PROSLAVA 800 GODINA PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA

Obilježavanje obljetnice 800 godina od izgradnje prvog franjevačkog samostana kojeg je sv. Franjo tijekom svog boravka u Trogiru dao izgraditi kao prvi franjevački samostan van Italije, započelo je 15. listopada prvim danom trodnevnice. Kroz tri dana duhovne priprave gostovali su zborovi iz gostujućih župa: prvog dana župni zbor župe Gospe od Anđela iz Imotskog sa svojim župnikom fra Kristianom Stipanovićem koji je i  predvodio misu, a druga dva dana misu je predvodio fra Ante Vučković dok su pjesmu predvodili VIS Abba iz župe Sv. Trojice, zbor župe Gospe od Pojišana te zbor mladih iz župe Svete Obitelji iz Splita.  

U četvrtak smo prije svete mise u crkvi otkrili spomen-ploču zadarskom nadbiskupu Ivanu Ćipiku koji je umro 1504. i pokopan je, prema vlastitoj želji, u našoj župnoj crkvi. Kako je samostan više puta rušen i građen danas se ne zna točno mjesto na kojem je pokopan tako da smo spomen-ploču odlučili postaviti na sjevernom zidu crkve. Svečano misno slavlje uz brojne svećenike iz trogirskog dekanata kao i uzvanike, predvodio je msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Konačno smo dočekali i dan kojeg smo toliko dugo iščekivali i za kojega smo se dugo pripremali. U petak smo u našem župnom dvorištu otkrili kip sv. Franje, rad akademske kiparice, naše župljanke Ljubice Dragojević Buble. Kip je prije svečane svete mise otkrila Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, a kip je blagoslovio fra Miljenko Hontić, izaslanik generalnog ministra franjevaca konventualaca, član Generalne kurije u Rimu i generalni asistent franjevaca konventualaca za Srednju i Zapadnu Europu, koji je i predvodio središnje misno slavlje. Kip sv. Franje dar je franjevačkih provincija iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Prije same svete mise dočekali smo i relikvije sv. Franje koje je u župnu crkvu donio fra Damian Patrascu, generalni postulator franjevaca konventualaca. Relikvije su prvog stupnja, dio kosti sv. Franje. O autentičnosti relikvija posvjedočio je dokument kojeg je na ulazu u crkvu brojnim okupljenim vjernicima pročitao don Ivan Bodrožić. Svečanom misnom slavlju prisustvovao je uistinu veliki broj naših župljana što je i najvažniji dio jer su svi željeli prisustvovati jedinstvenom događaju u našem gradu. Tijekom homilije fra Miljenko je istaknuo činjenicu da je jedina zemlja koju je sv. Franjo posjetio izvan svoje domovine, a osim Svete Zemlje, bila upravo Hrvatska i upravo naš grad. Nije to mala čast, iako sv. Franjo tu nije došao planirano, ali se u našem gradu zadržao neko vrijeme i za to vrijeme osnovao prvu zajednicu franjevaca te naložio da se izgradi samostan. Na kraju svete mise župnik se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi proslave, svim uzvanicima, kolegama svećenicima kao i vjernicima koju su prisustvovali svetoj misi. Slavlje je završeno veličanstvenom procesijom s relikvijama sv. Franje ulicama naše župe.