Proslava Svete Marte 2012.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blagdan sv. Marte, zaštitnice domaćica, ove smo godine obilježili izdavanjem knjižice „Sveta Marta u Bijaćima“ kojom smo željeli svim  župljanima, ali i ostalim vjernicima još bolje približiti i samu sveticu, ali i povijesni lokalitet Bijaći na kojem se ova crkvica nalazi.

Prije svete mise održano je predstavljanje knjižice u kojem su govorili dr. sc. don Josip Dukić, profesor na KBF-u u Splitu, koji je i urednik izdanja, te dr. Tonći Burić, predsjednik Društva „Bijaći“ iz Kaštela koji je također napisao jedan tekst o samom lokalitetu. U programu predstavljanja sudjelovalo je i mješovito pjevačko društvo „Bijaćka vila“ iz Kaštela.

Koncelebriranu svetu misu nakon toga je predvodio splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić koji je u svojoj homiliji istaknuo kako, kao pravi i istinski vjernici trebamo s ljubavlju dijeliti svoja dobra s našom braćom i sestrama, jer kad se nešto s ljubavlju dijeli onda se ne smanjuje nego povećava. „Je li sazrijela svijest solidarnosti i podjele, da ne govorimo više MOJ nego NAŠ, da smo spremni sve podijeliti s drugima? Znamo koliko se hrane baca. Je li došlo vrijeme u Hrvatskoj da vidimo kako se može izaći iz duhovne i moralne krize? Ako se to dogodi, više nećemo imati manjka nego viška. Želio nam je osvijestiti Gospodin da ne živimo samo o kruhu, nego nam puno više treba kruh duhovni, kruh života. Čovjek je danas gladan Boga! On nije samo tijelo i razum, čovjek ima i srce i dušu koji trebaju svoju hranu. Marta je ugostila najvećeg Učitelja, primila ga je u svoj dom i u svoju obitelj. Tako je i naš narod primio Isusa po dolasku u svoju domovinu. Zato je ova crkva posvećena Sv. Marti. Puno je proljeća bilo u našoj zemlji. Ali ako nema Isusa, brzo će se to proljeće pretvoriti u jesen. I zato je najbitnije da Njega primimo u svoje domove!“, istaknuo je nadbiskup.

Svečano misno slavlje svojim su pjevanjem uveličali zajedničkim snagama sastav mladih „Emaus“, sastav molitvene zajednice naše župe te članovi pjevačkog zbora iz Planog.