Od Gospe do Gospe

Ovogodišnji križni put grada Trogira bio je u znaku proslave Svećeničke godine. Tradicionalna pobožnost pod nazivom „Od Gospe do Gospe“, koja se održava u petak uoči četvrtoga korizmenoga tjedna već sedmu godinu za redom, svaki se put provodi na drukčiji način. Prije svega, sve više vjernika pohodi pobožnost križnoga puta „Od Gospe do Gospe“, događaj važan ne samo za našu župu nego i za cijeli grad.

Krenulo se od župne crkve Gospe od Anđela do zavjetne crkve Gospe od Demunta, iznad grada, a svećenički križni put osmišljen je tako da su križ nosili svećenici grada Trogira i Trogirskoga dekanata (redom: don Mario Matković – župnik Okruga, don Pavao Piplica – katedralni župnik, fra Ivo Sardić – župnik župe Sv. Jakova, don Stipe Žuro – župnik Arbanije, fra Petar Perković – upravitelj samostana na Dridu, don Dražen Balić – župnik Drvenika, naš župnik don Stipan Bodrožić i don Josip Dukić – svećenik na ispomoći u župi). Križni put predvodio je đakon Vinko Beus, a razmatranje i molitvu na postajama čitali su mladi vjernici triju gradskih župa: Gospe od Anđela, sv. Jakova i sv. Lovre. Autor je teksta križnoga puta don Ivan Bodrožić. Misno slavlje u zavjetnoj crkvi Gospe od Demunta predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Drago Šimundža.  Asistirali su mu svećenici župe Gospe od Anđela, u kojoj se križni put i organizira: župnik don Stipan Bodrožić i svećenik na ispomoći u župi don Josip Dukić.

Na početku svete mise mons. Drago Šimundža izrazio je radost jer je prvi put u zavjetnoj crkvi koju su nekoć davno podignuli Trogirani kao zavjet za svoje zdravlje i zdravlje članova svojih obitelji  te je pritom istaknuo: „U svim našim crkvama obavlja se pobožnost kao što je ova u Trogiru. Uključujemo se s njima u Kristovu kalvariju, križne putove naših predaka i naše povijesti.  U zajedništvu molimo križni put koji nosi naš identitet, identitet naših obitelji, sela i gradova, naše Crkve, identitet po kojem smo prepoznatljivi. Također nosi našu uljudbu, duh i svijest. Osjećamo duhovnu povezanost s Kristom i križem, ali i s Božjom ljubavlju. Neka nas Gospodin blagoslovi da u ovoj pobožnosti nađemo pouzdanje te u srcu i duši doživimo smirenje jer mi smo sudionici Kristova križnoga puta, ali i On je sudionik našega križa.“ Predvoditelj i propovjednik misnoga slavlja križnog puta pozvao je Trogirane da, onako kako su njihovi pređi gradili zavjetne crkve, oni danas izgrade Crkvu u sebi, svojim obiteljima, gradu i zemlji.

Župnik je zahvalio svim sudionicima križnoga puta, a posebno braći svećenicima  i predvoditelju misnoga slavlja te s oltara zavjetne crkve uputio pozdrave i molitve za zdravlje svećeničkog poglavara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marina Barišića.