Blagoslov kamena temeljca

BLAGOSLOV KAMENA TEMELJCA

Kamen temeljac

Godinama smo svakodnevno molili Svemogućeg Boga za izgradnju naše nove crkve. Molili i nadali se da ćemo upravo mi biti svjedoci tog velikog trenutka. I nakon godina molitve, nadanja, previranja i upornosti, upravo u Godini Božanskog Milosrđa dočekali smo taj veliki, od Boga darovani, dan i događaj.

Na blagdan Sv. Ivana Pavla II., 22. listopada 2016., svanuo je topao, sunčan dan, kako bismo i na taj vanjski način uspjeli u potpunosti doživjeti veličinu i važnost ovog jedinstvenog trenutka.

Uz mnoštvo naših župljana koji su ovaj dan najviše iščekivali, pristigli su nam i brojni vjernici susjednih župa shvaćajući da ovo nije projekt koji će biti od koristi samo našoj župi, nego cijelom gradu. Obred blagoslova kamena temeljca crkve Sv. Ivana Pavla II. s pastoralnim centrom i dječjim vrtićem vodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić uz brojne svećenike Trogirskog dekanata i Nadbiskupije.

Župnik je u svom govoru zahvalio ocu nadbiskupu, cijeloj nadbiskupiji, županu g. Zlatku Ževrnji te gradonačelniku g. Anti Stipčiću koji su dali podršku ovom projektu. Rekao je da je ovaj dan odraz najveće Božje milosti i Providnosti. Zahvalio je svim župljanima na ustrajnim molitvama, a sjetio se i zahvalio i svima onima koji su godinama priželjkivali novu crkvu, ali je nažalost nisu dočekali te se danas zasigurno raduju zajedno s nama u svom nebeskom domu.

Uz sudjelovanje svih članova župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća, zajednice mladih „Emaus“, molitvene zajednice te članova župnog zbora temeljni kamen su na mjesto gdje je blagoslovljen donijeli gradonačelnik grada Trogira g. Ante Stipčić te član župnog pastoralnog vijeća g. Ferdo Kolak. U svom govoru gradonačelnik je istaknuo važnost naše nove crkve za sve stanovnike našega grada, a posebno onih najmanjih koji će se odgajati u vrtiću u sklopu pastoralnog centra te je obećao i daljnju podršku Grada našoj župi. Zahvalio je Nadbiskupiji i Županiji što su prepoznali potrebe vjernika grada Trogira koji se i na kiši i na suncu u velikom broju okupljaju na misama u našoj župnoj crkvi koja je odavno postala premalena za naše potrebe.

Student teologije Ivan Kolak nadbiskupu je u ime župe poklonio misnicu s likom Sv. Ivana Pavla II., a nadbiskup je u šali poručio Trogiranima da požure s prvom misom u novoj crkvi kako bi misnicu mogao i pokazati. Nakon obreda blagoslova kamena temeljca svi gosti su se mogli počastiti kolačima i sokovima koji su bili dar naših vrijednih domaćica koje su na taj način dale svoj doprinos ovom slavlju.

Nadamo se da će crkva u što skorijem roku biti i blagoslovljena te kako više nećemo morati stajati na kiši tijekom mise nego ćemo u novom ambijentu još srčanije i predanije moliti zagovor naše nebeske zaštitnice Gospe od anđela.