Pismo župljanima – Božić 2017.

Splitsko-makarska nadbiskupija
ŽUPNI URED GOSPE OD ANĐELA    
HR – 21220 TROGIR, Dr. Franje Tuđmana 13
Tel./fax: (021) 884-174
www.zupa-goa-trogir.hr

Božić 2017.

Poštovani župljani!                     

Na početku ovog pisma želim svima vama, svakom članu obitelji i svakom članu naše župne zajednice sretan, radostan i mirom ispunjen Božić i božićne blagdane. Neka Božić, Bog bude u svima vama i sa svima vama!
S velikom radošću, ponosom i zahvalnošću obraćam vam se ovoga Božića, dok gledam kako raste naša nova crkva i pastoralni centar s dječjim vrtićem. Bogu na slavu, a nama na spasenje!
Koristim priliku izraziti iskrenu zahvalnost župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću na nesebičnoj požrtvovnosti i trudu oko izgradnje naše nove crkve. Hvala im na brizi i dopisima koje upućuju s toliko ljubavi i poštovanja prema svakom župljaninu.
Isto tako, zahvalan sam svima koji su se uključili i koji će se uključiti na bilo koji način svojim doprinosom za izgradnju naše nove crkve. Ovo je povijesni događaj kojega je dragi Bog dao našoj generaciji i nećemo iznevjeriti ni Njega ni generacije koje dolaze iza nas.
Dopustite da vas ovim dopisom obavijestim o događajima u godini pred nama, koja je itekako važna za našu župnu zajednicu.
Kako već svi možete vidjeti, gradnja crkve je u završnoj fazi betonskih radova, pa ako sve bude u redu, možemo najaviti posvetu crkve najvjerojatnije koncem listopada 2018. godine. Sretni smo i ponosni zbog toga jer to će biti poseban događaj. Nakon 200 godina u Trogiru se gradi nova crkva za potrebe 6000 vjernika na Travarici, a što su oni i zaslužili. Napokon vjernici neće kisnuti za vrijeme svete mise, niti stati na otvorenom i smrzavati se nego ćemo svi zajedno dobiti izvrstan, velik i ugodan prostor za bogoslužje: Bogu na slavu, a nama na spasenje!
Duboko vjerujem da će se svi župljani odazvati na poziv župnih vijeća te sudjelovati na svoj način i po svojim mogućnostima da do jeseni uredimo unutrašnjost crkve te ju pripremimo za posvećenje.
Osim posvete crkve, godina pred nama je posebno značajna za našu župnu zajednicu, jer ćemo proslaviti 800 godina od prvog samostana franjevaca u Trogiru, a to je na mjestu naše župne crkve Gospe od Anđela. Podsjetimo se: sv. Franjo Asiški, jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve, godine 1212. boravio je u Trogiru te je osnovao prvu zajednicu franjevaca izvan Italije. Ta prva zajednica podigla je samostan 1218. godine, uz pomoć trogirskog mecene Dese Lukina. Potaknuti ovom prigodom, ali i da se povijesno razjasni, organiziramo međunarodni znanstveni simpozij 18. i 19. listopada 2018. godine. Preporučujem i potičem vas da svakako dođete, jer je ovo velika obljetnica i važan događaj, za kojeg smo dobili punu podršku i pomoć iz naše Županije, a isto tako su i druge visoke institucije Republike Hrvatske zainteresirane za pokroviteljstvo ovog simpozija.
Uz sve gore navedeno smatramo da veliki svetac sveti Franjo zaslužuje spomenik u Trogiru, pa ćemo se potruditi svim silama da to i ostvarimo do simpozija i u dvorištu crkve Gospe od Anđela podignemo kip njemu u čast.
Bogu smo zahvalni na svemu gore navedenom, ali isto tako želimo zahvaliti i sv. Franji Asiškom, pa ćemo prigodom 800. obljetnice organizirati hodočašće u Asiz (Italija) na grob sv. Franje i njegovim stopama obići još nekoliko značajnih mjesta. Ovim hodočašćem ćemo obići i grob bl. Augustina Kažotića, Trogiranina, u mjestu Lucera, a na kraju ćemo posjetiti i grob svetog padra Pija, kojemu je 50. godišnjica smrti. Hodočašće će biti od 30. rujna do 6. listopada 2018. godine. Jedna mudra osoba lijepo reče: Cijeli život novce skupljamo, a onda u starosti trošimo na lijekove i bolnice! Pa da to tako ne bude, poštovani vjernici, evo nam prilike malo poći od kuće i vidjeti kako vjerska tako i kulturna dobra u našoj blizini. Ne dopustimo da nam život protekne dok stojimo na istom mjestu! Za sve informacije i prijave možete se javiti u župni ured ili u crkvu.
Rado bih vas izvijestio i o radovima i planovima oko dječjeg vrtića, za kojeg se mnogi zanimaju, ali nažalost ne mogu jer s trenutnom garniturom uprave grada Trogira nemamo nikakve komunikacije niti suradnje. O svim gore navedenim događajima, kao i o tome da se budućem šetalištu od grada do nove crkve dade ime sv. Franje, te da zajedno zatražimo pokroviteljstvo nad simpozijem, kao i da uključimo gradove prijatelje u ova događanja, htjeli smo razgovarati s gradskim vlastima, ali nažalost nismo imali tu priliku.
I na kraju, poštovani župljani, kako ste i sami mogli pročitati, ispred nas je godina ispunjena velikim i važnim događajima. Za našu župu to će biti godina Božje providnosti i ljubavi prema nama u daru nove crkve i pastoralnog centra „Sveti Ivan Pavao II.“. Neka nam po zagovoru naše nebeske majke Gospe od Anđela ova godina bude i blagoslovljena!
Bogu na slavu, a nama na spasenje!

Čestit vam Božić i blagoslovljena Nova Godina!

                                                                                                                                                                      don Josip Dukić
                                                                                                                                                               don Stipan Bodrožić