Nastup VIS-a “Emaus” u Solinu

 

Dana 16. rujna 2012. u crkvi Kraljice mučenika, u župi Solinskih mučenika u Ninčevićima održana je smotra sastava mladih. Svečano misno slavlje predvodio je župnik don Ante Matešan. Na samom početku pozdravio je sve okupljene župljane te mlade pjevače. Misu su zajedno otpjevali mladi, a uslijedili su nastupi četiriju sastava, od kojih je svaki izveo po dvije pjesme.

Led su probili mladi naše župe iz vokalno-instrumentalnog sastava „Emaus“ s pjesmama „Ti, svjetlo svijeta“ i „On dolazi“. Prije samog nastupa, svi su nemalo iznenadili kad se ispostavilo da su dva benda odabrala istu pjesmu. Ono što se u početku možda učinilo kao problem, na kraju je bila nit koja je ujedinila snage i podignula atmosferu. Pjesma „On dolazi“ postala je himna ovog susreta mladih. Drugi po redu nastupali su mladi vokalno – instrumentalnog sastava „Znak mira“ iz župe Svetoga Pavla apostola na Pujankama, zatim vis „Anđeli“ kojeg čini pet sestara Botić iz župe Kaštel Novi, točnije iz filijalne crkve sv. Leopolda Mandića u Rudinama, te naposlijetku vokalno-instrumentalni sastav „Konkatedrala“ iz konkatedrale župe Sv. Petra, iz Splita. Pjesmu možete pogledati ovdje.

Organizatorica Marijana Baričević objasnila je kako je cilj njihova okupljanja  i susreta promoviranje duhovnih pjesama koje izvode mladi na misnim slavljima. Željeli su upoznati i druge mlade ljude koji, kao i oni, pjesmom slave Boga te  animiraju misna slavlja. Pjevajmo Bogu – to je najvažnija misija i u tome rastimo slaveći i veličajući Ga. Pjesma je dvostruka molitva i naša duhovna okrjepa. Da je Bog naš Otac i da nas zaista puno voli dokazala je atmosfera koja je vladala među mladima. Pjesma je otvorila naša srca i svi smo pjevali „Mesija na oblaku će doć, kao sunca sjaj, na zadnje trube znak. On dolazi, podignimo glas, uz pjesmu slavljenja dolazi naš spas.“

Nakon izvedbi sva četiri sastava, tijekom kojih smo svoja srca otvorili Bogu i slavili Ga, pozvani smo na domjenak koji su za sve okupljene pripremili naši vrijedni domaćini. Mladi su tu ponovno udružili svoje glasove, te s osmijehom na licu i radošću u srcima zračili su porukom nade, nade da postoji sretna i svijetla budućnost vođena upravo njima, mladim ljudima. Gosti i njihovi domaćini međusobno su se zbližili te se bolje upoznali i razmijenili svoja iskustva. U razgovoru, pjesmi i druženju vrijeme nam je svima brzo prošlo, te smo se ubrzo morali pozdraviti s našim prijateljima, u nadi da ćemo se uskoro ponovno vidjeti.

Tina Šarić