Pismo župljanima – srpanj 2018

ŽUPA GOSPE OD ANĐELA – TROGIR


ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE
Nova Crkva

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi župljani naše župe Gospe od Anđela!

Približava se vrijeme u godini kada naša župa slavi svoje glavne župne blagdane, ali isto tako, približava se vrijeme velike obljetnice koju ove godine slavimo u mjesecu listopadu, 800. obljetnice gradnje prvog franjevačkog samostana u Trogiru, a time i u Hrvatskoj, naše Gospe od Anđela. Približava se, također, i novi veliki blagdan u našoj župi, blagdan Sv. Ivana Pavla II., kojemu će biti posvećena naša nova crkva, koja je sada u izgradnji.
U obilju događaja koji slijede, želimo vas izvijestiti o planovima, tijeku priprema, a svakako i pozvati da zajedno sudjelujemo u župnim proslavama i župnom životu.
Pred nama je proslava naših župnih blagdana svete Marte i Gospe od Anđela. Svetu misu u Bijaćima (29. srpnja) predslavi mr. don Robert Čibarić, župnik u Dubrovniku. Slavlje naše nebeske zaštitnice Gospe od Anđela (2. kolovoza), zajedno s trodnevnom pripravom (30.7., 31. 7. i 1. 8.), predvodit će fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru. Ovo su naši stari župni blagdani, koji su nas obilježili kao zajednicu i dali nam identitet. Uvijek su se na ove naše proslave odazivali mnogi Trogirani i Kaštelani iz drugih župa da ih s nama uveličaju. Budimo, kao i do sada, aktivni vjernici ove župe, pozovimo svoje susjede, rodbinu i prijatelje iz okolnih župa i dostojno proslavimo naše svete zaštitnike.
Ove godine slavimo 800 godina prvog franjevačkog samostana (u temeljima naše župne crkve), koji je ujedno i prvi samostan franjevaca izvan Italije, pa je stoga i ovogodišnja proslava posebna. U kratkoj povijesti naše župe, ovo je jedan od najvažnijih događaja. Obilježavamo dolazak franjevaca koji su utisnuli kamen temeljac za crkvu u kojoj i danas služimo misu, ali koji su i u hrvatskom narodu ostavili neizbrisiv trag, počevši svoju povijest upravo ovdje, na tlu naše župe. Poduzeli smo niz aktivnosti da dostojno proslavimo ovaj veliki događaj.
Organiziramo hodočašće naše župe na grob svetog Franje Asiškoga (Asiz). Također ćemo hodočastiti i na grob svetog Padre Pija (San Giovanni Rotondo) prigodom 50. godišnjice njegove smrti. I na kraju, posjetit ćemo grad Luceru i slaviti svetu misu nad grobom našega blaženog Augustina Kažotića te moliti za naš grad Trogir. Hodočašće je od 30. rujna do 6. listopada ove godine.
Upravo zbog činjenice da je sveti Franjo, jedan od najvećih svetaca Katoličke crkve, bio u Trogiru 1212. godine, organiziramo međunarodni znanstveni simpozij pod naslovom: „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i franjevačkog samostana u Trogiru“. Iznimno smo ponosni na spoznaju da baštinimo prvi franjevački samostan izvan Italije, a kojega je dao podići sam sveti Franjo za svoga boravka u Trogiru. Samostan je kroz povijest tri puta doživio rušenje, kako bi se sačuvala stara gradska jezgra, a njegovu povijest ćemo upravo kroz simpozij doznati. Raduje nas što je ovaj događaj prepoznat ne samo u državnim, nego i u međunarodnim okvirima te stoga očekujemo dolazak predsjednika Međunarodne  papinske marijanske akademije iz Vatikana! Simpozij će se održati u našoj župi 18. i 19. listopada ove godine, o čemu ćemo vas još detaljnije izvijestiti u rujnu. Sve znanstvene radove koji će biti prezentirani na ovom simpoziju, planiramo objaviti u vidu zbornika, da ostane pisani trag svima nama, ali i budućim generacijama o temeljima ove župe, ali i temeljima Crkve u cijelom našem narodu. Mi jesmo mlada župna zajednica, ali nastala na uistinu starim temeljima. To je nešto na što smo ponosni i na što bi trebao biti ponosan i cijeli grad Trogir. Ovaj dokument ostat će kao trag djelovanja Crkve na Travarici, ali i kao trag naše brige za vjersku i kulturnu baštinu, svim budućim generacijama.
Za vrijeme simpozija podići ćemo kip svetoga Franje, kao trajni spomenik ovom velikom svecu koji je hodao našim gradom, a što on i zaslužuje. Kip će biti postavljen u dvorištu naše župne crkve Gospe od Anđela.
Najvažniji događaj za našu župu je svakako izgradnja i uređenje naše nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem Sveti Ivan Pavao II. Ovo je uistinu povijesni događaj za našu generaciju, na što smo iznimno ponosni i Bogu zahvalni. U Trogiru više od 200 godina nije sagrađena niti jedna crkva, a svaka crkva i svaki zvonik su ponos grada i njegovih stanovnika (pogledajmo staru gradsku jezgru!). Trogir je odavno prerastao svoje zidine te je nastalo novo, veliko naselje kojemu treba prikladan bogoslužni prostor, građen u novom, modernom stilu. Treba naglasiti da smo uz crkvu podigli i veliki funkcionalni pastoralni centar, u kojem će se buduće generacije naše djece i mladih susretati i družiti. Zahvalni smo našoj Nadbiskupiji koja je financirala prvi dio gradnje, te će još financirati i ostatak građevinsko-zanatskih radova na crkvi. Sva ta sredstva, koja je Nadbiskupija uložila u našu župu (a radi se o milijunskim iznosima u kunama) dobili smo kao potporu i pomoć, ali i obvezu da jačamo našu zajednicu.
Na nama je da opremimo crkvu iznutra (klupe, banci, ispovjedaonica, orgulje, stolice, misno ruho, misne knjige, misno posuđe… i sve što je potrebno za posvetu crkve!) kao i da postavimo zvona. A nakon toga slijedi uređenje i stavljanje u funkciju cijelog pastoralnog centra s dječjim vrtićem. 

