TRIBINE U DOŠAŠĆU 2012

img_0088Ušli smo u Godinu vjere s mišlju da ovih godinu dana iskoristimo kako bismo još bolje izgradili svoju vjeru. Tako smo odlučili organizirati niz tribina s različitim temama, a na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca održana je prva.

U župu smo pozvali našeg nekadašnjeg kapelana, don Jenka Bulića. Održao je tribinu za mlade na temu „Božić u izlogu ili u srcu“. Kako se nalazimo u vremenu u kojem je za Božić postalo najvažnije pokupovati što više poklona, željeli smo vratiti u srca naših vjernika pravi smisao Božića.

U svom zanimljivom izlaganju don Jenko je istaknuo kako sekularizacija želi stvoriti čovjeka bez identiteta, želi učiniti čovjeka nomada, lutalicu, čovjeka bez Boga. Sekularizacija želi uhvatiti čovjeka lutalicu u svoje šake i odna sve njegove vrijednosti unovčiti, učiniti ga tek materijalnom vrijednošću. Božić je najveća zarada. Čovjek upada u stvarnost potrošačkog ludila. Čovjek danas živi 2 stvarnost: otuđenje i dezorijentaciju ljubavi prema Bogu i čovjeku! Blaženi papa Ivan Pavao II je rekao: „Mladi, vi ste snaga svijeta“ Osjećate težnju za slobodom, a možete s druge strane postati robovi materijalnih stvari i ovisnosti.“ Došlo je vrijeme da počnemo misliti o Bogu, o time se otvara riznica velike stvarnosti. Puno je lakše razmišljati o slavlju nego o čovjeku. On je dubina, bogatstvo i tajna jer je stvoren na sliku Božju, a upravo to žele dokinuti sekularizacija i demokratizacija društva.

Druga tribina održana je u tjednu pred sam Božić, a tema ove tribine bila je „Katoličke obitelji pred suvremenim izazovima“. Predavanje o izrazito aktualnom zdravstvenom odgoju održao je mr. sc. Krešimir Miletić, vjernik laik te predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti „Blaženi Alojzije Stepinac“ iz Zagreba. Otvoren i srdačan, g. Miletić je na jednostavan način prikazao okupljenim roditeljima sve zamke koje uvođenje zdravstvenog odgoja nudi. Zdravstveni odgoj nam, pod krinkom zdravog života i odgovornog ponašanja djece i mladih, želi progurati prihvaćanje istospolnih brakova, poticanje mladih na rano ulaženje u spolne odnose, daje mogućnost djeci da sami odluče jesu li muškog ili ženskog roda te svjesno uništava našu djecu i naše društvo.

Predavač je dao smjernice roditeljima što napraviti, kako se suprostaviti školama i institucijama, a sve za dobrobit svoje djece. Ako se mi roditelji ne odlučimo boriti za njih, nitko neće, a Ministarstvo i Vlada nam svjesno šalju djecu u propast. Nakon samog predavanja roditelji su pokazali veliko zanimanje za ovu temu te su se i sami uključili u raspravu svojim komentarima i pitanjima.