Proslava blagdana sv. Eustahija

Za malo muke zadobili su dobra velika jer Bog ih je stavio na kušnju i našao da su ga dostojni. (Mudr 3, 5)

U četvrtak, 20. rujna, naša župa proslavila je blagdan svetog Eustahija, nebeskog zaštitnika lovaca, lovočuvara i šumara, onoga koji se borio za Božji zakon sve do smrti i nije se bojao prijetnja bezbožnika, nego je bio utemeljen na čvrstoj stijeni.

I ove je godine nekolicina župljana s molitvom na usnama i vjerom u srcu krenula na hodočasnički hod u procesiji od župne crkve Gospe od Anđela do srednjovjekovne crkvice sv. Eustahija na brdu Krbanu.

Došavši do crkvice koja se nalazi na nadmorskoj visini od 146 metara, hodočasnici su kratko predahnuli uživajuću u panoramskom pogledu na Trogir, otok Čiovo, Kaštelanski zaljev i Split.

Misno slavlje u zavjetnoj crkvi, podignutoj u doba kuge 1348. godine na čast ranokršćanskom mučeniku, predvodio je župnik župe Svetog Kaje u Solinu don Nikola Bodrožić-Selak uz koncelebraciju župnika don Stipana Bodrožića  i don Dražena Balića, župnika župe svetog Jurja u Drveniku Velom.

Don Nikola je pozvao okupljene vjernike u propovijedi da budu hrabri, odvažni i odlučni u življenju svoje vjere poput svetog Eustahija. Svako vrijeme, kako ono u kojem je živio ovaj mučenik, tako i danas pred kršćanina, vjernika stavlja određene poteškoće, prepreke s kojima se trebamo suočiti. Znati odgovoriti „svijetu“ na njegove provokacije, biti odlučan u življenju kršćanskih vrijednosti i ostati dosljedan Kristov učenik odlika je zrelog kršćanina – dodao je propovjednik.

Na koncu sv. Mise, župnik se zahvalio Bogu, subraći svećenicima i vjernicima, koji su sudjelovali u proslavi ovog nebeskog suzaštitnika naše župe.

Po zagovoru svetog Eustahija, dao nam Gospodin hrabrost malenih koji vjeruju u Božju ljubav i šire ju i po cijenu vlastita života. Amen!