Do sada smo kao župna zajednica prikupili 480.000 kuna i 24.500 eura: trudom, odricanjem i  žrtvom 310 obitelji iz naše župe. U našoj župi ima ukupno 1280 obitelji koje blagoslivljaju domove. Voljeli bismo i želja nam je da ovim porukama i dopisima proširimo broj vas koji sudjelujete. Ne tražimo, ne zahtijevamo, već molimo i pozivamo da se svi aktivno uključimo kao zajednica, za dobro svih nas, a posebno naše djece i mladih.

Kako i sami možete vidjeti iz gore navedenog, pred nama su veoma važni događaji koji iziskuju i ogromna financijska sredstva. Stoga smo se u više navrata obraćali gradu Trogiru, jer smo svi mi građani ovoga grada koji svojim doprinosima participiramo u njegovom funkcioniranju. Naši mnogobrojni upiti gradskim vlastima nisu urodili nikakvim rezultatom. Od Grada nismo dobili niti dostojan odgovor! Odluka je ovoga vijeća da se Grad Trogir nadalje isključi iz organizacije svih događanja, prije svega da očuvamo dostojanstvo naše župe te članova župnih vijeća. Svi vjernici su uvijek dobrodošli na našim proslavama, ali nećemo podilaziti strukturama vlasti koja odbija bilo kakav dijalog.

Sve se, dakle, ponovno svodi na nas. Pokažimo da možemo ove projekte organizirati i dovršiti kao zajednica. Pozivamo sve vas, još jednom, da se svi uključimo i aktivno sudjelujemo u ovim velikim događanjima te da pozovemo i druge ljude dobre volje izvan granica naše župe da nam se priključe. Vjerujemo da će se uz naš poticaj odazvati mnogi koji žele pomoći održavanje simpozija, podizanje spomenika i gradnju crkve s pastoralnim centrom i dječjim vrtićem. 

Bogu na slavu, a nama na spasenje!

Župno pastoralno i ekonomsko vijeće

—————————————–                                                                                                                                                      IBAN HR1023400091510843143