Od Gospe do Gospe

U petak, petog korizmenog tjedna, 14. ožujka, održana je pobožnost križnog puta grada Trogira od Župne crkve Gospe od Anđela do Zavjetne crkve Gospe od Demunta. Na križnom putu su sudjelovali vjernici tri gradske župe, a na poseban način mladi koji su nosili križ i čitali postaje.

Ove godine čitan je križni put na temu Hvalospjeva ljubavi kroz koji smo mogli posvjedočiti iznimnu Kristovu ljubav prema čovjeku dok je išao prema križu. I dok je bio nepravedno osuđen, mirno je nosio svoj križ, nije se bunio, nije progovarao, a mi često puta vičemo i bunimo se i kada s pravom nosimo svoj križ. I svakom takvom gestom izdajemo Isusa koji je umro za nas i naše grijehe. Svi mi moramo poput Šimuna i Veronike olakšati „Isusove” boli, prepoznati Isusa u svakom izranjenom, krvavom licu. Njih dvoje su pokazali da se ljubav ne nadima te da je velikodušna. Učimo i mi na njihovom primjeru kakvi moramo biti.

Mnoštvo vjernika koje se svake godine u sve većem broju okuplja na ovom križnom putu svjedoči poput jeruzalemskih žena da shvaća Isusove boli i patnje. Isus nam je svojim životom i smrću posvjedočio da je istinska ljubav ona koja ne pozna granice u darivanju.

Po završetku križnog puta, u crkvi Gospe od Demunta slavljena je svečana Sveta misa koju je predvodio župnik don Stipan Bodrožić, a tijekom mise je pjevao župni zbor.