Od Gospe do Gospe 2013

Dana 22. ožujka ove godine već tradicionalno smo organizirali križni put grada Trogira „Od Gospe do Gospe“. Ovogodišnja tema je svjedočanstvo vjere, a svoju je, nošenjem križa, na poseban način potvrdilo 14 obitelji naše župe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst križnoga puta napisala je teologinja Tina Rožić koja je u tekstu istaknula važnost svjedočenja vjere u svakom trenutku našeg života koliko god to teško bilo. „Gospodine, hodajući s Tobom na križnom putu, shvatili smo da je Tvoj križni put škola u kojoj se uči biti vjeran unatoč svemu što nam se dogodi. Tvoj križ za mene je sada otkriće ljubavi Boga prema čovjeku, škola kako biti Tvoj vjeran učenik. Neka ova naša zahvalnost koju osjećamo sada izraste u neprestanu euharistijsku hvalu, u kojoj, okrijepljeni Tvojom riječju i nahranjeni Tvojim tijelom i krvlju, kao vjernici nalazimo ohrabrenje, snagu, nadu i poslanje.“, istaknula je autorica.

Misno slavlje u crkvi Gospe od Demunta predvodio je mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U svojoj homiliji istaknuo je kako je korizma vrijeme kada bismo trebali sagledati sebe i sebe što bolje upoznati. U opasnosti smo zaboraviti tko smo i što smo. Da bismo vidjeli sebe u svojoj površnosti dovoljno je stati pred ogledalo, ali potrebno je sagledati sebe i u drugim dimenzijama. Za čovjeka kršćanina osobito je važno da sagleda sebe kao duhovno biće, a Isus Krist je Onaj kroz kojega bismo se trebali ogledati.

„U ovom vremenu nude nam se tri načina kako sebe možemo upoznati – post, milostinja i molitva. To su tri dimenzije koje otkrivaju naš ljudski identitet. Post me uvijek vraća k meni, kroz žrtvu pokušavamo biti na sliku Isusa Krista. Milostinja nas podsjeća da uz nas postoji i drugi koji je potreban ljudskog dostojanstva i naše pomoći. A molitva nam, na kraju, otkriva bit našeg ljudskog identiteta. Ona nam otkriva da je čovjek dijete Božje. Molitva je izričaj vjere, Bog je naš otac, a mi Njegova djeca.“, istaknuo je na kraju svoje propovjedi.

Veliki broj vjernika koji se okupio na križnom putu zasigurno je pronašao utjehu u ovim riječima te poticaj da i dalje nastave hrabro, unatoč svim poteškoćama, svjedočiti svoju vjeru. Na kraju misnog slavlja župnik se zahvalio od srca svim obiteljima koje su ponosno nosile križ kao znak svoje pripadnosti Bogu i Crkvi!