Božić

Baš kao i prošle, i ove godine mladi naše župe potrudili su se uveličati proslavu najljepšeg katoličkog blagdana, Božića. Na Badnju večer prije ponoćke u župnoj crkvi Gospe od Anđela održan je koncert i božićna predstava. Na koncertu su nastupili: dječji zbor pod ravnanjem Slave Kolak i Lucije Emer, mješoviti župni zbor pod ravnanjem maestra Mira Miše, i novoosnovani VIS ″Emaus″ kojeg čine mladi naše župe.

Koncert je započeo nastupom naših najmlađih pjevača koji su laganim božićnim pjesmama i svojim prekrasnim glasovima rasplamsali božićni duh u srcima svojih roditelja, ali i svih ostalih župljana. Nakon djece, veliki župni zbor otpjevao je također nekoliko božićnih pjesama, a na samom kraju koncerta VIS ″Emaus″ je, s nekoliko svjetovnih pjesama prikladnih za božićno vrijeme, razveselio sve prisutne. Poslije koncerta izvedena je božićna predstava pod nazivom ″Ponoćka″ u kojoj su sudjelovala djeca iz dramske grupe, a koju vodi Tina Strize i koja je predstavu ujedno i pripremila. Dramska grupa, inače, djeluje u sklopu Udruge ″Sv. Kuzme i Damjan″ koja je osnovana u rujnu ove godine. Predstava je namijenjena svim uzrastima, iako su je izvela djeca, svojom porukom djelovala je snažno te potakla na razmišljanje sve okupljene vjernike koji su došli u velikom broju unatoč malom i skučenom prostoru župne crkve.

I u crkvi Sv. Marte u Planom održana je predstava ″Tajna Betlehemske noći″ u kojoj su sudjelovala djeca iz Planog koje ″vodi″ Sandra Vudrić i koja je pripremila predstavu. Predstava je, baš kao i ona u Trogiru, imala snažan utjecaj na župljane te ih potakla da razmišljaju na malo drukčiji način o božićnom vremenu i što ono zapravo znači za nas Kršćane. Djeca su prikazala kako vrlo često govorimo da vjerujemo u Boga, ali kad to moramo pokazati ljudima, vrlo često nismo spremni i ne želimo se isticati. Ponekad se javi i zrno sumnje da je Isus došao među nas, jer kao što se rodio u betlehemskoj štali prije više od dvije tisuće godina, On se svakodnevno rađa u našem okruženju, samo što mi vrlo često okrećemo glavu i odbijamo ga primiti u svoja srca i svoje domove.

Djeca su nam, i u Trogiru i u Planom, pokazala da mogu i žele svojim trudom i zalaganjem približiti odraslima pravi duh Božića koji treba živjeti u svima nama tijekom cijele godine.