Pismo župljanima – Božić 2016

ŽUPA GOSPE OD ANĐELA – TROGIR


ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE

Nova Crkva

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi župljani naše župe Gospe od Anđela!

Naviknuti ste da vam se prilikom blagoslova obitelji obraća župnik sa svojom čestitkom za Božić, te da vam priopći najvažnije događaje i aktvnosti koje su bile u župi ili koje su pred nama te da podijeli s vama događaje bitne za župu.

Zato smo i iskoristili ovaj trenutak kako bismo podijelili s vama uistinu bitne činjenice i pitanja koja se tiču svih nas kao vjernika i članova ove zajednice. Kada kažemo “mi” mislimo na 24 člana župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, koji su potpisnici ovog teksta. Župno je vijeće formirano od  stalnih članova naše župne zajednice u svrhu da pomogne župniku u vjerskom i ekonomskom vođenju župe. Uloga je župnoga vijeća da reagira i upozorava u svrhu boljitka župne zajednice.  To je ono što pokušavamo napraviti sada.

Ova je godina bila izuzetna za našu župnu zajednicu:

-u 7 i 8. smo mjesecu, uz blagdane zaštitnice župe, Gospe od Anđela i sv. Marte, proslavili kao zajednica mladu misu don Ante Kelave, člana naše župe

-krajem 10. mjeseca položili smo kamen temeljac za novu crkvu i pastoralni centar s vrtićem svetog Ivana Pavla II.

Kao župljani, u velikom smo broju sudjelovali, te  prisustvom i organizacijski  omogućili da ovi događaji proteknu na uistinu dostojanstven način. Sve pohvale koje smo kao župa dobili od visokih uzvanika i vjernika drugih župnih zajednica  svakako se odnose na nas kao zajednicu. Možda su nam upravo ovi događaji ukazali na to da smo kao župa odrasli i da smo, i kao vjernici, i kao župljani  spremni aktivno sudjelovati u rješavanju bitnih pitanja naše župne zajednice.

Veliki broj vas je uz župu od samih njenih početaka, ’70-ih godina 20. stoljeća. Ova je mala župa započela sa nekolicinom domaćih, trogirskih obitelji, kojima su se polako pridruživale obitelji doseljenika iz rubnih dijelova Dalmatinske zagore, Bosne i Hercegovine te trogirskog zaleđa.  Kako je rasla Travarica i Plano, rasla je i župa Gospe od Anđela. Narod, okupljen oko male župne crkve i crkve u Planom, gradio je sebi dom i susjedstvo. Ovdje, na ovim misama, s ovom crkvom u središtu, stvarala se zajednica koja je utisnuta u život svakog njenog vjernika.

Ta je zajednica sada na prekretnici i ona treba svakog svoga člana. 

NE POSTOJI LAGAN NAČIN DA SE OVO KAŽE.  U ovim vremenima svaka vaša kuna je teško stečena, i svaki dar koji dajete, dar je od srca.  Ipak, dužnost je članova župnoga vijeća iznijeti činjenice i ukazati na određene stvarnosti. 

Dva su osnovna izvora prihoda iz kojih se financiraju režije i mjesečni troškovi župe i njenih objekata, te osobne životne potrebe župnika: milostinja ili milodari za vrijeme mise, te godišnji obiteljski prilozi (blagoslov obitelji). O svim ovim prihodima vodi se evidencija, u koju uvid imaju svi članovi župnog vijeća. Također se ova evidencija kontrolira i od strane Nadbiskupije.

Milostinja ili milodari za vrijeme mise nisu tek puki dio misne ceremonije. Izuzetno su važni za financiranje potreba župe. Milodari ne idu župniku, oni  se namjenski troše za sve župne potrebe: režijske troškove, financiranje voditelja zbora, ispomoć nedjeljom, nabavu osnovne opreme, obnovu i uređenje crkvenih objekata.

Milodari koje naša župa prikuplja, zajedno sa svim ostalim prilozima, nisu dostatni za pokrivanje mjesečnih troškova župe. U ovo se svaki vjernik može uvjeriti tijekom nedjeljne mise.

PONAVLJAMO, ne postoji lagan način da se ovo kaže. Živimo u vremenima kada se u našoj domovini javlja izrazito raslojavanje društva i kada se i u našoj zajednici javljaju socijalno ugrožene obitelji. U takvom okruženju, mi kao vjernici imamo našu župu. Imamo zajednicu koja je širila i širi drugu poruku. Imamo zajednicu koja je pomagala i pomaže i duhovno i materijalno svoje najpotrebnije članove. Kroz župnu zajednicu mi kao vjernici imamo svoj identitet. 

KrižSvaka vaša kuna, bilo plaća, mirovina ili džeparac, pošteno je i teško stečena. Svako vaše odricanje za ovu zajednicu je žrtva, jednaka onoj koju su prinosili i prvi kršćani u svojim zajednicama. Stoga tako moramo gledati i na davanje nedjeljne milostinje: sa sviješću da svojim milodarom pomažemo održavanju crkve i crkvenih objekata. Apeliramo na svakoga člana ove župne zajednice da shvati koliko je bitna njegova uloga, na koji način može, kao vjernik, djelovati i pomoći svojem bližnjem, izvršavati svoje obveze i dužnosti prema župi, ali isto tako ostvarivati prava unutar župe Gospe od Anđela. Tek ako ovo shvatimo, postajemo župna zajednica u punom smislu te riječi, spremna djelovati i rješavati sva pitanja i izazove koji se pred nas stavljaju.

