Međunarodni simpozij

Povodom proslave osam stoljeća od izgradnje prvog franjevačkog samostana u Trogiru, naša župa je 18. i 19. listopada 2018. organizirala međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru“. U organizaciji su, osim naše župe, sudjelovali i Muzej grada Trogira…. Skup, koji je okupio dvadeset i sedam uglednih znanstvenika koji su svojim istraživanjima donijeli nova saznanja o franjevcima u Trogiru kao i našoj župnoj crkvi, otvorio je naš župnik don Stipan Bodrožić. Među predavačima željeli bismo istaknuti fra Stefana Cecchina, predsjednika Međunarodne papinske marijanske akademije u Vatikanu koji je svoje predavanje o štovanju Gospe od Anđela održao na talijanskom jeziku uz prijevod don Ivana Bodrožića. Također je bilo zanimljivo i izlaganje don Jure Strujića koji je dao pregled života naše župe i svih aktivnosti koje su se u župi organizirale od njenog osnutka do danas. Skup je zatvoren izlaganjem gospođice Marijane Petir, hrvatske zastupnice u Europskom Parlamentu koja je dala zanimljiv osvrt na mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca kao i na progone kršćana danas u svijetu, a koji ne nalaze prostora u medijima. U sklopu simpozija za sve predavače i posjetitelje organizirali smo i razgledavanje povijesnog lokaliteta Bijaći s crkvom Svete Marte kao i gradilište naše nove župne crkve s pastoralnim centrom.

Cijeli znanstveni skup odvijao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a značaj skupa potvrdio je i dolazak brojnih gostiju poput Radoslava Tomića, izaslanika predsjedinka HAZU; Jasne Popović, izaslanice ministrice kulture; Mira Kovača i Davora Ive Stiera, saborskih zastupnika; Ante Vučića, izaslanika ministra rada; Željka Burića, gradonačelnika Šibenika; Ivane Mujkić, zamjenice gradonačelnika Vukovara; Grgice Benutića, zamjenika gradonačelnika Kaštela; Martina Damašeka, izaslanika gradonačelnika Praga te Tomislava Đonlića, županijskog pročelnika i izaslanika splitsko-dalmatinskog župana.

Cilj cijelog simpozija nije bio samo upoznati se sa životom franjevaca na ovom području nego i upoznati lokalno stanovništo o svemu što naša župa ima kao i bogatom pastoralnom djelovanju svih ovih godina.