Izlet u Tihaljinu

Na blagdan Sv. Ilije, 20. srpnja, župni zbor se uputio na gostovanje u Tihaljinu, malo hercegovačko selo u općini Grude, kako bi svojim nastupom uveličao slavlje župnog zaštitnika kojeg žitelji Tihaljine iznimno štuju.

Iako smo krenuli u ranim jutarnjim satima, dobre volje i pjesme popraćene svirkom naših svirača nije nedostajalo. Došavši ispred crkve, članovi zbora nisu krili oduševljenje prekrasnim uređenjem crkve i crkvenog okoliša. U 11 sati oko crkve je krenula procesija s kipom Sv. Ilije, a misno slavlje je predvodio mladi fratar iz Međugorja, koji nas je svojom propovijedi o spoju svakodnevnog života i svetosti potaknuo na razmišljanje, posebice mlade koji su svakodnevno izloženi „situacijama” koje ih odvajaju od Krista.  

Nakon misnog slavlja župnik fra Jure, zajedno s časnim sestrama koje u župi djeluju, priredio nam je ručak u župnoj kući. Punog trbuha uputili smo se na livadu uz rijeku gdje se sada već tradicionalno za Sv. Iliju okupljaju svi Tihaljani bez obzira gdje su po svijetu raspršeni. Kako uz pjesmu i dobru volju skoro pa uvijek idu i nova poznanstva tako smo i mi iz Tihaljine krenuli s novim poznanstvima i iskustvima. Mnogi su toga dana prvi put uživo čuli gusle i stare narodne pjesme, tzv. „gange” te tako dobili još jedan uvid u život hercegovačkog kraja.

Na povratku kući nakratko smo svratili u Imotski, u obilazak Modrog jezera, koji je sve prisutne svojom ljepotom nakratko ostavio bez daha. Poznavajući naš zbor, mislim da je ovo bilo samo još jedno veselo putovanje u nizu, jedno od mnogih koji nas tek očekuju…