U narednim godinama gradit ćemo, svi zajedno, novi pastoralni centar. Radovali smo se tome na proslavi polaganja kamena temeljca, ali sada, hladne glave, moramo se suočiti s velikim organizacijskim i financijskim zadacima. Nećemo biti sami u izvedbi tog projekta. Cjelokupne betonske i zemljane radove financira Nadbiskupija splitsko-makarska.  Predviđamo da bi ti radovi trebali završiti u prvoj polovini 2018. godine. Nakon toga, veliki dio organizacije i izvedbe objekta pada na sve nas. Potrebno je zato već sada započeti planiranje i sustavno prikupljanje sredstava.

Pastoralni centar koji gradimo mnogo je više od samog crkvenog objekta. Zamišljen je kao mjesto okupljanja obitelji, mladih i djece. Zamišljen je kao sakralni, ali i odgojni prostor. Baš stoga, jedan veliki dio kompleksa zauzima prostran i moderan dječji vrtić, kojega izvodimo zajedno s Gradom Trogirom. To je prvi vrtić projektiran u Trogiru nakon 40 godina.  U svrhu okupljanja mladih, sjeverni dio kompleksa čini niz višenamjenskih dvorana. Osim za crkvene zborove i redovne vjeronaučne kateheze, ovi su prostori pogodni za djelovanje niza udruga, karitativnih i odgojnih, u kojima već sad sudjeluju djeca i mladi naše župe i za koje nemamo ni prostora ni uvjeta. Ove će dvorane biti otvorene i za bilo kakva edukativna predavanja, priredbe  organizacija ili pojedinaca nevezanih za rad župe, a koja mogu biti od koristi djeci i mladima na Travarici i u Trogiru. Takve prostore mi danas nemamo, a naša ih djeca zaslužuju. Gradeći i ulažući u ovaj centar mi stvaramo vrijednost za sve buduće naraštaje na Travarici i Trogiru.

Naravno, centralni dio čitavog centra zauzima lijepa i nova crkva, objekt koji je nužan za ovu župnu zajednicu koja je izrasla u veliku i aktivnu župu.

Budući se ovdje radi o izuzetno kompleksnom zadatku, trebamo mišljenje i savjete župljana u što većem broju. Župno je vijeće razradilo nekoliko modela financiranja, po uzoru na slične primjere u našoj okolici, ali u svakom od tih modela nužno je da organiziramo kontinuirano i pouzdano prikupljanje novca unutar župe. Uz ovaj letak dobit ćete i anketni listić koja će se dijeliti za vrijeme blagoslova domova. Zanima nas vaše mišljenje i odaziv u anketi što većeg broja obitelji po pitanju načina prikupljanja sredstava. Novčani iznosi neće biti određeni, osim ukoliko svaki od vas to ne naglasi. Svatko će davati koliko može. Bitno je da se što veći broj nas angažira kroz ovaj projekt. Kada bi se svaki od nas svakoga dana odrekao jedne kune, iznosa koji često izgubimo u samoposluzi, već bismo stvorili dobru podlogu za financiranje našega centra.

Napominjemo da će se svaka uložena kuna transparentno i namjenski trošiti za izgradnju centra, te da će svaki od nas imati uvid u to. Isto tako napominjemo da će sredstva dobivena od svih donatora (župljna susjednih župa, naših prijatelja i rodbine iz inozemstva, poduzeća i slično) biti utrošena jedino u gradnju ovoga centra.

Još jednom potičemo sve članove naše župe da se uključe koliko mogu u gradnju ovoga pastoralnog centra. Vjerujemo da svatko od vas može potaknuti mnoge druge koji i ne pripadaju našoj župi da se uključe i pomognu, jer uistinu gradimo vrlo važan i potreban pastoralni centar. Ne gradimo ga samo za sada i za sebe koji dolazimo u ovu crkvu, nego ga gradimo za budućnost i za našu djecu, kao i za sve koji će imati velike koristi od njega.

Gledajući svakog dana kako “raste” naša nova crkva i pastoralni centar, radujemo se sa svim našim župljanima i svim ljudima dobre volje. Očekujući zajedničku suradnju u gradnji pastoralnog centra, radosno iščekujemo u molitvi dan završetka gradnje crkve i njezine posvete!

Želimo svima vama sretan i blagoslovljen Božić!

Članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća naše župe:
Filip Tironi                                Miroslav Knez                       Ante Renić
Zvonimir Radić                        Marin Rožić                           Ivica Ćurković
Ivica Budić                               Marko Lovrić                         Goran Debak
Zdravko Bailo                          Ivan Bojić                               Stipe Kolovrat
Ivan Strize                                Vinko Repić                           Ferdo Kolak
Ivan Šimić                                Tomislav Škojo                     Alen Bužančić
Miro Bašić                               Drago Lijović                          Petar Renić
Šimun Šubić                            Stjepan Budić                        Milivoj Vranješ