Obnova crkve sv. Marte

Ove godine obilježava se stota obljetnica otkada je veliki hrvatski svećenik i arheolog, don Frane Bulić, sagradio malu crkvu svete Marte u Bijaćima, kao spomen obilježje mjestu na kojem se po prvi puta u povijesti spominje ime HRVAT, mjestu na kojem je davne 852. godine napisana Trpimirova darovnica, ondje, gdje bismo svi mi koji osjećamo razvijenu svijest svog nacionalnog identiteta, s pravom to mjesto nazivali oltarom domovine.

 

Danas, stotinu godina kasnije, svojom vanjštinom, crkva svete Marte kazuje nam da je zub vremena učinio svoje.

Na prostoru naše župe, dosada je obnovljeno nekoliko crkvi, međutim, nijedna obnova nije tekla lagano, i uvijek je iziskivala mnogo ljubavi, volje i želje, a na koncu i znatan dio materijalnog, bez kojeg zasigurno ne bi bila privedena kraju.

Upravo ovih dana započela je i temeljita obnova crkve svete Marte u Bijaćima, koja će biti završena do župnog blagdana svete Marte 29. srpnja, kada bi otac Nadbiskup splitsko – makarski, mons. Marin Barišić, svojom nazočnošću, predvodeći misno slavlje, trebao uveličati našu župnu svetkovinu.

Obnovom crkve svete Marte, želimo postići da na ovom, za nas Hrvate svetom tlu, postoji jedno vrijedno spomen obilježje koje će ne samo nama, već prije svega mladim naraštajima i budućim generacijama, biti pokazatelj očuvanja hrvatskih spomeničkih vrednota, a time i nacionalnog zajedništva.

Jedan veliki hrvatski pjesnik nekoć napisa:

…samo se jedno tvrdoglavo pleme – koje Mlečani Schiavima, a ono samo sebe Hrvatima naziva – više od tisuću godina tvrdoglavo održa. Ukopalo se u kamen, i ma koliko ga sjekao, ono iz kamena nanovo niče. U muci, u jadu, u čemeru i jauku…