ove godine pod drugačijim i neobičnim okolnostima, ali duboko vjerujem da ćemo kroz ovu adventsku duhovnu pripravu molitvom i dobrotom ispuniti kako svoje tako i srca naših bližnjih. To je i pravi smisao Došašća! I na taj način se najbolje pripremamo za proslavu najradosnijeg dana za nas kršćane – blagdana Božića, Isusovog rođenja.

Premda nam u ovo predbožićno vrijeme nije naklonjena epidemiološka slika, planirat ćemo i nastojati pripremiti sve kako bi ovogodišnje božićno slavlje doista bilo blagoslovljeno nama i našim obiteljima. Trebamo se prilagoditi novonastaloj situaciji koja dijelom mijenja naše planove, ali ne može i ne smije umanjiti radost Božića i božićnih blagdana. Neće nam božićnu radost i božićno slavlje pokvariti ni u krivo vrijeme planirani radovi oko parkinga, kao da je gradska vlast namjerno izabrala ove kišne i predbožićne dane. Jer, čudno, pravomoćnu građevinsku dozvolu dobili su u siječnju ove godine, a Županija im je odobrila sredstva prije godinu dana te tražila da se odmah pristupi radovima kako bi se naš vjerski vrtić što prije otvorio. Očito je u tome najveći problem, što ova  vlast ne želi vjerski vrtić u gradu te namjerno odugovlači s radovima da nam propadne još jedna vrtićka godina.

Stoga vas sve molim za razumijevanje i strpljenje u svemu, kako bismo se uza sve poteškoće dostojanstveno i sveto pripremili, i još više, proslavili ove svete dane koji su pred nama. Bogu smo neizmjerno zahvalni što imamo veliku crkvu i ovako dobar kompleks pastoralnog centra i dječjeg vrtića, jer smo u ovim ograničenjima broja prisutnih na misi otvorili prostore dječjeg vrtića i pastoralnog centra te uz izvrstan vanjski razglas omogućili sudjelovanje na svetoj misi i onima koji su izvan prostora same crkve.

NEDJELJA CARITASA! Već više od 15 godina radimo akcije Caritasa za Nedjelju Caritasa te vašom dobrotom pomažemo najpotrebitije u našoj župnoj zajednici. Kako nismo imali akciju Caritasa za Cvjetnicu, naše zalihe hrane i higijenskih potrepština su se istopile, a za Nedjelju Caritasa ne možemo planirati skupljanje kolača ni organizirano donošenje hrane, ostaje nam mogućnost da svi vi, koji osjećate potrebu, ili donesete hranu u pastoralni centar ili svojim prilogom pomognete da kupimo potrebno za pohoditi obitelji kojima redovito pomažemo. Ne zaboravimo Isusove riječi koja nas sve pokreću: „Sve što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, meni ste učinili!“ Neka nas u našim nastojanjima i dobroti prati zagovor sv. Ivana Pavla II. i svete Majke Tereze da se ne umorimo činiti dobro!

BOŽIĆNA ISPOVIJED! Iako smo pod drugačijim okolnostima, nemojmo preskočiti vrlo važan dio u pripravi za Božić, a to je sveta ispovijed. Obzirom na stanje u kojem jesmo, omogućit ćemo više termina kako bismo izbjegli gužvu. Na posebnom letku, koji je u dodatku ovog dopisa, možete pronaći termine svete ispovijedi!

BOŽIĆNI BLAGDANI! Kao i dosadašnjih godina, svečano ćemo proslaviti svete božićne dane, poštujući sve epidemiološke mjere, a raspored svetih misa je uglavnom isti kao i do sada, s iznimkom da će polnoćka biti u 21 sat upravo zbog sada važećih propisa da nema okupljanja iza 22 sata! Na letku u dodatku raspored je bogoslužja za božićne blagdane!

Napomena! Budući da ne znamo kakvo će biti stanje te kakve će mjere donijeti Stožer civilne zaštite nakon 21. prosinca, držat ćemo se ovog rasporeda, a ako budu pooštrene mjere onda ćemo to objaviti na oglasnoj ploči i na web stranici župe!

BLAGOSLOV OBITELJI! Najveća promjena koja će se ove godine dogoditi jest za blagoslov obitelji, Naime, svjesni situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet, te načina kako se širi zaraza, ove godine nećemo vršiti klasični blagoslov obitelji posjećujući vas u vašim domovima, da ne bismo time doprinijeli širenju zaraze, pogotovo na starije i bolesne.

Stoga ćemo ove godine, iznimno, blagoslov obitelji obaviti u crkvi! Kako? Po predviđenom rasporedu po ulicama, koji je na letku u dodatku, doći ćete u crkvu na svetu misu koja će biti prikazana na vašu nakanu za zdravlje obitelji. Ponesite sa sobom bočicu vode i soli (možete odmah pomiješati!) koju ćemo nakon svete mise blagosloviti. Kad se vratite svojim kućama, ili u nedjelju kad je cijela obitelj na okupu, izmolite molitvu s preklopnice koju ćete dobiti u crkvi zajedno sa župnim kalendarom i naljepnicom. Dolaskom na svetu misu za obitelj i vašim molitvama iskazujemo zajedništvo u okolnostima u kojima se nalazimo.

Uz iskrenu zahvalnost svima za dosadašnju svakovrsnu brigu i uzdržavanje nas svećenika, što je dužnost vjernika, želim naglasiti da ne smijemo bježati od odgovornosti za svoju obitelj-župnu zajednicu, za sve njene članove, ali isto tako i za Božju kuću-crkvu. To je obveza svih vjernika, koji će, PO SVOJIM MOGUĆNOSTIMA, sudjelovati u životu i radu svoje župne crkvene obitelji. Na to nas pozivaju dokumenti i nauk Crkve! Citirat ću župnika Granešine kod Zagreba, koji je nakon potresa ostao bez župne crkve te počeo skupljati novac za gradnju nove crkve: Bogati pričaju a siromašni pomažu! Mi smo, Bogu hvala, sagradili novu župnu crkvu, ali još ima puno obveza u pastoralnom centru i cijelom kompleksu, kako bi postalo mjesto ugodnog boravka naše djece i mladih.

Svoje priloge, kao i do sada, možete tijekom cijele godine donijeti u župni ured ili crkvu, kao i uplatiti putem internet bankarstva ili na neki drugi način.

Poštovani vjernici, neka vam predstojeće vrijeme, ali i svaki dan koji je pred vama, bude blagoslovljen, ispunjen radošću i mirom, obogaćen Bogom i Božjim blagoslovom!

Vaši svećenici: don Stipan i don Josip