Pismo župljanima – studeni 2017.

ŽUPA GOSPE OD ANĐELA – TROGIR


ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE
Nova Crkva

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi župljani naše župe Gospe od Anđela!

S velikom radošću i ponosom gledali smo proteklih mjeseci kako niče naša nova župna crkva. Od polaganja kamena temeljca prošla je godina dana, a sada se na mjestu blatnog nasipa uz more nalazi novi centar našega župnog života – naša nova crkva i pastoralni centar s dječjim vrtićem. Objekt kojeg su mnogi mogli doživjeti samo na malenoj maketi u našoj župnoj crkvi, sada je vidljiv svima koji ulaze u naš grad.

Želimo zahvaliti prije svega dragom Bogu i našoj zaštitnici Gospi od Anđela, koji su svojom milošću omogućili da se ostvare naše molitve te krene izgradnja ovog objekta.

Isto tako, svi zajedno, moramo zahvaliti našoj Nadbiskupiji koja je, do danas, ponijela najveći dio organizacije i financiranja izgradnje ovog projekta. Želimo zahvaliti i gradu Trogiru, koji je, u prošlom sazivu gradske vlasti, prepoznao važnost ovog projekta za stanovnike svoga grada te se priključio kao partner, kako financijski tako i organizacijski, u izgradnji crkve i vrtića u sklopu pastoralnog centra. Nadamo se da će i novi saziv gradske vlasti imati sluha te na jednak način surađivati s ovom župnom zajednicom koja, i površinom i brojem stanovnika, zauzima značajan dio grada Trogira.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim župljanima koji su, često otkidajući od vlastitih, teško stečenih sredstava, pomogli ovaj, za našu župu, grad i Nadbiskupiju, izniman projekt.

 Svjesni složenosti trenutka u kojem se nalazi draga nam domovina Hrvatska, kao i dobar dio naših sugrađana, zahvaljujemo te ujedno molimo i Vas dragi naši župljani koji, na žalost, zbog spleta životnih okolnosti trenutačno, uz svu dobru volju, niste u mogućnosti sudjelovati materijalnim prilogom, da ovaj naš zajednički cilj nastavite podupirati uvijek potrebnom i nikad dostatnom molitvom. Vaša dobrota i iskrenost, Bogu je ugodna, a nama od iznimnog značaja!

Ne smijemo zaboraviti ni dobrotu naših župljana, koji su se u najtežim obiteljskim trenutcima, pritisnuti golemim teretom tuge zbog gubitka drage osobe, sjetili crkve i  velikodušno odrekli priloga za cvijeće u korist dovršenja njene izgradnje. Iskazana plemenitost i velikodušnost neka Vam bude na ponos i utjehu, a nama ostalima iskren primjer i svjedočanstvo vjere!

Također, koristimo prigodu unaprijed se zahvaliti i svima Vama koji ćete se u nadolazećim danima, vođeni vlastitom željom, dobrotom i potrebom, uključiti osobnim doprinosom, ma kakav on bio, u ostvarenje zajedničkog nam cilja – dovršenja naše crkve!

Zahvaljujemo i svim ljudima koji su svojim radom doprinijeli ostvarenju ovoga projekta, a koji nisu naši župljani. Mnogobrojni  projektanti, suradnici, građevinski djelatnici doprinijeli su, nekada u teškim vremenskim uvjetima, da se ova faza radova završi u predviđenom roku  na kvalitetan i siguran način. Hvala im svima.

Također zahvaljujemo i vjernicima iz drugih župa. Mnogi od njih su sudjelovali u ovom projektu jer prepoznaju ovu crkvu kao dio svoga grada, kao župu svoje rodbine i prijatelja.

U tom smislu, smatramo potrebnim, a ujedno je i obveza ovih župnih vijeća da Vas uredno izvijestimo o tijeku radova i financiranju projekta crkve i pastoralnog centra.
Slijedom rečenog donosimo Vam, s poštovanjem i zahvalnošću, kratko izvješće.

Sveukupno smo sakupili 317.000 kuna i 7.500 eura. Iz naše župne zajednice 179 obitelji dalo je svoj prilog župniku, a 50 obitelji uplaćuje preko uplatnice ili trajnog naloga. S radošću spominjemo i 24 obitelji koje su izvan naše župe, a dali su svoj doprinos gradnji crkve.

Sada smo, dragi župljani, uspješno završili prvu fazu radova na crkvi. Potrebno je u narednim mjesecima pripremiti se za uređenje prostora.
Dana 24. listopada 2017. nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je gradilište crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem. Izrazio je zadovoljstvo izvedenim radovima te nadu da bi se crkva uskoro mogla posvetiti. Ta važna vijest za našu župu ujedno nas i plaši, jer stavlja pred nas značajne organizacijske i financijske zadaće.

Ne sumnjamo da ćemo u svemu tome imati značajnu potporu Nadbiskupije, ali smatramo da je nastupio trenutak da sami preuzmemo organizaciju uređenja u svoje ruke. Od te dužnosti, kao župljani, ne trebamo uzmicati.

Na kraju, s veseljem možemo kazati da je dobar dio puta iza nas! Međutim, mnogi izazovi su još pred nama! Izazovi koji od svih nas zahtijevaju ustrajnost i nastavak iskazivanja dobrote, milosrđa i velikodušnosti.

Osobnim doprinosom i žrtvom, neovisno je li on iskazan u vidu materijalnog priloga, zavjetnog dara ili iskrene molitve, pokažimo zajedništvo te vlastitu pripadnost Bogu i Crkvi! Pokažimo svojim primjerom koliko je našoj župnoj zajednici važan ovaj objekt, ne samo zbog nas samih, već i zbog naše djece kao i budućih generacija.

Sutra, kada se vrata predugo nam priželjkivane crkve konačno otvore, kada zakoračimo u nju i kada se skrušeno pomolimo milosrdnom nam Ocu nebeskom za sve naše potrebe, sigurni smo, da osjećaj ponosa utkan u cijelo naše biće neće biti mjerljiv nikakvim ovozemaljskim mjerilima!

Nama, dragi župljani, ostaje da i dalje uporno i neumorno nastavimo svoj posao na izgradnji naše crkve. Apeliramo još jednom na sve vas da svojim primjerom ukažete svojim bližnjima koliko je ovoj župnoj zajednici važan ovaj objekt, za našu djecu i buduće generacije.

Duboko vjerujući u Božju providnost i vašu dobrotu, uzdamo se u zagovor svetog Ivana Pavla II. i naše Gospe od Anđela, i molimo za obilje Božjeg blagoslova cijeloj našoj župnoj zajednici i svim ljudima dobre volje!
Bogu na slavu, a nama na spasenje!

Župno pastoralno i ekonomsko vijeće